Skip to content

Destination

Македония

About the destination

Обща информация за Република Македония

Площ: 25 713 кв. км
Часови пояс: CET
Население: 2,107 милиона (2013 г.)
Държавно устройство: република
Столица: Скопие
Официален език: македонски
Основна религия: православното християнство
Валута: Македонски денар (MKD), 1 лев = 31 македонски денари, 1 евро = 61 македонски денари


Визов режим:

От 1 януари 2007 г. всички български граждани могат да влизат и пребивават на територията на Република Македония без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (месеца), считано от датата на първото влизане. Влизането на територията на страната се извършва с български задграничен паспорт, валиден поне шест месеца след края на планирания престой на лицето в Република Македония, или с валидна лична карта.

Предупреждение за пътуване!

При преминаване през ГКПП на Република Македония водачите на всички МПС с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта” с покритие за Република Македония.
Нарушаването на изискването за задължително денонощно използване на фаровете на МПС по всички пътища на страната се наказва с глоба в размер на 45 евро.   Ограниченията на скоростта на движение на МПС на територията на Р Македония, ако няма други ограничителни знаци е както следва: на автомагистрала – 120 км/час, на междуградски път – 80 км/час , в населени места – 50 км/час. Нарушаването на тези ограничения се наказва с глоба в размер от 45 до 300 евро, в зависимост от степента на нарушението.
Бъдете внимателни и спазвайте правилата за движение по пътищата!
Помнете, че при влизане в Република Македония следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя Ви там Вие попадате под тяхната юрисдикция.

Престъпност и сигурност:

В страната има случаи на автомобилни кражби, които стават в големите градове. На оживените места – пазари, автобусни спирки и ж.п. гари не са рядкост и джебчийските кражби. Освен пари и ценности, обект на интерес са и българските документи.

Здравеопазване:

При влизане в Република Македония не се изискват никакви документи, които да удостоверяват здравословно състояние, извършени имунизации и други от здравен характер. В случай, че такива документи биват изисквани, от който и да е на граничните контролно пропускателни пунктове, следва да се потърси съдействие от органите на Министерство на вътрешните работи.
Европейската здравно-осигурителна карта дава възможност за ползване на безплатна медицинска помощ от граждани на Република България, пребиваващи краткосрочно в Република Македония, само при възникнали неотложни и спешни случаи.

Практически съвети:

•    Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.
•    Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без те да бъдат измити. Също така е препоръчително да се избягва приготвена храна, закупена от улични търговци.
•    Личният багаж, документи, пари и пътни билети, задължително трябва да се съхраняват на сигурно място. Препоръчително е да не се носят скъпи бижута и да не се демонстрира наличие на голямо количество парични средства.

Забележителности
:
Македония определено е държава, пазител на многовековна история и култура. Градовете, които имат с какво да ви впечатлят са: столицата – Скопие, Охрид, Битоля, Щип, Тетово, Струга и Прилеп. Всеки един от тези градове пази в себе си многовековна история, предавала се от поколения на поколения до днес. Разбира се, най-известната туристическа дестинация в Македония е град Охрид, прочут с  една от най-красивите „сълзи” на земята, а именно Охридското езеро. То е най-дълбокото и най-голямото в Егейската езерна зона и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Източник: Министерство на външните работи

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.