Skip to content

Destination

Австрия

About the destination

 

Обща информация

Площ:  83 855 кв. км
Часови пояс:  UTC +2; разлика от България – 1 час
Население:  8,414,638 д.
Държавно устройство: парламентарна република
Столица: Виена
Официален език: немски
Основна религия: християнство (73,6%  католици)
Валута: евро

Полезна информация

Местна валута

Евро (EUR)

Престъпност и сигурност

Ниво на престъпност – ниско.

Особености в законодателството

Законодателство на държава-членка на ЕС.

Движение по пътищата

Дясно движение по пътищата.

Пътуването по магистралните пътища изисква наличието на стикер за платена пътна такса. Това задължение е в сила веднага след пресичането на австрийската граница. Стикерите се продават на всички гранични пунктове при влизане в страната, по бензиностанциите или в „Табак“-магазините.

Здравеопазване

Ниво на здравеопазването – високо.

Европейската здравноосигурителна карта дава възможност за ползване на правото на медицинска помощ при спешни случаи, което имат всички граждани на Република България с непрекъснати здравноосигурителни права в страните от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Швейцария.

Документи за пътуване и визов режим

За Австрия българските граждани пътуват с паспорт, лична карта, временен паспорт или моряшки паспорт на член на екипаж, плаващ по Дунав. Личният документ, с който българските граждани пътуват в Австрия, следва да бъде валиден до напускане на територията на страната.

В сила е безвизов режим за български граждани в Австрия. При влизане в Австрия валидни са изискванията на държава от Шенгенското пространство.

При пътуване на деца до 18 г. самостоятелно или с придружител е необходимо представяне при поискване от австрийските гранични власти на собственоръчно подписана декларация-съгласие на немски език от двамата, съответно единия родител /не е необходима нотариална заверка/. Същата роля би могло да изпълнява и нотариално заверената декларация на български, преведена и заверена на немски език.

При пътуване на български граждани през Австрия с автомобил, който не е собственост на водача, е препоръчително притежаването на пълномощно от собственика, преведено и заверено на немски език за представяне при проверки от австрийските полицейски власти.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.