Skip to content

Destination

Хургада

About the destination

Хургада е един от най-известните курорти в Египет, простиращ се на около 35 км по протежението на морския бряг. Той е административен център на провинция Червено море. В миналото града е представлявал малко рибарско селище, като през годините той се разраства и днес градът се е превърнал в посещавана дестинация от руснаци, немци и чехи, както и от други европейски туристи. Климатът в града е субтропичен-пустинен, като  температурата на въздуха  през зимата стига до 28°C, а през лятото до 46°C. Средногодишната температура на морето е 24°C, като се започне от 21°C през февруари и март до 28°C през август.

Градът е основан в началото на 20-ти век, като от 1980 година до днес той се разраства непрекъснато. Благодарение на красивите и чисти брегове и рифове, много инвеститори откриват Хургада и започват да се установяват тук. Появяват се както местни, така и чуждестранни инвеститори, благодарение на които днес в града има десетки ваканционни селища и хотели, предлагащи на туристите най-различни атракции и забавления. Важна роля в разрастването на града играе наличието на голямо международно летище, намиращо се в южните части – най-голямото предимство на Хургада, спрямо другите курортни градчета. От летището ежедневно излитат десетки самолети, свързващи курорта с много от европейските градове.
С разрастването на града са се обособили три части – El Dahar/старата част/, Sekalla/централната градска част/ и El Memsha/новата модерна градска част/. Общо населението на града е около 260,000 души.
В град като Хургада, всяко едно желание на туристите може да бъде сбъднато. Огромно разнообразие от хотели, разположени на 20 километровата плажна ивица и безброй атракции– това е Хургада днес. Да започнем с Giftun Islands! Едно от най-популярните места за екскурзия с лодка в Хургада, където ще може да се насладите на красиви кораловите рифове, белият пясък и слънчевите лъчи на Червено море. На острова вие ще имате възможност да се гмурнете с шнорхел в дълбините на морето и да разгледате удивителното рибно богатство, като за тези, които не са любители на гмуркането няма да им е трудно също да видят и да се полюбуват на красивите морски видове, тъй като водата в Червено море е кристално бистра и чиста. Друго място, което ще привлече вниманието на тези, които обичат водните приключения е водолазната дестинация Straits на Gubal. Тя представлява една тясна ивица, между бреговете на Червено море и Синайския полуостров, известна със своите останки от корабокрушенията на Thistlegorm, Carnatic, Dunraven, Ghiannis D, Chrisoula K. Обикновено местните организират круизи от Хургада до този район, в които ще може да се включите. Ако пък не обичате да плувате, но желаете да разгледате вълшебния свят под повърхността на водата, то задължително се възползвайте от екскурзията с туристическата подводница Синдбад / Sindbad Submarine/. Подводницата ще ви отведе на 22 метра под водата, където за един час ще може да се насладите на изобилие от красиви корали и множество морски рибни видове. Вече запознали се с морския свят в Хургада, то е време да се отправите към пустинния свят, които е не по-малко интересен и вълнуващ. Една от най-популярните атракции в града е пътуване с джипове и бъгита във вътрешността на пясъчните дюни. И без да се отдалечавате много от Хургада ще можете да видите същността на ландшафта в пустинята – долините и красивите пясъчни планини с червеникавият им оттенък. Местното население предлага на туристите разходка из пустинята с камили, като обикновено разходката може да продължи час-два и е съпроводена от водач /най-често бедуините водят камилите/. Така ще имате възможност от високо да видите пустинния пейзаж.
Разбира се, не пропускайте да се разходите по плажа, особено в южните му части, където пясъкът е неописуемо бял и в комбинация с кристалното синьо море и слънчевите лъчи усещането е невероятно. Успоредно на плажната ивица се намира главната улица Hurghada Marina, на която са разположени всички ресторанти, кафенета и клубове. Hurghada Marina е едно уникално допълнение към централната част на града – Sigala. Разхождайки по нея няма да можете да се наситите на великолепната гледката, която се разкрива от там, особено вечер преди да залеза на слънцето.
Отивайки в Хургада, било то на екскурзия или на почивка, са ви нужни повечко дни, за да обиколите и разгледате всяко едно великолепно кътче в града. Наистина Хургада е градът, който изпълнява желания. Следващата дестинация, към която се отправяме е Bedouin Dinner Tours или това са така известните Бедуински вечерни разходки. Доста популярна атракция в този район, която ви предоставя възможността да опитате типичната египетска кухня, която рядко ще срещнете в този й вид по ресторантите. Вечерята се сервира в обстановка, традиционна за бедуините – в техните палатки, обагрени с най-различни красиви възглавнички, за ваше удобство, разбира се. Вечерните атракции в Хургада не приключват с вкусната вечеря, а продължават с астрономическите нощни обиколки. Вечерните пътешествия в града, винаги приключват с поглед към звездите. В тази част от света небето е най-ясно и ще можете да видите наистина красотата на звездите, както е описана по книгите.

Град Хургада е пример за дестинация подходяща за всеки. Красиви брегове, плаж, слънце, разнообразни места за настаняване, спортни атракции, забавления, атмосфера и  уют, събрани заедно те образуват перфектната почивка, екскурзия, успешен тийм билдинг или 24/7 забавления.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.