Skip to content

Destination

Пекин

About the destination

Пекин или както е по-правилно да се нарича Бейджин (Beijing) е действително един от най-великите градове в света. В Китай може да му съперничи единствено Шанхай, и то само по размери. Градът е дом на повечето от най-известните туристически атракции на Китай. Разходката из улиците на Пекин може да започне именно от символа на града – Императорския дворец или познат още като Забранения град. Това е най-значимата постройка в Пекин, в която са пребивавали всички управлявали Китай-  от династията Юан през XIII век, чак до наши дни.   Размерите на комплекса са наистина внушителни –  720 кв. км, заобиколени от 10-метрова стена и 50-метров ров. Луксът и красотата на вътрешната част на двореца, просто не може да се опише с думи, за това горещо ви препоръчваме да го посетите. В графика на вашето посещение в Пекин, задължително трябва да фигурира и площадът Тянанмън („Площадът на небесното спокойствие“). Това е най-големият вътрешно-градски площад в света – построен е през 1958 г.  в чест на 10-годишнината на  Китайската република с ясната амбиция да побира повече от един милион души. Друга интересна забележителност е паметника на Героите на народа, 38-метров обелиск, състояща се от 17 000 парчета от гранит и мрамор, както и прекрасната порта Тянанмън  /Портата на небесното спокойствие/,  завършена през 1417 г.. Паметникът на Героите на народа се намира непосредствено след главния вход на Имперския град.
Храмът на небето (Tiantan) датира от 1420 г. и  включва група от някои от най-свещените сгради на Пекин. Именно тук, в деня на зимното слънцестоене, императорът се възкачва на Небесния олтар, в много тържествена церемония, за да се моли за добра реколта и да принасе жертви в  Залата за молитва за добра реколта (Qinian Dian). Не пропускайте да посетите и храма  Echo Wall,   създадена да противодейства на тихите гласове -затова не е препоръчително на това място да споделяте шепнешком, съкровени тайни с вашите събеседници. Един от най-атрактивните и запазени храмове в Пекин е храма Лама (Yonghe). Завършен през 1745 г., храмът съдържа  много ценни произведения на изкуството, най-интересното от тях е Залата на кралете на рая (Tian Wang Dian) с изключителна статуя на Буда, заобиколена от четирима крале, които държат в ръце символични предмети (крастава жаба, меч, змия, и щит). Ако искате да научите още подробности за бита и културата на местните, силно ви препоръчваме да посетите и Музеят на столицата Пекин – един от най-забележителните художествени музей в страната, Древната обсерватория на Пекин, Храмът Fayuan и Националния стадион на Пекин. Освен с разнообразието от културни обекти на територията на Пекин, градът впечатлява и с множеството паркове, градини и природни забележителности.  В непосредствена близост до Императорския дворец е разположена една от най-старите, оцелели императорски градини в Пекин /Beihai Park/. Паркът носи името на близо разположеното Езерото Beihai, което също заслужава да му се отдели малко време. Точно срещу северната порта на Императорския дворец е разположен Паркът Jingshan. Мястото разкрива някои от най-впечатляващите гледки в Пекин- изглед към Езерото Beihai и Забранения дворец. Разбира се най-хубавото оставаме за накра – Зоопаркът на Пекин.  Основан през 1906 г., заема  площ от над 220 дка, и е обитаван от над 15 000 вида животни. Изключително впечатляваща колекция от много редки видове, като снежен леопард, златни чипоноси маймуни и панди, слонове, лъвове, ягуари и други. Създадени са класически китайски градини, пълни с гъсти гори, ливади, реки, потоци, езера, а за посетителите има приятни беседки и тераси. Зоопаркът притежава и изключително богат аквариум.
Като всяко друго нещо в града и нощният живот не е за изпускане. Пекин впечатлява не само с култура и природа, но и с огромното разнообразие от забавления -някой от най-известните клубове в света, се намират точно в Пекин.
Огромният набор от културни и природни забележителности, забавления, развлечения, атракции и преживявания, които предоставя Пекин, го поставят в челната класация на „желани дестинация“

Не задължителни за посещение, но все пак любопитни по свему са и следните две забележителности на Пекин: Музеят на китайската революция- илюстриращ развитието на Комунистическата партия и различните етапи на китайската революция още от 1919 г.; Мавзолеят на Мао, където тялото на комунистическия диктатор Мао Дзедун почива в кристален саркофаг.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.