Skip to content

Destination

Момбаса

About the destination

Град Момбаса е вторият по големина в Република Кения и е райбрежен град, чието землище е съсредоточено върху остров Момбаса, но се простира и върху континента. Островът е отделен от сушата от два протока. Районът се характеризира с тропически климат, като най-дъждовни са месеците април и май, а най-сухи януари и февруари. Температурата през различните месеци варира от 20 °C до 35 °C .

Не съществуват исторически сведения за точна дата на основаването на град Момбаса. Местните свързват началото на селището с двама владетели Мвана Мкиси и Шене Мвита. Легендата разказва, как Шене Мвита отнема властта от Мвана Мкиси и създава свое селище на остров Момбаса. Шене Мвита е познат в народните предания, като основател на съвременните ценности на суахили културата, с която се припознава градът и района. Известно е че около XII век, Момбаса е изключително развита търговска дестинация. Това е една от причините, която привличат европейците по тези земи. През XVI век, Вашко да Гама е първият европеец, който посещава града и който слага началото на заграбването на местните ценности от португалците. През 1638 г. Момбаса, вече е част от португалските колонии. По-късно градът става част от Британска Източна Африка и е столица на Кения до 1905 г., след което за столица е обявен град Найроби. Благодарение на ранния разцвет на града и славата му на най-голямо пристанище в Източна Африка, Момбаса днес е основен туристически център. Привлекателността на района допринася за обогатяването на културното наследство на Момбаса и градът става средище на разнообразни народи.

При посещението на тази дестинация ще имате невероятната възможност да разгледате някой от забележителните архитектурни постижения. Пример за такова постижение е Форт Исус, построена през 1593-1590 г. от португалците, днес крепостта е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Крепостта в построена във формата на човек и въпреки че е частично разрушена, днес там се помещава музей, чиито експонати включват невероятна колекция от съдове и предмети на бита, отразяващи различните култури, търгували в района. Крепостта е отворена за посетители всеки ден от 8 ч. до 18 ч. Форт Исус е разположена в югоизточната страна на острова и се простира сред „Старият град“ на Момбаса. Архитектурата на старата част на града отразява разнообразието от народи, живеели по тези земи. Поглъщащата атмосфера на това място, лесно може да ви завладее за часове наред, разхождайки се из старите улици, похапвайки в различни ресторанти и кафета, пазарувайки антики, ароматни масла, подправки, сувенири и какво ли още не. Ако се насочите към центъра на града, ще станете свидетели на главния символ на Момбаса – пресичащите се бивни, формиращи буквата „М“. Те са построени през 1952 г. в чест на посещението на кралица Елизабет в Момбаса и се явяват символ на входа на града. Културният център Bombolulu също е една от основните забележителности на града. Той е създаден като проект на Асоциацията за хора с физически увреждания. В него може да се насладите на традиционни танци, бит и култура на Кения. Културния център предлага на своите посетители и разнообразни магазини с ръчно изработени изделия и ресторант, където след уморително пазаруване да похапнете вкусни кенийски ястия.

Haller Park е едно от най-невероятните места за посещение в Момбаса- процъфтяваща екосистема, но създадена от човека. Паркът е дом на множество животински видове сред които-  жирафи, африкански бивол, зебри, хипопотами, костенурки, над 160 вида птици и множество други любопитни за европейците видове. В него са създадени специални пешеходни и велоалеи, които да направят посещението в парка още по-приятно. Най-приятната атракция е, че е предоставена възможност да се включите в храненето на жирафите.

Един от най-посещаваните резервати на Кения е Националният морски резерват Момбаса. В него имате възможност да видите защитените мангови дървета, страхотни пясъчни ивици, коралов риф и разнообразни морски създания. Резерватът предлага на своите посетители гмуркане в дълбините на морето, сред морски кончета, риби, скатове и змиорки. Винаги има възможност всичко това да се види и от специално оборудвана лодка със стъклено дъно, която предоставя гледка, която няма къде да се види в Европа. Най-популярните плажове на Момбаса, предоставят свободен достъп до морския резерват. Друга забележителност на града са неговите красиви плажове. Палми, кристално чисти води, коралови рифове и изобилие от водни спортове. – Възможности за спорт. Освен задължителните водни атракции и спорт, които се предлагат в Момбаса, едно от най-привлекателните места за малки и големи е Момбаса Go-Kart. Мястото предлага от обикновени картинг писти, до екстремно подскачане на офроуд бъгита. Забавлението ви е абсолютно гарантирано. След като се изморите и емоциите ви дойдат в повече, може да си отдъхнете и да похапнете в семейните ресторанти наблизо.

Като една толкова популярна туристическа дестинация, Момбаса предлага изключително разнообразие от барове, дискотеки и множество и различни тематични заведения.

Полезна информация
Проявите на хомосексуализъм в Кения, са абсолютно забранени и се наказват със затвор.
Ако някое заведение има входна такса, имате право да погледнете вътре преди да платите.
Задължително отделете време за пазаруване в местния пазар, ще се изненадате колко приятно и забавно може да се окаже.
Пийте много вода.
Внимавайте за ценните си вещи и не ги оставяйте на показ.
Не се предоверявайте на непознати. За посока или местоположение на даден обект се осведомете предварително от хотела, карта на града или познато лице.
Преди да се качите в такси, уговорете цената с шофьора, защото обикновено искат много повече отколкото е реалната цена.
Внимавайте за стойността на местната валута и винаги предварително смятайте колко точно трябва да заплатите. Местните обичат да си премълчават при наличието на по-голям бакшиш от обикновено.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.