Skip to content

Destination

Турция

About the destination

Площ: 783 562  кв.км
Часови пояс: UTC +2
Население:  75 837 020 д.
Държавно устройство: република
Столица: Анкара
Официален език:  турски
Основна религия: няма, изповядват се сунитски ислям, алевитство, юдейство и православно християнство
Валута: турска лира /  1 EUR = 3,41 TRY/. Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.

Полезна информация

Митнически изисквания
При влизане в страната с автомобил  е необходимо да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка (зелена карта), с валидност, съответстваща на срока на престоя в Република Турция. В случай, че МПС е собственост на трето лице е необходимо пълномощно, придружено със заверен превод на турски или английски език. При влизане в страната митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторното превозно средство, който се задрасква при напускане.
Движение по пътищата
Големите градове в Турция се характеризират с интензивен пътен трафик. Системата на обществения градски транспорт е много добре развита и освен автобуси се използват таксита, маршрутни таксита, метро и морски линии.
Националната пътна мрежа на страната е в много добро състояние. Строго се спазват ограничения на скоростта: в извънградски зони – 90 км/ч (за автобуси и микробуси 80 км/ч), на обезопасени магистрали – 120 км/ч (за автобуси и микробуси 100 км/ч), в населените места – 50 км/ч.
Магистралата от гр. Одрин до гр. Анкара е платена. Такса се изисква и за преминаване на мостовете над Босфора. Таксите не се заплащат в брой, а посредством електронна карта (KGS), която следва да се закупи и зареди още на границата или на първото магистрално гише. Бензиностанциите в Турция са регулярно разположени по основните пътни артерии и са лесно достъпни като голяма част от тях работят денонощно. Цената на горивото често варира, дори в рамките на един ден като средно е около 4.32 – 4.45 турски лири за безоловен бензин и 3.85 и 3.90 турски лири за дизел.

Документи за пътуване и визов режим
Гражданите на Република България, притежаващи валидни международни паспорти, могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове, открити за международни пътнически превози. Тези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните компетентни власти за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване.
Забрана за влизане в Турция за срок от една година се налага на българските граждани, останали в страната за повече от три месеца, без да са получили надлежно разрешение.

Престъпност и сигурност
Уличните кражби са често срещано явление в туристическите райони на Турция. В големите градове и особено в Истанбул, е препоръчително да се избягват посещения в крайните рискови квартали.
Практически съвети
При кражба на лични документи или на превозно средство трябва да се потърси съдействие от най-близкото полицейско управление за издаване на документ за събитието.
Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи.
При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони (в някои по-големи и известни джамии са предвидени покривала за тези, които не са подходящо облечени).
Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката – Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за много тежки престъпления.
Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
При влизане в Република Турция с цел туризъм е забранено постъпването на работа. При установяване на такива случаи съответните граждани подлежат на задържане и принудително извеждане от страната.
Препоръчва се наличната валута да се обменя на малки суми. Обикновено валутата се обменя без комисионна в обменни бюра, банки или хотели. Почти навсякъде в градовете са на разположение банкомати, които приемат основните кредитни и дебитни банкови карти. Валутните курсове се публикуват ежедневно в турските вестници. Ако се обменя голяма сума валута или се прави голяма покупка с обменена валута, която ще се декларира на митницата, е необходимо запазване на бордерото от извършената обмяна на валута, което служи като доказателство пред митническите органи за законовия произход на паричните средства.
При пътнотранспортно произшествие, със или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, взимат се показания и се съставя протокол за произшествието.
За използване на застраховката е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния протокол. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък.
В случаите на телесна повреда или смърт, останалите участници в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи би следвало да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни.

ИЗТОЧНИК: Министерство на външните работи

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.