Skip to content

Destination

Неапол

About the destination

Стилна и модерна италианска архитектура, зашеметяващо красиви пейзажи, чист въздух, вкусна храна, весели, приветливи и винаги усмихнати хора – трудна за описание комбинация, която превръща Италия в един истински туристически гигант и я поставя на пето място в света по брой чуждестранни туристи след Франция, Испания, САЩ и Китай.
Град Неапол се намира в централните части на Италия, на едноименния залив, между залива Везувий и вулканичната област. Неапол е третият по големина град в Италия и несъмнено е една забележителните туристически дестинации, посещавани от милиони туристи годишно. Климатът в района е субтропичен, средиземноморски, като лятото е дълго и горещо, а зимата е мека и кратка. Италия е характерна с нейните големи контрасти. Много често през зимата, докато в Неапол е 16°C, топло и приятно за разходки, в Милано е -2°C.
Историята на Неапол, започва още през далечната 750 г. пр.н.е. Градът е основан от жителите, които са го населявали по това време, а именно – гръцката колония Куме. Не далеч от града бил построен друг град – Партеноп, който по-късно е присъединен към Неапол /сег. възвишение в средата на Неапол Pizzofalcone/. Преведено от гръцки името Неапол, означава „нов град“. С течение на годините новият град започва да се развива, но по време на гражданските войни  88 – 82 г. пр.н.е Неапол е присъединен към Римската империя, като независима провинция. В Римската империя градът играе малка роля, като през годините населението му се променя по състав. До 300г. гръцкото население е намаляло за сметка на латините. От 313 г. се появяват и раннохристиянските общности. Днес на места в Неапол са запазени техните скривалища /катакомби/, в които са се укривали преди приемането на Миланския едикт.
Неапол или на местен език Наполи е един от градовете с най-голяма гъстота на културно-исторически паметници в световен аспект. С най-голямо значение са религиозните храмове, църкви, християнските катакомби и манастири. И до днес Наполи е градът с най-много църкви и религиозни обекти в света. Тук сме подбрали някои от най-завладяващите забележителности в италианския град.
Централният площад в Наполи/Royal Palacе of Naples/, Piazza del Plebiscito, или още известен „площада на народа“ е изграден през 19ти век, като по заповед на тогавашния крал, площадът е създаден непосредствено до кралския дворец. Разположен е западно от Piazza del Plebiscito се намира Palazzo Reale/Кралският дворец/. Той е един от 4-те Борбонски дворци в Наполи. Близо до двореца се намира  църквата Сан Франческо ди Паола/San Francesco di Paola/. Изящният й купол, с височина 53 метра я прави една от най-величествените църкви. Вътрешната архитектура на San Francesco di Paola напомня Пантеона в Рим. Следващата спирка недалеч от църквата е театърът Сан Карло/ Teatro di San Carlо/. Той е най-старият оперен театър в Наполи. Създаден е по времето на крал Карло VII.  Наполи е известен още и със своите замъци, един от които е замъкът Нуово/ Castel Nuovo/ или още известен като „новият замък“ . Той представлява крепост построена през 1279 година  във „френски стил“ – на брега на морето. Идеята за построяването на този замък е на крал Карло I Анжуйски. Морската крепост е реставрираната много пъти, като последната и реставрация е направена през 19 век, а през 20ти век крепостта е обявена за исторически паметник на културата. Днес в замъка се помещава общинският музей на Неапол. Други известни крепости, които може да посетите са Castel dell’Ovo/ „замъка яйце“ на остров Мегаридес/ и Sant’Elmo/“замъка звезда“/. Интересна е галерията Умберто/ Galleria Umberto/. Тя представлява един огромен търговски център с множество бутици, ресторанти, кафенета и още много други развлекателни атракции. Галерията е направена през 1890 година от крал Умберто I.  Galleria Umberto съчетава в себе си елегантност и естетика, а ренесансовите и бароковите архитектурни елементи я правят още по-атрактивна, като идеята за нейното създаване е да се стимулира до голяма степен търговията в града. Интересни забележителности са Фонтанът Себето/ Fontana del Sebeto/, Неаполският археологически музей/непременно посетете „тайната стаичка“, в която се съхранява една от първите колекции на музея, и е била официално изложена още от 1800г./, Манастирът Санта Киара/Monastery Santa Chiara/, ако ви остане време непременно се качете на хълма Вомеро/Vomero/, където се намират забележителностите – Castel Sant’Elmo, Certosa di San Martino, Galleria Vincent. Качете се и на „безплатните тераси“ – те са разположени на улицата между тези забележителности – и от тях се вижда цялата красота на Наполи, събрана в един красив пейзаж.
Неподправената атмосфера, която град Неапол предлага на своите посетители, заедно с красивата италианска романтична музика, запленяващите замъци, исторически паметници и луксозните италиански бутици,  са уникална възможност да се потопите в много различна и изключително интересна среда. Пътешественици, любители, авантюристи, семейства, деца, приятели, всеки който е имал късмета да посети Неапол, остава запленен от духа и чара на тази дестинация.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.