Skip to content

Destination

Дидим

About the destination

В югозападната част на Турция, на източния бряг на Егейско море е разположен един малък град, предлагащ усамотени заливи, златни плажове и древни исторически забележителности още от неолита. Град, който е създаден за туризъм. Град Дидим се намира се на приблизително 200 километра южно от Измир, разположен е на северния бряг на залива Гюлюк срещу полуостров Бодрум. Град Дидим е административен център на едноименния район, а населението му е около 42 000 души.
Град Дидим е създаден върху руините на античния град „Дидима“, който в древността бил значимо оракул – светилище на Аполон.  В „Дидима“ могат да се наблюдават останките на йонийския му храм, чиито мощни колони и до днес сочат към небето. Определян е за един от най-величествените храмове на Елинската цивилизация. Той е разрушен по време на персийските войни, а това което се наблюдава днес е възстановено по времето на Александър Велики. Близо до храма се намират руините на стария стадион, където са се провеждали ритуали и състезания. Според археолозите „Дидима“ е бил не само култов център, но и голям и гъсто заселен град.

През 80-те години градът започва да се развива като един от туристическите центрове на егейското крайбрежие на Турция и постепенно придобива широка известност със спокойствието, което  предлага. Днес той е красиво курортно място и една от най-желаните туристически дестинации в Турция, която събира гости от цял свят. Хотелските комплекси отговарят напълно на високите стандарти, характерни за турския туристически сектор, а изобилието от невероятно вкусна храна е неустоимо изкушение за всеки турист, който желае да поглези сетивата си с чудесно приготвени морски дарове. В град Дидим има множество барове, ресторанти и рибни таверни. Дискотеките и развлекателните центрове са разположени по крайбрежната част. От крайбрежната алея може да се наслаждавате на невероятните романтични залези, които се откриват и да помечтаете, озарени от златните лъчи на слънцето.

Основно предимство на курорта е благоприятният средиземноморски климат. През лятото тук има многобройни слънчеви дни, а зимите са меки и топли.Средната температура през лятото е  34 ° C, а през зимата 14 ° C. Дори през януари тук може да отидете на плаж или да се наслаждавате на практикуването на водни спортове. Туризмът и земеделието са основен поминък на населението и главните източници на доходи в региона.

Съчетанието на прекрасни,  дълги и слънчеви плажни ивици, лазурно сини морски води, красива природа и исторически забележителности привличат много туристи. Любителите на културните забележителности ще останат очаровани. Атмосферата в градчето е в духа на мистериозните легенди за вълнуващи далечни събития. Град Дидим е древен, богат на исторически паметници. Може да посетите още два древни града, освен Дидима – Приен и Милет.  Приен е известен с това, че тук се намира единственият, запазен и до ден днешен, храм на Зевс по цялото крайбрежие на Анадола. В древният град Милет имате възможността да видите доста добре запазените античен стадион и театър, баните на Фаустина и храмът на Серапис. Тук е живял и творил математикът Талес. Не по-малко интересен е и Храмът на Посейдон, в който ще ви посрещне каменно изображение на Медуза – популярен образ от древногръцката митология.
През 2009 година е построено и започва да функционира модерното яхтено пристанище „Didim Marina“, с кейови места за лодки, докове, хангари, поддръжка, яхт клуб, търговски център, ресторанти, както и съоръжения за посетители.  Можете да се разходите из пристанището и да се порадвате на разнообразието от модерни плавателни съдове. Град Дидим е лесно достъпен по добре поддържани пътища от Бодрум и Измир.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.