Skip to content

Destination

Варна

About the destination

Град Варна е разположен в Североизточна България, по бреговете на Черно море. Варна е известна още като „Морската столица“ на България.  Разположението на града, на брега на Черно море е предпоставка за наличието на разнообразни природни дадености и забележителности. Плажните ивици, обграждат цялата източна част на града. В североизточната част около града са разположени курортите „ Св. Константин и Елена“, „Слънчев ден“ и „Златни пясъци“. Варна предлага и голямо разнообразие от паркове и градини, като най-популярните и приятни места за разходка, спорт и отдих са Морската градина / Парк Приморски/, Парк „Аспарухово“, Природен парк „Златни пясъци“ и Университетската ботаническа градина – Варна. Един от символите на града е Морската градина, обграждаща централните градски плажове. С прохладните си подържани градинки, приятни алеи и множество културни паметници, тя е едно от най-посещаваните места в града, както от посетители така и от варненци.

Варна е привлекателен център и за посетители, интересуващи се от история и култура. Тук има 15 музея, които представят пълна и изключително богата историческа картина на града от Древността до днес. Най-новата придобивка на града е Ретро музей, посветен на бита във времето на социализма. Съществуват и множество исторически паметници с национално и местно значение, като един от символите на града е Пантеонът или „ Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна и Варненския окръг в периода 1923-1944 г.“ . Паметникът е разположен в Морската градина, където са разположени и множество други интересни паметници и забележителности. Открояват се още „Алеята на Възраждането“, „Алея Паметни за България места“, „Алея на космонавтите“,  „Алея на олимпийските спортове“. В града съществуват и множество архитектурни паметници. Най-популярните сред тях са Аспаруховият мост, който свързва кв. Аспарухово и кв. Галата с централната част на Варна. В тази част на града съществуват изключително красиви и запазени девствени плажове, които пленяват с дивата природа, която ги заобикаля. Входът на морската градина „Колонадата“, Слънчевия часовник и Градския часовник също са едни от най-знаменитите символи на Варна.

Културните забележителности в града се допълват от разнообразието от театри, библиотеки, художествени галерии и опера. Основните представители на културното пространство във Варна са Драматичният театър „Стоян Бъчваров“, Фестивалният конгресен център и Дворецът на културата и спорта, а през летните горещи дни имате възможност да се насладите на разнообразни концерти и постановки в Летния театър, разположен в Морската Градина.

На 8 км северно от Варна  се намира резиденция „Евксиноград“. Комплексът е построен за лятна резиденция на Александър Батенберг, Фердинанд и Борис III. Външният облик на резиденцията силно наподобява френските ренесансови дворци от XVIII  век, а вътрешния интериор остава впечатление за посетителите, на разкош и уют. В североизточната част на парка, при археологически разкопки са открити останки от късноантичната крепост „Кастрици“. Комплексът предлага настаняване, а посетителите могат да се насладят и на традиционни ястия в ресторанта на комплекса, както и условия за различни видове спорт.

На 9 км от резиденцията „Евксиноград“ е разположен един от най-известните  скални манастири у нас – „Аладжа“ манастир. Манастирът е архитектурен паметник от национално значение.  Скалният манастир е разположен в централните части на Природен парк „Златни пясъци“, обявен за защитена територия на редица редки растителни видове. Дивата природа, съчетана с многообразието от митове и легенди, създават наистина уникално усещане. Дестинацията е изключително подходяща за любителите на културен, поклоннически и екологичен туризъм. Освен „Аладжа“ манастир на територията на град Варна, съществуват множество храмове, православни и католически църкви и джамия. Разположен в центъра на града Катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“ се е превърнал в един от най-знаменитите символи на Варна.

На около 20 км западно от град Варна е разположен Скалният феномен „Побити камъни“, който се намира в зона от мрежата Натура 2000, обявена с цел запазване на най-големите в България, вътрешни пясъчни хабитати със специфична флора, растителност и животински свят. „Побитите камъни” представляват уникален ландшафт, наподобяващ каменна гора, чиито произход и до днес остава неразгадан.
Заслужава си човек да се отбие на още много места във Варна- Зоопарка, Делфинариума, Аквариума, Астрономическата обсерватория и планетариум, Прабългарското селище „Фанагория“, Акваполис – Златни пясъци, а за дребосъците-посетители са създадени специален Детски кът в Морската градина и атрактивната ферма за щрауси „Долината на щраусите”.

Варна често е спрягана и за спортна столица на България с безбройните си възможности за спортуване на открито и закрито. Освен задължителните плувни комплекси, в града са изградени няколко спортно-развлекателни комплекса, ледена пързалка. За любителите на високия адреналин се предлагат парашутизъм, делтапланеризъм, парапланеризъм, бънджи скокове, бейсджъмпинг, рокетбънджи, полети и скокове от балон, спортно и скално катерене, алпинизъм.

Варна е прекрасен град, който предлага хиляди възможности и отговаря на всякакви изисквания. Подходящ е както за организиране на детски, ученически и семейни ваканции така и за бизнес събития, семинари, конференции, тийм билдинг.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.