Skip to content

Destination

Индия

About the destination

Обща информация

Местна валута

Индийска рупия (INR)

Считано от 9 ноември 2016 г., банкнотите с номинал 500 и 1000 индийски рупии са изтеглени от обръщение. В обръщение са пуснати банкнота от 2 000 индийски рупии и нова банкнота от 500 индийски рупии. В Индия няма валидна банкнота от 1000 рупии.

Съвети към пътуващите за Индия

Във връзка със зачестили случаи на нападения и опити за сексуално насилие на жени, вкл. и чужденки, пътуващи в Индия, българското посолство в Делхи препоръчва на дамите да не пътуват сами в страната. Съветваме българките да не използват градски транспорт вечерно време, да избягват изолирани места и да се съобразяват с местните традиции по отношение на облеклото.

Престъпност и сигурност

Обстановката в Индия е относително спокойна, но са чести случаите на обществени протести, седящи стачки и др.

Съществува повишена заплаха от терористични акции на обществени места – оживени търговски центрове и пазари, туристически обекти и забележителности, кина, влакове, автобуси, храмове и др.

Често срещано престъпление по отношение на чужденците са дребните кражби. Регистрирани са случаи на упояване на чужденци с наркотици чрез предлагана им от непознати лица храна и/или напитки.

През последните години спрямо чужденци са отбелязани случаи на отвличания, изнасилване, насилие и убийства, включително на верска основа.

Митнически изисквания 

Митнически изисквания за Индия можете да изтеглите от ТУК.

Движение по пътищата

Движението на автомобилите е в лявата лента на пътното платно.

Здравеопазване

Индийската страна не изисква задължителни ваксини, освен ваксина против жълта треска за лица, посетили през последните 6 дни държави, в които е разпространено това заболяване (главно африкански и латиноамерикански държави).

Дизентерия, хепатит, ХИВ/СПИН, инфекциозни болести, малария, денге-треска и др. са разпространени заболявания в Индия.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекцияРЗИ ВарнаРЗИ БургасРЗИ ПлевенРЗИ ПловдивРЗИ Благоевгради РЗИ Русе

В големите градове в страната функционират редица частни клиники, които поддържат високи стандарти на обслужване, при сравнително високо заплащане.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.