Skip to content

Destination

Анталия

About the destination

Анталия е разположена, по крайбрежието на Средиземно море, в границите на Република Турция. Градът е заобиколен от планинската верига Тавър, известна още като Таурос. Анталия се намира на 482 км от столицата Анкара, на 321 км от курорта Мармарис, на 38 км от град Серик, а летището е разположено на 16 минути с автомобил от центъра на града. За районът са характерни сухите и горещи лета и меки и дъждовни зими, а около 300 дни в годината са слънчеви. Анталия е утвърдена, като целогодишна туристическа дестинация.

Анталия предлага истинско разнообразие от исторически места и бели плажове, което наред с топлите и кристално чисти води на Средиземноморието, насочват повечето търсачи на пътувания, именно към тази дестинация. Едно от задължителните за посещение места в града е Старият град – Калече, където се намират едни от най-емблиматичните културни забележителности не само за Анталия, но и за цяла Турция. За да се насладите изцяло на вашата разходка в миналото започнете обиколката си през пешеходната зона Калекапусу „Крепостната порта“, там е разположена древна каменна часовникова кула и статуя на основателя на Анталия – Атал II. Обръщайки погледа си надясно от кулата, пред вас ще се разкрие гледка към символа на града, а именно минарето Yivli, което има 90 стъпала и се извисява на внушителните 38 м. Задължително посетете и самата джамия, където повече от 40 години се помещава Етнографският музей на Анталия. Пред погледа на посетителите са изложени разнообразни облекла, съдове, килими, вещи, които разкриват много интересни факти за бита на местното население още от древни времена. Ако Етнографския музей е успял да ви завладее и пренесе в тези толкова различни бит и култура, представете си какво впечатление ще остави у вас Музеят на Анталия, който е един от най-големите в страната с неговите 7000 м2 площ  и повече от 5000 експоната. Музеят е разделен на шест исторически периода – Праисторически, Фригийски, Класически и Елински, Римски, Византийски, Селджукски и Османски периода. Друго интересно място е Портата Адриан- истински шедьовър останал непокътнат още от елински и римски времена. Издигната в чест на посещението на император Адриан, портата съчетава в себе си невероятни скулптурни украси, които запленяват и най-капризния ценител. Мястото, което може да ви донесе още положителни емоции е Старото пристанище на Анталия.  На пристанището, са закотвени и множество туристически корабчета, които само чакат да ви отведат в топлите и спокойни води на Средиземно море. Високо над пристанището се извисява и крепостната кула Hidirlik, чието предназначение е неизвестно и до днес, но се предполага че се е използвала за наблюдателна кула или фар. Кулата е разположена в известния парк „Каралиооглу“.

Най-емблематични за тази част на Средиземноморието, разбира се, са красивите плажове около Анталия. Невероятен бял пясък покрива цялото крайбрежие, което е една от основните причини Анталия и повечето туристически дестинации в тази част на Турция да бъдат предпочитани от хилядите любители на морски приключения. Всички плажове са добре подържани и чисти, а в близост до тях са разположени разнообразни кафенета и ресторанти, където всеки може да похапне или да се разхлади, с някоя студена напитка, на съвсем прилични цени. И все пак, плажовете не са единствените природни забележителности за района. На 12 км североизточно от Анталия са разположени невероятните водопади на река Дюден, чийто води се изливат в Средиземно море. Гледката, която се открива спира дъха на всеки дръзнал да посети това невероятно природно явление, а  какво по хубаво от това, да бъде видяно от някоя уютно туристическо корабче, наслаждавайки се на цялата природна магия, която предоставя района на Анталия.

Като морска дестинация Анталия предлага на своите посетителии голям избор от водни спортове и атракции, а славата на нощния живот в Анталия е известна, както в Турция така и извън нея. Не само туристи, но и хиляди местни жители от близките райони, посещават града за малко забавления. Дискотеки, барове, ресторанти-  в Анталия има за всеки за всеки вкус по нещо.

Полезна информация
Ако някое заведение има входна такса, имате право да погледнете вътре преди да платите.
Ако в заведенията за хранене, не предлагат менюта, задължително предварително се информирайте за цените, за да не останете неприятно изненадани или със значително завишена сметка.
Задължително отделете време за пазаруване в местния пазар, ще се изненадате колко приятно и забавно може да се окаже.
По-време на пазаруване е задължително да се пазарите с търговците. Предварително посетете някой местен мол, за да се ориентирате за цените на стоките, защото рискувате или да ви измамят, или да обидите някой местен търговец, като омаловажите стоките му.
Пазете ценните си вещи и не ги оставяйте на показ.
Не се предоверявайте на непознати, за посока или местоположение на даден обект се осведомете предварително от хотела, от карта на града или от познато лице.
Преди да се качите в такси, уговорете цената с шофьора, защото се случва да поискат повече, отколкото е реалната цена.
Внимавайте за стойността на местната валута и винаги предварително пресметнете колко точно трябва да заплатите. Местните обичат да си премълчават при наличието на по-голям бакшиш от обикновено.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.