Skip to content

Destination

Кения

About the destination

Обща информация за  Република Кения

Площ: 582 646  кв.км
Часови пояс: UTC +3
Население:  46 445 079
Държавно устройство: република
Столица: Найроби
Официален език: суахили, английски
Основна религия: християнство (католици, протестанти),
Валута: кенийски шилинг /  1 EUR = 110.7819 KES/
Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.
Полезна информация:

Престъпност и сигурност
На 16.10.2011г. кенийската армия премина границата със Сомалия, преследвайки части на южносомалийските  милиции „Ал-шааб”.
Периодично сраженията се възобновяват. В тази връзка, се препоръчва  да не се пътува до районите, разположени по кенийско-сомалийската граница: Mandera, El-Wak, Wajir, Liboiи Dadaab.
Особено опасни за посещения са крайбрежните райони, по-специално в близост до сомалийската граница. Има случаи на отвлечени западни туристи.
Висок е рискът от терористични нападения, особено в района на Момбаса.
Като цяло, рисковете за сигурността са високи за всички части на Кения. В големите градове има високо ниво на криминалната престъпност.

Особености на законодателството
В Кения проявите на хомосексуализъм са забранени. Нарушенията в това отношение се наказват с дълги години затвор съгласно местното законодателство.

Митнически изисквания
Няма ограничения за внос на чуждестранна или местна валута. Сумите над 5 хил. щатски долара се декларират задължително при влизане.
Разрешен е износът на местна или чужда валута.
Забранено е да се изнасят от Кения диаманти и злато.
Забранено е да се внасят оръжие, прясно месо и растения.
Декларират се ценните предмети, които внасяте със себе си.

Движение по пътищата
В Кения движението е ляво.
Състоянието на обществения транспорт е  незадоволително. На чужденците не се препоръчва пътуване с градските автобуси. Влаковете са лошо поддържани. Препоръчва се да се използват лицензирани таксита към хотелите и летищата. Недоброто състояние на пътищата не позволява високи скорости.
Изисква се международна шофьорска книжка.
Да не се употребява алкохол при шофиране.

Здравеопазване
Равнището на медицинското обслужване в Кения не отговаря на европейските стандарти. Броят на HIV-позитивните е много висок.
Препоръчва се на пътуващите да се имунизират срещу малария.
Подробна актуална информация за необходимостта от имунизации, видовете ваксини и издаването на имунизационни сертификати на български граждани при пътуване в Кения може да бъде предварително получена от Националния имунизационен и консултативен център по паразитни и заразни болести, на адрес: София, бул. Янко Сакъзов 26, тел. 02/944-69-99, вътр. 221, както и на сайта www.ncipd.org.

Документи за пътуване и визов режим
Считано от 1 януари 2014 г. влиза в сила източноафриканска туристическа виза. Туристите, които посещават една от държавите Република Кения, Република Руанда и Република Уганда с валидна виза, могат да посетят и другите две, без да подават допълнително заявления за визи или да заплащат допълнителни такси за виза.
В Кения се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 (шест) месеца от датата на влизане в страната.
При влизане в Кения от европейските държави не се изисква документ за задължителни ваксини. Препоръчителни обаче са характерните ваксини за държавите от Източна Африка.
Актуална информация относно необходимите за Кения ваксини можете да получите от Националния център по заразни и паразитни болести на телефон: + 359 2 9446999/221.
Пътуващите за Кения български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Кения в Берлин или при пристигане на летището в страната.
Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за Кения. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Практически съвети
Препоръчително е особено внимание към сигурността на посещаващи страната чужденци при големи струпвания на хора, големи търговски центрове, ресторанти и барове.
В случай на нападение, се препоръчва да не се оказва съпротива.
Особена предпазливост се изисква при обмен на валута или използването на кредитни карти.
Да се избягват разходки по тъмно.
Вратите и прозорците на паркираните автомобили следва да бъдат добре затворени.

ИЗТОЧНИК: Министерство на външните работи на Република България !

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.