Skip to content

Destination

Майорка

About the destination

Палма де Майорка, Испания

Островът, който ще плени сърцето ви завинаги!

Палма де Майорка /Palma de Mallorca/ , или на кратко Палма, е испански град-пристанище, намиращ се на остров Майорка. Островът е най-големият на Балеарските острови в западно Средиземно море като столицата Палма е „испанската перла“, която ги обединява. Палма де Майорка се намира само на 261 км от Валенсия и на 248 км от Барселона.
Палма Сити е най-големият град на острова, намиращ се в югозападната част на остров Майорка, на едноименния залив. Палма посреща над 12 млн. туристи годишно. Морският бриз, влажният въздух, неуморното слънце и безкрайните плажни ивици са нещото, заради което всички туристи идват на този остров. Несъмнено Палма де Майорка е мястото, на което вашата екскурзия ще се превърне в едноседмично бягство от реалността и дълго ще помните испанските ритми и красивите гледки на този райски остров.
Палма де Майорка има изключително разнообразен релеф – планинска част, с невероятно красиви скалисти брегове и още по удивителна растителност, и равнинна част, пленяваща със своите големи плажове и многобройни забележителности и атракции. Климатът на острова е типично средиземноморски, с над 300 слънчеви дни в годината. Мекият климат и високите температури осигуряват дори и на най-взискателните туристи комфорт и уют дори и през зимните месеци на година.
Исторически находки и останки от стари римски селища са предпоставката да се смята, че градът е създаден още през епохата на римляните. Независимо от това, Палма се счита за една от най-модерните испански туристически дестинации. Едва в началото на XX-ти век туризмът започва своето развитие в града, което обяснява сравнително новите и големи булеварди Rambla и Passeig des Born, пресичащи центъра на Палма, както и модерните и луксозни 5-звездни хотели, приветстващи с  “Bienvenida“ всеки гост на острова.
Транспортът на острова е много добре организиран. До острова може да стигнете както по въздух, така и по вода. Ако искате да пътувате със самолет до Майорка, близо до Палма се намира летището Son Sant Joan, което обслужва голяма част от авиолиниите. През летните месеци това летище е едно от най-натоварените с света. А за тези, които са планували своята екскурзия до Майорка по вода, може да си хванат ферибот от Испания – от градовете Барселона, Валенсия или Аликанте. Вече пристигнали на острова може да се качите на автобус, такси или влакче до курортното селище, в което бихте желали да се настаните. Транспортът на острова е много бърз и евтин. Препоръчваме ви да си купите Bono Bus – карта за междуградските автобуси, тъй като излиза много по-изгодно и ще имате възможност да обиколите голяма част от курортите почти безплатно. А в столицата транспортът е денонощен, като на всеки половин час минава автобус по целия булевард Paseo Maritimo, който извозва всички, решили да се потопят в нощния, кипящ живот на острова, като това удоволствие ще ви струва само 1 евро. Препоръчваме и да се качите поне един път и на влакчето „Солер“/ Palma-Soller/ – несъмнено това ще е най-емоционалното ви преживяване на острова. Теснолинейката е създадена през 1912 година и от тогава е в движение. Влакът минава през планината Serra de Tramuntana, от където се разкрива удивителната гледка към безкрайните цветни полета с бадемови и портокалови дръвчета и ви отвежда до курортното селище Солер.
Испанската архитектура и дизайн несъмнено имат с какво да ви изненадат. В сърцевината на Палма са събрани голяма част от забележителностите в града. Една разходка през деня ще ви отведе до красивите ренесансови и барокови църкви, както и до най-високата Готическа катедрала “La Seu” (на техния език “Sa Seu”) в Испания, която се издига над пристанището и в превод от испански означава “светлина”. Близо 400 години са отнели за направата на тази толкова красива и величествена готическа постройка. През  XVII век катедралата е реставрирана от каталунския архитект Антони Гауди (Antoni Gaudi). Разходката ви може да продължи по уличката, точно зад “La Seu”, от която започва старата част на Палма, която ще ви отведе до замъка Белвер /Castle of Belver/ с красива кръгла форма и много интересна архитектура, от който се разкрива неописуема гледка към залива Палма. Освен историческите забележителности в този, както го определят местните, „различен“ от другите курорти град –„спокоен и романтичен“, може да се отбиете в някое от уютните кафенета в района и да си поемете глътка въздух, преди да преминете към следващата туристическа обиколка в съседното курортно селище. Ако имате възможност и разполагате с достатъно време посетете Валдемоса /Valldemossa/ – най-романтичният град на Балеарските острови, в който започва любовната история на великия композитор Фредерик Шопен и френската писталка станала световно известна с псевдонима Жорж Санд (Амандин Орор Люсил Дюпен).
Възползвайте се и от ежедневните екскурзии, които ще ви отведат до аквапарковете в Магалуф или Аренал, до пещерите Драк в Порто Кристо/Cuevas del Drach, Porto Cristo/, както и до пазарът в Инка или просто да обиколите най-големите плажове на Майорка – Magalluf и Palmanova/на западното крайбрежие/ и Puerto Pollenca и Alcudia /на северното/. Не пропускайте да отделите време и за перлената фабрика в Манакор, за да се сдобиете с истински “Майоркански” перли, които иначе можете да намерите в най-неочаквани цветове навсякъде в сувенирните магазини по крайбрежието, но тук с проверен произход и качество.
На острова туризмът е основният поминък, затова местното население се грижи всичко, което се предлага на гостите на Палма де Майорка да е на ниво – започвайки от разнообразни магазини и бутици, най-различни ресторанти, кафенета или пък дискотеки и барове. В Палма има много места, на които може да отидете на шопинг. Има голям избор от магазини за дрехи и обувки, от скъпи и луксозни бутици до местни занаятчийски ателиета. Голям интерес за туристите представляват и „специфичните пазарни дни“  – Llotja del Peix /ранен рибен пазар, от понеделник до събота, в Es Moll de Pescadors/, Mercat Artesanal / пазарът на местните занаятчии  от понеделник до събота на Placa major/ и Rambla /цветен пазар, известен със средиземноморските си ухания – от понеделник до петък на Passeig de la Rambla/.
Местната кухня е много предпочитана от посетителите на острова. Pa amb tomàquet е традиционно ястие, което е приготвено от хляб със зехтин, чесън, домати и песто със сирене.  Опитайте и Sobrassada– популярна местна наденица. Trempo пък е прочутата салата от домати, лук и зелен пипер, а   Arros brat е познатата ни паеля. Разбира се, за тези, които имат други предпочитания, в града има най-различни ресторанти и пицарии, както се казва „има за всекиго по нещо“. Café port Pesquer  е известен средиземноморски ресторант, Burladero е тапас ресторант, XII Apostoles – прочутата пицария, за която задължително трябва да си направите предварителна резервацияи която предлага различна пица за всеки един от 12-те апостола.
В късните часове на нощта атмосферата в Палма де Майорка е още по приятна. За тези, които предпочитат бурния нощен живот, Палма де Майорка е тяхното място и естествено Ибиса – е островът на забавленията. Едва ли има друго място по света, където атмосферата да е толкова заразителна, а партитата толкова грандиозни. Всяка вечер през лятото в Ибиса се изнасят най-големите и най-лудите партита, от най-прочутите имена на хауса и транса.  Разбира се и в Палма има стотици заведения, предлагащи различни стилове съвременна музика. Най-известни  са: Agua Bar, Hogan’s Irish pub,  Pacha Mallorca,  L’Havanna, Bamboo и  Jazz Voyeur Club.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.