Skip to content

Destination

Египет

About the destination

Арабска република Египет

Площ: 1 001 450 km²
Часови пояс: EET (UTC+2)
Население: 86,895,099 души
Държавно устройство: република
Столица: Кайро
Официален език: арабски
Основна религия: ислям
Валута: египетска лира (EGP)

Визов режим:
При пътуване към Арабска република Египет е необходимо да притежавате валиден задграничен паспорт. Българските граждани не са задължени да имат някакви имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка. Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или друго дипломатическо или консулско представителство на Арабска република Египет в чужбина. В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Предупреждение за пътуване!
Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани при пребиваване на територията на АР Египет да се въздържат от пътувания по суша извън населените места, освен в случай на неотложна необходимост. В такива случаи пътуванията следва да се осъществяват единствено с осигурен от местните власти ескорт.

Здравеопазване
:
Препоръчително е желаещите да посетят Египет български граждани да сключат съответна медицинска здравна застраховка, валидна за целия им престой и покриваща територията на Египет. При възникване на спешна нужда с български граждани, посолството на Република България в Кайро разполага със списък на болници, към които те могат да се обърнат.
Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди е безопасна. Храненето в други заведения за обществено хранене, в частност употребата на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до сериозни стомашно-чревни инфекции.
Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.
Във връзка с разпространяващия се в района на Персийския Залив коронавирус MERS и рисковете от допълнително негово разпространение в други държави от региона, препоръчваме на българските граждани, пътуващи за Египет и района на Близкия Изток, да следят внимателно своя здравен статус по време на пътуването си и непосредствено след неговото приключване.
При престоя си в страните от региона, избягвайте преки контакти с камили и други животни.

Престъпност и сигурност:

Активността на терористичните и екстремистки групи в Египет е повишена. Макар основно дейността им да е насочена към военни и полицейски цели (както в пограничните райони на страната и Синай, така и във вътрешността на страната  и столицата Кайро), напоследък се утвърждава тенденцията за насочване на терористичните акции и срещу цивилни цели, между които – чуждестранните дипломатически представителства, туристически обекти и чужди граждани. Периодично в страната продължават да се организират различно мотивирани протести. Следва да се отчита, че освен рисковете, касаещи личната безопасност, евентуално присъствие в местата на подобни протестни действия би могло да бъде квалифицирано като криминално деяние с всички произтичащи от това правни последици. През последната година се забелязва увеличаване на броя на престъпленията от общ характер, като най-типични са обирите, джебчийство (при масови прояви и на места с голям брой хора) и кражби на автомобили. Увеличен е броят на сексуалните посегателства над туристи, като такива случаи има регистрирани и в традиционно спокойните курорти по крайбрежието на Червено море и Южен Синай. Констатирани са  случаи на нападения от страна на таксиметрови шофьори над чуждестранни туристи. Следва да бъдете много внимателни още с пристигането си в Египет и да вземете под внимание горепосочените примери!

Практически съвети:

  • Да се носят постоянно документи за самоличност (препоръчително – паспорт);
  • Да се отчита вероятността от протести и други масови прояви, като се избягват местата, където се провеждат такива;
  • При попадане в район на протест, напуснете същия незабавно! Не се опитвайте да преодолявате заграждения, поставени от органите на реда!
  • При възникването на каквито и да е проблеми, освен от посолството на Република България в Кайро, съдействие може да бъде потърсено и от туристическа полиция на телефон 126. Служителите на това подразделение владеят в по-голяма степен английски език;
  • Да не се фотографират, под какъвто и да било предлог, публични прояви, събития или  обекти, касаещи органите за сигурност;
  • Да се избягва конфликт с органите на реда или с други представители на местната администрация;
  • Специално внимание следва да се обръща на облеклото. Препоръчително е жените да избягват провокативен за местните нрави стил – къси поли, вталени дрехи или такива с широко деколте и без ръкави. Не се препоръчва също така ползването на таксита от жени без придружител, особено във вечерните часове.

Източник: Министерство на външните работи

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.