Skip to content

Destination

Панагюрище

About the destination

Чист планински въздух, красивата и непокътната природа в комбинация със забележително архитектурно и културно-историческо наследство.

Панагюрище предлага най-различни възможности за селски, еко, културно-исторически, балнео и ловен туризъм сред природата, които в комбинация с чистия въздух и красивата архитектура, правят това място най-желаната туристическа дестинация в Средногорието.

Град Панагюрище се намира в Централна България, в подножието на Същинска Средна гора. Градът отстои на 93км източно от град София, на 43 км северно от град Пазарджик и на 75 км северозападно от град Пловдив.

Историята на град Панагюрище започва още от Древността. В района са намерени много тракийски могили, в една от които, е разкрито погребение на тракийски вожд (могилата „Мрамор“). Недалеч от нея, през 1949 г. е открито световно известното днес Панагюрско съкровище, уникален паметник на тракийската култура и цивилизация, датирано от IV-III в. пр. н.е. Съкровището е открито случайно от тримата братя – Павел, Петко и Михайл Дейкови. Състои се от девет ритуални съда, изработени от чисто злато, с общо тегло над 6 кг. От надпис върху фиала е станало ясно, че съдовете са изработени в град Лампсакос/Дарданелите/ на брега на Мала Азия. Всяка година в рамките на един месец, оригиналът на Панагюрското златно съкровище се излага в експозицията „Панагюрско златно съкровище“ в специално построена зала-трезор. През Възраждането град Панагюрище е център на Априлското въстание/1876г./ и е обявен за столица на България за период от 10 дни.
Благодарение на благоприятния климат, приятната атмосфера, отзивчивостта на местното население и дългогодишната история, която е съхранена и до днес в Панагюрския район, градът винаги е привличал много посетители, любители на селския, ловния, културно-познавателния и балнео туризъм. В близост до Панагюрище се намират историческите селища, като: Стрелча, Старосел, Хисар и Копривщица.  Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 г. се провежда Първото българско велико народно събрание и  се заражда българската демокрация.
Изключително въздействаща е архитектурата на град Панагюрище. Известни са много запазени/частично възстановени/ къщи-музеи, които непременно трябва да бъдат посетени. Сред тях са: Дудековата къща, Тутевата къща, Лековата къща, Джуновата къща, Хаджидимитровата къща, Къщата-музей „Райна Княгиня“. Всички те, заедно с историческия музей в града, пресъздават възрожденския бит и култура в Панагюрския район, чрез различни експозиции на традиционните предмети на домашните занаяти, съдове за приготвяне и консумиране на храната, традиционни мъжки и женски носии, стенописи и паметници.
Чудесна възможност за балнео почивка предлагат минералните извори в Панагюрище, Баня и Поибрене. Лечебните минерални води на с. Баня, в създадените през годините балнеосанаториуми, са оформили населеното място, като курортно селище с добре развит балнео туризъм.
Панагюрския район е известен още и с ловния си туризъм. Много любители на ловния спорт предпочитат това място, тъй като територията на ловното стопанство е много голяма/близо 17 500 ха/ и в нея се срещат дивечови видове като благороден елен, елен-лопатар, дива свиня, сърна и др.
Други интересни места, които може да посетите, ако сте решили да си направите екскурзия или просто една почивка за няколко дни, са курортните селища –  Панагюрски колонии и местността Манзул, известни с необятните си дъбови и букови гори и чистия въздух, който според някои изследователи е лечебен и спомага за укрепване здравето на децата. На Панагюрски колонии има създадена ски-писта за любителите на зимните спортове.

Районът е достъпен за всички възрастови групи както за деца и юноши, детски и младежки пътувания/екскурзии/, детски лагери, конгресни събития, така и за всички, които искат да прекарат една спокойна и интересна почивка, изпълнена с много емоции и спомени, припомнящи историята на нашите прадеди, техните занаяти и начинът им на живот.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.