Skip to content

Destination

Хамамет

About the destination

Град Хамамет се намира в Република Тунис на брега на Средиземно море, в северния край на Хамаметския залив. Разположен е на 64 км от столицата – град Тунис, 96 км от град Сус и 119 км от град Монастир. Климатът е типичен Средиземноморски, характеризиращ се с горещо и сухо лято и дъждовна зима. Температурите през лятото достигат до максималните 45 °C, а през зимата варират от 15 ° до 25 °C.

Първи сведения за наличието на селище по тези земи, датират от I век. Градът е известен с името Puppet, а по-късно през II век става римска колония. През XIII –XV век са построени стените на днешния град Хамамет и стария град Медина. През 1601 г. градът е обект на успешни атаки от страна на испанците, който преименуват града на  „La Mahometа“. Испанецът  Алонсо де Конрерас, участва във военните действия срещу града и описва подробно в автобиографията си историята за нападенията над „La Mahometа“.  Днес, Хамамет е една от най-посещаваните туристически дестинации в Тунис.
Въпреки че, Хамамет не може да се сравнява с архитектурното наследство на Монастир и Сус, все пак града има какво да предложи на любителите на исторически забележителности. Културната разходка из Хамамет започва със сравнително добре запазения автентичен вид на стария град Медина, заобиколен от оригиналните си стени, датиращи от XV век. Лабиринт от тесни улички, изпълнени с търговци, предлагащи ръчно изработени стоки, а в допълнение някои от улиците са покрити и предлагат отлично място да се скриете от жаркото слънце.  Едно от местата, които задължително трябва да посетите е Културният център на Хамамет, който се намира във вила Себастиян. В началото на 20 век, богатия европеец Джордж Себастиян е един от много, които се заселват в земите на Хамамет. Вилата е построена през 1920 г. и днес е дом на един от най-атрактивните фестивали в Тунис, а именно Международния фестивал за музика и драма, който се организира в Хамамет всяка година през юли и август. Ако се намирате в Тунис или региона по това време, е просто задължително да го посетите. Сравнително близо до вила Себастиян, се намират руините от първото селище – Puppet. Две от най-важните сгради в града са Голямата джамия и джамията Sidi Abdel Kader,  които граничат една с друга. Голямата джамия е построена през 15 век и реставрирана през 1972 г.  Правоъгълното минаре на джамията е особено добър пример за ислямска архитектура. Джамията Sidi Abdel Kader е построена през 1798 г. и сега функционира като медресето (ислямско училище). Задължителна за посещение е и строената през 13 век цитадела Касба. В нея се помещава интересен музей, в който може да научите много от старата история на Хамамет. Ако се изкачите до укрепленията на крепостта, пред вас се разкрива красива гледка към Медина и живописното рибарско пристанище на Хамамет.

Подобно на другите туристически градове в Тунис и тук, основната природна забележителност са невероятно красивите крайбрежни ивици, белият пясък и чистите и топли води на Средиземно море. Водните атракции и спортове, които Хамамет предлага са най-вече гребане, уиндсърфинг, гмуркане, ветроходство, каране на водни ски или каяк.

На 10 км от Хамамет е разположен най-големият град на полуострова Cap Bon, а именно град Набеул. Това е прекрасна възможност за почиващите да се потопят в малко по-различни атмосфера от тази на Хамамет. Това е земеделски град в който всеки петък се организира пазар на пресни продукти собствено производство, който определено си заслужава да се види. В Набеул, няма да е грешка да се разходите и до Археологическия музей, който предлага отлично въведение в историята на полуострова и където може да разгледате множество интересни експонати от Римската епоха.

Полезна информация
Ако някое заведение има входна такса, имате право да погледнете вътре преди да платите.
Задължително отделете време за пазаруване в местния пазар, ще се изненадате колко приятно и забавно може да се окаже.
По-време на пазаруване е задължително да се пазарите с търговците. Предварително посетете някой местен мол, за да се ориентирате за цените на стоките, защото рискувате или да ви измамят, или да обидите някой местен търговец като омаловажите стоките му.
Пийте много вода.
Внимавайте за ценните си вещи и не ги оставяйте на показ.
Не се предоверявайте на непознати, за посока или местоположение на даден обект се осведомете предварително от хотела, от карта на града или от познато лице.
Преди да се качите в такси, уговорете цената с шофьора, защото обикновено искат много повече, отколкото е реалната цена.
Внимавайте за стойността на местната валута и винаги предварително пресметнете, колко точно трябва да заплатите. Местните обичат да си премълчават при наличието на по-голям бакшиш от обикновено.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.