Skip to content

Destination

Генуа

About the destination

Мирис на силно италианско кафе, примесен с хубав, френски парфюм, красиви италианки… мечтаната за всеки туристическа дестинация, на брега на Лигурско море. Генуа е най-известният и най-важният пристанищен център на Северна Италия и несъмнено е и най-значимият на Италианската Ривиера.

Град Генуа се намира в северозападна Италия, в област Лигурия и със сигурност е един от най-красивите градове на Италия. Териториалното му разположение,  на брега на Лигурско море, го прави много привлекателен, като туристическа дестинация. Климатът в района е благоприятен, почти през цялата година – доста слънчев, средиземноморски, типичен „италиански“. През зимните месеци температурите варират от 5°C до 11°C, а през летните месеци са от 21°C до 27°C.

Историята на Генуа започва още през 220 г. пр. Хр., когато древните гърци основават колония на мястото, където днес се намира старото пристанище –  в Генуезкия залив. Няколко години по-късно, когато гръцката колония бива разрушена от картагенците, Генуа е възстановена от римляните. По това време те използвали пристанището, като база за морския си флот по време на многобройните войни, които водят. От XII-ти век до днес, Генуа развива, и то много успешно, своята икономика като така се превръща в голям търговски център. Лигурският бряг е под влияние на банкери и търговци, които поддържат силни връзки с важни и влиятелни личности, като херцози, папи, благодарение на които успяват успешно да търгуват с много страни и това несъмнено се отразява положително на икономиката на Италия.
Ако планирате пътешествие в град като Генуа, са ви необходими поне 3-4 дни, за да успеете да се потопите в начина на живот на местните и да имате възможност да посетите многобройните забележителности и атракции. Може да започнете своята обиколка от Strado Nouva или още позната, като „улицата на Гарибалди“. Тя е в голям контраст – просторна, великолепна – в сравнение с останалите малки и тесни улички в Генуа. Улицата на Гарибалди е централната улица на Генуа, част е от стария град, който е включен в световното наследство на ЮНЕСКО. На нея са разположени голяма част от забележителностите в италианския град. През 16-ти век градския елит на Генуа е живеел точно на тази улица, като днес са запазени много от домовете им. Такива са дворците Palazzo Rosso, Palazzo Bianco, Palazzo Grimaldi и Palazzo Reale. Разхождайки се покрай дворците и многобройните забележителности на улица Гарибалди, ще стигнете и до площада Ферари/Piazza De Ferrari/. На него се намират знаменитите сгради, като италианската опера Teatro Carlo Felice и Дворецът на Дожовете/Palazzo Ducale/. Препоръчваме ви да се качите на кулата в Palazzo Ducale, откъдето се разкрива цялата красота на Генуа.
Следващото невероятно място, което може да посетите в централните части на Генуа, е Къщата-музей на Христофор Колумб, намираща се на площад Данте/Comune di Genova/. Къщата е изцяло възстановена след нападението през 1684 година от французите, които я разрушили до основи. Днес тя е един от най-посещаваните туристически обекти в Генуа.
В Генуа има две места, които несъмнено любителите на религиозният туризъм ще оценят много, и това са:  катедралата Сан Лоренцо/Cattedrale di San Lorenzo/ и църквата Санто Стефано/Santo Stefano/. Cattedrale di San Lorenzo е построена през V-ти век, като при разкопките са намерени предхристиянски саркофази, пълни със сребърни бижута и предмети, които са изложени в нея. Докато Santo Stefano е интересна с нейния романски тип архитектура и е изключително красива. Смята се, че в тази църква е покръстен Христофор Колумб.
Старото пристанище на града или на италиански – Porto Antico е най-старата част в Генуа, която несъмнено ще ви хареса, особено в следобедните часове, когато гледката на  залеза над Лигурско море е очарователна и неповторима.  На Porto Antico се намира най-големият аквариум –  Aquario di Genova, в който е събран целият морски свят. Аквариумът е създаден през 1992 година, като е изграден навътре в морето, откъдето можете да видите най-различни морски обитатели като акули, делфини, пингвини и много други. Aquario di Genova се посещава от повече от 1 500 000 туристи годишно. На Porto Antico се издига и най-древният пристанищен фар/Torre della Lanterna/. До върха му водят 375 стъпала, но гледката си заслужава.
Ако се колебаете кой град да изберете за следващата си почивка, екскурзия или тийм билдинг, несъмнено Генуа е перфектното за вас място. Ще останете много впечатлени от автентичната атмосфера на Генуа – от италианската архитектура, от италианската паста, дори и от отношението на местните към вас.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.