Skip to content

Destination

Монастир

About the destination

Град Монастир е разположен на брега на Средиземно море и е една от най-посещаваните дестинации на Република Тунис. Намира се на около 26 км от град Сус, на около 168 км от столицата Тунис и на 72 км  от град Кайруан. Климатът в региона се характеризира с горещо и сухо лято като средно месечната юнска температура е около 27 градуса. Температурата на морската вода през лятото варира от 22 до 28 градуса, а през зимата 12-17 градуса.

Първите заселници по земите на днешен Монастир са финикийците. Благоприятното местоположение на местността, на брега на Средиземно море ги подтикнало да създадът търговско селище. По това време градът е познат под името Rous Penna. По-късно, когато римляните завзели градът го преименували на Ruspina, а по време на гражданската война с Помпей, през 49-46 г. пр. н. е., Цезар използвал града за главна военна база на римляните в Северна Африка. С заселването на арабите на тези земи, те веднага били привлечени от стратегическото положение на града и построили Рибат, който и до ден днешен може да посетите като една от основните местни културни забележителности в града.  Монастир привлича хиляди народи и посетители още от древността. Забележителните му архитектурни паметници, невероятните плажове и разположението на града винаги са били основни притегателни сили за местни и чуждестранни туристи. Първото нещо, което ще забележите още с пристигането си е извисяващата се кула на Рибат. Построена през 796 г., сградата е една от най-старите арабски крепости в Северна Африка, заедно с същата в град Сус. Триетажната кула на Рибат предоставя невероятна гледка към целия град, от нея може да наблюдавате пристанището за яхти, Голямата Джамия, Мавзолея дори и покривите  на стария град Медина. В крепостта се помещава и Ислямски музей, в който може да разгледате типични за мюсюлманската култура ценности. Разходката ви из уникалното архитектурно наследство на града може да продължи с посещението на Мавзолея на Хабиб Бургиба, който се намира в северния край на гробището на Монастир. Построен през 1963 г., в почит на първия президент на Тунис след обявяването на независимостта от Франция. Мавзолеят е дом на тленните останки на първия президент на Тунис – Бургиба и неговото семейство. В негова почит е построена и Голямата Джамия, по подобие на Hammouda Pacha джамия в Тунис. Джамията се извисява над града с 41 м високи минарета и молитвена зала, която може да събере над хиляда поклонници. Близко до джамията е разположен и Националният музей на Тунис, посветен на борбата за независимост от Франция. След като обиколите прекрасните архитектурни постижения, може да се насочите към Стария град / Медина/, където освен приятна разходка из старателно възстановения облик на Медина, ще имате възможност да се отдадете и на малко пазаруване. Тесни улички, отрупани с безкрайно много ръчно изработени стоки, като керамични съдове, дърворезба, сребърни прибори и какво ли още не, грабват окото на всеки посетите. Цените на стоките са малко високи,  но всеки търговец е готов да се спазари.

Монастир е обгърнат от брегова ивица с невероятен бял пясък.  Всички плажове в района са добре подържани и чисти, а в близост до тях са разположени разнообразни кафенета и ресторанти, където всеки може да похапне или да се разхлади, с някоя студена напитка, на много прилични цени.

Ако смятате, че плажовете и морето не  са създадени за излежаване и разхлаждане, Монастир предлага на своите посетители и множество спортове като гребане, уиндсърфинг, гмуркане, ветроходство, каране на водни ски или каяк.  Винаги е налице и възможността да се разходите из града на гърба на някоя послушна камила или кон.  На 15 минути от Монастир и Сус е разположен голф център с отлични условия.

Нощните забавления в град Монастир, не могат да се сравняват с тези в Сус, но и тук има голямо разнообразие от барове и дискотеки, шоута и прочие. Нощният живот в града е съсредоточен главно в хотелите, където се предлагат програми с аниматори и различни забавления за гостите на самите хотели.

Полезна информация
Ако някое заведение има входна такса, имате право да погледнете вътре преди да платите.
Задължително отделете време за пазаруване в местния пазар, ще се изненадате колко приятно и забавно може да се окаже.
По-време на пазаруване е задължително да се пазарите с търговците. Предварително посетете някой местен мол, за да се ориентирате за цените на стоките, защото рискувате или да ви измамят, или да обидите някой местен търговец, като омаловажите стоките му.
Пийте много вода.
Внимавайте за ценните си вещи и не ги оставяйте на показ.
Не се предоверявайте на непознати, за посока или местоположение на даден обект се осведомете предварително от хотела, карта на града или познато лице.
Преди да се качите в такси, уговорете цената с шофьора, защото обикновено искат много повече отколкото е реалната цена.
Внимавайте за стойността на местната валута и винаги предварително пресметнете, колко точно трябва да заплатите. Местните обичат да си премълчават при наличието на по-голям бакшиш от обикновено.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.