Skip to content

Destination

Пулия

About the destination

Пулия/ Puglia/ е един от най-посещаваните туристически райони в Италия. Той достига до бреговете на Адриатическо и Йонийско море. Известен още като „токът на ботуша”, Пулия представя по един по-различен начин Апенинска Италия. Големи и широки плажове, морски полъх, чиста природа, хубава храна, весели хора – това е раят за всички, които искат да си прекарат една наистина незабравима почивка в Южна Италия.
Районът обхваща провинциите Бриндизи, Фоджа, Лече, Таранто и Бари, столицата на Пулия. „Токът на ботуша” е известен с дългата си брегова линия – над 800 км., както и с нестандартните почивки, в средновековни преобзаведени местни чифлици и манастири. Климатът в района е типично средиземноморски, с топла зима и горещо лято. Температурите варират от 6°С до 16°С през зимата и съответно от 25°С до 35°С през лятото.
Пулия е район, известен с многобройните си исторически и архитектурни паметници, запазени от различни епохи и включени в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще ви направят впечатление величествените замъци, непокътнатите средновековни селища и красивите дворци, които несъмнено ще видите при престоя ви, в който и да е град от южна Италия. Има още едно нетипично нещо, което много привлича туристите и задължително не трябва да се лишавате от него – това са тамошните „хотели”. Или на кратко апенинците са си измислили други варианти, заместващи хотелите, които дори се оказват по-интересни за посетителите. Местното население предлага почивка на море в преустроени луксозни средновековни манастири или чифлици, които по никакъв начин не отстъпват 5 звездните хотели.
Този район е придобил още едно много известно наименование и то е Италианската Калифония. Без съмнение Пулия не отстъпва по забележителности, красота и атмосфера на една Калифорния. Има много места, които може да посетите, ако планирате почивка или екскурзия в Пулия. Едно от тях е Манастирът „Дева Мария от Константинопол”, които е дело на лорд Алистър Макалпайн и е създаден през 16ти век. Той се намира в областта Кастро Марина, като в него може да видите 4 модернизирани килии, обзаведени с всякакви удобства. Ако минавате през град Остуни се отбийте в красивия замък „Ла Сомита” и до маслиновите плантации, ще останете приятно изненадани. Изобщо районът смайва всички туристи с множество от забележителности – замакът „Кастел дел Монте”/ Castel del Monte/ е още едно страхотно място в град Андрия, Бари. Също така църквата „Св. Никола Чудотворец”, намираща се в гр. Бари, където са пренесени мощите на светеца и която е много посещавана от любителите на религиозния туризъм. Както ви споменахме вече за модернистичните манастири – хотели, тук в Бари трябва задължително да отседне в хотел Trulli Holiday, за да може поне за ден да се почувствате като елф..къде ще ви се случи нещо толкова забавно?! За много туристи голям интерес представляват Grotte di Castellana или това са карстовите пещери в гр. Кастелана/ Castellana/, Бари. Те са образувани преди 90 млн. години от древна река и представляват най-големия живописен комплекс в Италия. Друг уникално красив град, включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО е град Алберобело – царството на трулите. Всъщност, трулите са характерни за целия регион Пулия/Puglia/. Причудливи къщи от камък, построени без „спойка” и с конусовидни покриви от сиви плочи. Такива ще срещнете във всички средновековни селища в Южна Италия. Следващата дестинация ви предлагаме да бъде в гр. Фазано за едно бързо зоосафари, на което ще се сблъскате с най-различни животни отблизо. Друг град също включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО е Матера /Matera/. Уникално място! Самият град е изключително запазен, имайки предвид, че той съществува от преди девет хиляди години. Разходете се из Sassi di Matera – естествените пещери и ги разгледайте, какви странни причудливи форми имат и как са издълбани в скалите. Град Барлета е също невероятен град – там задължително посетете катедралата „Санта Мария Маджоре”/ Basilica di S.Maria Maggiore/.
Възможностите за културно-познавателен туризъм в Пулия са безброй, дори и да не успеете да посетите голяма част от тях, няма как да не остане запленени от незабравимата атмосферата, която това място притежава.
И няколко любопитни факта за Пулия  – Ал Бано (от известния дует Ал Бано и Ромина ) има свой собствен ресторант точно в Пулия и това не е случайно- той е роден в Пулия, а храната в тази част на Италия е издигната до култ. Пулия е вдъхновение и за друг станал световно известен певец, чиято незабравима песен вече десетилетия наред е сред най-популярните италиански песни е роден в най-романтичната част на Италия- Пулия. Воларе – летя; кантаре – пея..става дума за песента „Летя – Нарисувано синьо небе“ на Доменико Модуньо („Volare- Nel blu Dipinto di blu“ – Domenico Modugno)

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.