Skip to content

Destination

ОАЕ

About the destination

Обединените Арабски Емирства (ОАЕ)
Площ: 83 600 кв. км
Часови пояс: UTC/GМT +4
Население: 9.5 млн. души
Държавно устройство: федерация на суверенни емирства
Столица: Абу Даби (2,657,026)
Официален език: арабски
Други говорими езици: персийски, английски, хинди, урду
Основни религии: ислям (сунити, шиити), индуизъм
Валута: дирхам (1.00 EUR = 4.05074822 AED)
Телефонни кодове: Код на страната: +971 – международен телефонен код на ОАЕ. Код на Дубай: +971-4. Код на Рас ал Хайм: +971-77. Код на Фуджейра: +971-70.

Визов режим:
Съгласно споразумението гражданите на ЕС (с изключение на гражданите на Обединеното кралство и на Ирландия, които не са страни по споразумението) – притежатели на валиден обикновен паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от държава-членка на ЕС, както и гражданите на ОАЕ – притежатели на валиден паспорт или на дипломатически, служебен, официален или специален паспорт, издаден от ОАЕ, се освобождават от задължението да притежават визи за краткосрочно пребиваване, когато влизат и пребивават на територията на другата договаряща страна за срок до 90 дни, за всеки период от 180 дни към датата на влизането. Задграничният Ви паспорт следва да бъде валиден минимум 6 месеца към момента на пътуването. Ако паспортът съдържа валидна или изтекла виза за Израел или входни и изходни печати от ГКПП на Израел, е възможно да Ви бъде отказано влизане или преминаване през страната. При просрочване на разрешения с визата престой се налага глоба от 100.00 дирхама за всеки ден след разрешения срок. В редица случаи се отказва влизането в ОАЕ на лица от женски пол на възраст под 30 години, ако те не са придружавани от роднина със същата фамилия.

Престъпност и сигурност:
Общото ниво на престъпност в ОАЕ е ниско, но това не изключва вземането на превантивни мерки за лична сигурност. Потенциални заплахи за тероризъм не са изключени за района на Близкия изток, в това число и за ОАЕ. Най-рискови са посещавани от туристи и чужди граждани обществени места и туристически обекти. Криминални престъпления като кражби и сексуални посегателства са редки, но се случват най-често при обстоятелства, свързани с употреба на алкохол, посещения на нощни заведения и установяване на отношения с непознати лица. Препоръчително е да не се приемат напитки, цигари и др. от непознати, както и използването на не оторизирани таксиметрови и други транспортни услуги.

Митнически изисквания:
Всички митнически изисквания за ОАЕ можете да видите в официалния сайт на Министерството на външните работи на РБ. (http://www.mfa.bg/uploads/files/UAE.pdf)

Особености на законодателството:
Необходимо е чуждите граждани да имат предвид редица особености в местното законодателство и традиции, с които да се съобразяват по време на престоя си в страната. По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребяват храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите. Притежаването и на минимално количество наркотично вещество може да доведе до присъда от 4г. затвор. Наличието на следи от наркотични вещества в организма може да се приеме от властите като притежание на наркотици. Транзитни пътници, които са под въздействието на алкохол или наркотични вещества също могат да бъдат арестувани. Алкохолни напитки се сервират в лицензирани ресторанти и заведения, но употребата или видимо поведение след злоупотреба с алкохол на обществени места са наказуеми. Пребиваващите продължително в страната чужденци не мюсюлмани могат да получат лиценз за закупуване и домашна употреба на алкохол. Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо. Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др. Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо. Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми. Внасянето на порнографски материали е незаконно. Управлението на МПС след употреба и на минимално количество алкохол е сериозно престъпление. Застраховката ви може да бъде обявена за невалидна в подобни случаи, а финансовите загуби и претенции се заплащат от шофьора-нарушител. На обществени места облеклото следва да не бъде предизвикателно. Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение.

Здравеопазване:
За използването на медицинските центрове в ОАЕ от краткосрочно пребиваващи в страната чужденци е необходимо предварителното осигуряване на сключена медицинска застраховка или да бъдат покрити на място разходите за медицинско обслужване. При регистриране на продължително пребиваване в страната се извършват редица медицински тестове за СПИН, туберколоза и хепатит „В”. Сертификати, издадени извън страната, не се признават. При положителен резултат на теста, чужденецът подлежи на депортиране.

Генерално Консулство на Република България в Дубай. Адрес: Jumeira Road, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535. Тел.: +971 4 3442419. Факс: +971 4 3442341. Дежурни телефони в извънработно време: +97143442419. Консулска служба, приемно време: неделя, понеделник, сряда и четвърък 09.30 – 13.00 ч. Почивни дни: вторник, петък и събота. Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg. Website: www.mfa.bg/embassies/uae

ИЗТОЧНИК: Министерство на външните работи на РБългария

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.