Skip to content

Destination

Трявна

About the destination

Град Трявна е разположен в долината на река Тревненска по северните склонове на Стара планина, на 440 м надморска височина. Намира се на около 22 км от град Габрово, 42 км от Велико Търново, 226 км от София и 264 км от град Варна. Климатът в региона се характеризира с прохладно лято и мека зима.

В миналото районът е бил населяван от тракийски племена. В средата на XVI век, местността започва да се заселва от хора, които охраняват прохода от разбойнически набези. Така във времето населението растяло и през XVII-XVIII век започва културният и занаятчийски подем на Трявна. Местните поставили началото на най-старата възрожденска школа в България – Тревненската. Днес градът е възможност за всеки посетител да погледне назад към епохата на подем и разцвет на българския народ. В центъра на Трявна е разположен един от многото символи на града, а именно Часовниковата кула. Построена е през 1814 г. и достига във височина до 21 м, днес кулата е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. В града имате възможност да посетите няколко музея, всеки от които пленява с автентичността си. Един от най-прословутите музей е Даскаловата къща, чийто резбовани тавани-слънца са символ на резбарството у нас. Музеят предлага и изключително интересни атракции, като рисуване на бръшлянови листа / по стара тревненска традиция/, редене на „Слънчев пъзел“ и специални „Вечерни посещения“, включващи програма и почерпка. Типичен представител на тревненската архитектурна школа е и музеят Райковата къща. Освен че предлага разходка из възрожденския бит и архитектура, Райковата къща дава възможност за „ Тъкане на малко станче“, „Оцветяване или апликация на традиционна женска носия или градско дамско облекло“, „Вечерни посещения“ , а също и разполагате с „Ретро – фото ателие“. В град Трявна е създадено едно от първите светски училища в България, днес превърнато в музей. Там бихте могли да участвате в обучение по дърворезбаи дори да сключите граждански брак в автентичната  обстановка на Старото школо.  Друг важен символ на града, който пази образци на Тревненската иконописна школа е Музеят на иконата. Експозицията на музея разполага с над 160 оригинални икони и инструменти на зографи от Трявна. В града се намира и единствения на Балканите Музей на азиатското и африканско изкуство. Под звуците на тази различна от българската култура, може да разгледате над 200 експоната от Непал, Тибет, Китай, Индия и от множество африкански държави. Заслужат внимание още и „Ангел-Кънчевата къща“, историческия паметник „Поп- Ангеловата къща“, музея „Славейковата къща“, галерията „Казаков“ и Художествената галерия. Не бива да се пропуска и раходката по Старинната улица на Трявна, където са резбарските работилници, магазинчета за сувенири ръчно производство, тук се намира и папукчийницата / работилница за кожени обувки/, работилница за народни носии и много други.
За любителите на религиозен туризъм, на територията на община Трявна са обявени за паметници на културата църквата „Св. Архангел Михаил“  и църквата „Св. Георги“ в Трявна и църквата „Св. Пророк Илия“ в Плачковци.

Освен че градът е един от културните центрове на България, може да се похвали и със забележителна природа. Разположен в централната част на Стара планина Трявна е изключително подходящо място за планински и еко туризъм. В района се намират върховете Голям Кръстец с височина 2034 м и Бъзовец / 897м/, за които са маркирани туристически пътеки. Част от територията на Трявна е обхваната от природен парк „Българка“, който освен че предоставя възможност за „зелен туризъм“, дава възможност за различни видове алтернативен туризъм като – преходи със ски и снегоходи, планинско и шосейно колоездене, конен туризъм, спелеология, делтапланеризъм и пътувания за хора с различни интереси като геология, орнитология, ботаника, наблюдение на диви животни, посещения на манастири, оброчища и свещени места, селски и винен туризъм и много други.
Интересно е да се отбележи, че в град Трявна е създадена Детска специализирана болница за белодробни заболявания, която е единственото лечебно заведение за долекуване и продължително лечение на белодробни болести при деца. Болницата е построена на специално място, след като е направено климатологично проучване. Болни от бронхиална астма и хронични бронхити, деца, особено добре се повлияват от условията, които предоставя болницата съчетани със чист въздух и ниска концентрация на обичайните алергични агенти и липсата на атмосферни замърсители.
На около 17  км от град Трявна е разположено с. Вонеща вода. Селото е известено с лечебните си минерални извори, чийто състав на водата наподобява тази в световно известни СПА и балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция. Лечебните свойства на водата помагат при кожни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и други. Преди години, курортът е бил една от основните балнеолечебни дестинации в България. Подходящ е за възрастни хора и семейства, който търсят уединено място за почивка и лечение.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.