Skip to content

Destination

Бодрум

About the destination

Град Бодрум е разположен на едноименния полуостров Бодрум, Югозападна Турция. Намира се на около 2 ч. път от град Мармарис, на 157 км от град Кушадасъ и на около 270 км от град Измир. Климатът в региона е сравнително мек, характеризира се с горещи лета и топли зими.

Характерно за турските морски курорти е изключителната смесица от модерни места за настаняване, красиви и атрактивни плажове, градска оживеност и забележителни културно-исторически паметници. Бодрум не прави изключение от тях и като наследник на древния град Хеликарнас предлага на своите посетители множество исторически паметници и прекрасни плажове.
Един от символите на бодрумската история е замъкът на Свети Петър. Построен е между 1402 и 1437 година от рицарите на St. John. Отхвърлени от църквата те се заселват по тези земи и построяват крепостта, която служи за убежище по време на бурните кръстоносни походи по западния бряг на Азия. Днес залите на крепостта са превърнати музей, богат на атрактивни експонати от подводната археология. Не случайно една от залите на музея е позната като „Залата на съкровищата“. Заслужава си да се посети и Мавзолея, построен в чест на цар Мавзол (376-353 г. пр.н.е.) и  едно от седемте чудеса на древния свят.  Интересни и красиви са както крепостните стени на древния град Хеликарнас така и Античния театър Бодрум. Дори и малък по размери, театърът е изцяло реставриран, а от горните нива се разкрива превъзходна гледка към планината. И тук не може да се мине без посещение на пазара, а изобилието от заведения, предлагащи традиционни ястия, сладка и напитки няма как да остави някого разочарован.

Подобно на другите туристически градове в Турция и в Бодрум, основната природна забележителност са невероятно красивите крайбрежни ивици, белият пясък и чистите и топли води на Средиземно море. Ако сте любители на водните спортове, избирайки Бодрум за дестинация сте направили правилния избор. Бодрум е истински рай за хората, търсещи вълнуващи емоции и водни приключения. На ваше разположение е огромен избор от водни спортове, като гмуркане, риболов, водни ски, уиндсърфинг и какво ли още не, а най-приятната част е, че всичко се предлага на много изгодни цени.
Като всяко друго нещо в града и нощният живот не е за изпускане. Бодрум се причислява към курортите Анталия, Мармарис и Кушадасъ, които изключително много се гордеят с разнообразието от барове и заведения, както и забавленията, които могат да предложат.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.