Skip to content

Destination

Истанбул

About the destination

Истанбул е огромен и необятен град, една от най-посещаваните туристически дестинации, разположен на два континента и столица на четири велики империи. Попаднете ли в града на Босфора веднъж, може да сте сигурни, че няма да е за последен път, защото няколко дни не са достатъчни, за да се потопите във вълшебната му история и да достигнете до всичките му разноцветни пластове.

Истанбу̀л  или Цариград, чието първо историческо име е Византион наричан още Стамбул и Константинопол, е най-големият град в Турция. И без значение, че не е столица, той е културният и бизнес център на страната, откъдето бележат началото си всички нови тенденции. Разположен от двете страни на Босфора, с небе обсипано с куполи и минарета и история датираща назад във времето Истанбул е един от най-романтичните градове. Той е един от най-големите градове в страната и света по население – 13,5 милиона. Площта му е  5343 кв. км.  Неговият търговски и исторически център се намира в Европа, а една трета от населението му живее в Азия. Истанбул разделя Европа и Азия, обединява Черно и Мраморно море. Разделя се на 3 основни части: 1) Историческия полуостров, разположен на юг от Халич; 2) Галата – на север от Халич и 3) Новия град. Първите две части се намират в европейската страна, а третата – в азиатската. В европейската част преобладават предимно търговски и промишлени предприятия, а в азиатската – жилищни комплекси.

Съвременен Истанбул е един кипящ метрополис. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад  Таксим продължава до ранни зори.  Там можете да намерите добри ресторанти и магазини, а по крайбрежната улица има много ресторанти и кафенета, където може да изпиете едно традиционно турско кафе, приготвено в джезве и да се полюбувате на гледката. Популярните места за излизане вечер са извън центъра на града, в кварталите Етилер, Левент и Юртакю.
Подходяща за пазаруване е дългата улица Багдат в азиатската част. Тук има магазини на много от популярните марки, като цените са дори по-ниски от тези в центъра. Това е така, защото тук идват по-малко туристи. По пътя към летището, до Мраморно море, е Галерия (Galeria) – огромен търговски център. В огромния мол Forum ще откриете много световни марки, супермаркет и аквариума „Aquazoo“. Друг модерен базар е Акмеркеш (Аkmerkeş) в Етилер/Левент. На 4 етажа са разпрострени 241 магазина, както и ресторанти. За да стигнете, вземете метрото от Таксим.
Капалъ чаршия (Kapalı çarşı, Капалъ чаршъ) е предимно за кожа, килими и злато. На пазара има над 5000 магазина, а „пазаренето“ е задължително. Пазарът за подправки се намира около основата на моста Галата в квартал Еминьоню (Eminönü). Наричат го Египетският пазар, защото повечето от подправките идват от Египет. Улица Истиклял (Istiklâl Caddesi) е модна улица със стотици магазини за дрехи и обувки в квартал Бейоглу.

Турската кухня ни е близка, но и доста различна от българската. Храненето обикновено започва с мезета, като пюре от патладжан, бюрек, салати и т.н. Предлагат пълнени зеленчуци като домати, чушки, патладжани и тиквички с кайма и ориз. Има специални ресторанти, които предлагат само кебап или кюфтета. По-обикновените ресторанти се наричат локанта. Хлябът се приготвя на място, а маслото не се пети. Непременно опитайте местните гевреци с много сусам (simit) и прясно изпечената риба с много пресен лук в питка (balık ekmek, балък екмек), която се продава в района на Еминьоню, в края на моста Галата в европейската част на Истанбул.
Опитайте и кумпир (kumpir) – сварен картоф с най-различни плънки (салам, туршия, майонеза, царевица, кетчуп, гъби и др.). На колички из целия град се продават прясно изпечени кестени. Навсякъде ще видите и павилионите за прясно изцедени сокове от десетки видове плодове.
Не пропускайте да опитате и чая, както и турското кафе. За десерт се насладете на баклава с различни пълнежи, локум с всякакви видове ядки, крокан от сусам, лешници, бадеми и др., както и на пишмание и халва.

Истанбул е осеян с една от най-сложните транспортни мрежи в света, над Босфора са построени 2 висящи моста, в процес на строеж е трети. Трафика между двата континента е изключително натоварен.
Метрото (Tünel) има две линии: Аксарай – Летище Ататюрк (Aksaray – Atatürk Havalimanı) и Шишхане – Хаджиосман (Şişhane – Haciosman).
Трамвай номер 1 (Т1) се движи от Кабаташ (Kabataş), азиатската част на моста Галата, до Бааджълар (Bağcılar). Линията минава през всички основни забележителности в града. Има и ретро трамвай до площад Таксим.
Маршрутките (долмуш, dolmuş) тръгват, когато се напълнят, и спират, където им кажете. Те са по-евтини от другия транспорт. В града такситата са жълти, а в предградията – лилави. Има много таксиметрови компании. Такситата нямат нощна и дневна тарифа, а само една за цялото денонощие.

Истанбул има типичен умерен морски климат с много валежи, влажно и топло лято и мека и влажна зима. Най-топлият месец е юли и август със средни температури от 18 до 28°С. Най-студеният месец е януари със средна температура от 3°С до 9°С. Средногодишното количество на валежите е 870 мм с максимум през декември и минимум през юни.

При посещението си трябва да знаете, че:
1.    Основната валута е Турска лира (TRY).Обменяйте пари само в обменните бюра и банките.
2.    Официалното работното време на повечето магазини е 09:00 – 18:00 часа. Въпреки това някои магазини, особено в туристическата част, са отворени до полунощ.
3.    Туристическа информация има на летището, както и на централната жп гара. В много от музеите и туристическите забележителности се продава туристическа карта на историческата част на града.
4.    На прозорчетата на аптеките има адрес и телефон на дежурните от тях. Може да позвъните на телефон 111 за информация.
5.    От вас се очаква да се пазарите на базара и ако не го направите, ще платите много над реалната цена на стоката, която сте си избрали.
6.    Бъдете по-внимателни, когато си купувате храна от улицата- особено при горещо време продуктите може да бъдат развалени след продължителен престой навън.
7.    Следете рестото си, когато пътувате с такси в града. Повече внимателност никога не е излишна, когато си турист.
8.    Водата от чешмата в Истанбул е силно хлорирана и не е подходяща за пиене. Купувайте минерална вода.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.