Skip to content

Destination

Шабла

About the destination

Град Шабла е курорт по Северното черноморие на страната, отстои на 83 км североизточно от град Варна, на 20 км северно от град Каварна, на 70 км източно град Добрич и на 24 км от българо-румънската граница.
Курортът е предпочитано място за любителите на спокойната почивка, далеч от строителните нашествия, засегнали по-голямата част от Черноморското крайбрежие. Морският бряг в района пленява с чистата си вода и мек пясък. Заведенията по плажовете са точно толкова на брой, колкото е необходимо, за да се подкрепите, но и да не пречат на вашето удобство. Шабла действително е идеалното място за отдих за вас и половинката ви или за вашата семейна почивка. На разположение са хотели, къщи за гости, квартири, вили и др.

За почитателите на морските приключения и гмуркането, районът предлага идеални условия. По дъното на морето около Шабла има изобилие от потънали морски съдове и подводници от времето на Втората световна война. Близо до Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието. В миналото на територията на град Шабла е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. Тук се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Около фара на Шабла има множество сондажи за нефт, от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.

На около 3 км от Шабла се намира защитена местност „Шабленско езеро”, обявена за такава през 1979 година. Общата площ на защитената местност обхваща 5312.4 декара. Част от територията са и двата крайбрежни лимана – Шабленско езеро и Езерецко езеро, свързани помежду си с изкуствен канал. Отделени са от морето с пясъчна ивица, с широчина около 30-50 метра. Мястото е сред най-значимите влажни зони на България. Срещат се растения, които изключително рядко могат да бъдат зърнати другаде. През есенно-зимния период могат да се наблюдават световно застрашени птичи видове. Над 70 вида са вписани в Червената книга на България. Именно затова Шабла е любимо място за орнитолозите. По време на миграцията на птиците в езерото зимуват средно до 30 000 големи белочели гъски и почти цялата популация на червеногушата гъска, която е застрашен вид в световен мащаб. Местността е определена като убежище за дивите гъски. Защитената местност е от голямо значение и за опазването на видрата. В Шабленското езеро се срещат още 23 вида риби, като седем от тях са включени в Червената книга на България.
На около 2 км югоизточно от него се намира и Шабленска тузла – калолечебна зона, представляваща полусолено крайбрежно езеро отделено от морето с висок дюни. Езерото е изцяло отделено от морето с широка близо 80 m пясъчна коса. То е лагуна и средната му дълбочина е 0,6 m,  а средната му соленост е около 40‰. През лятото почти пресъхва. Дъното на езерото е покрито с лечебна кал (сероводородна тиня) със запаси повече от 200 000 t, която се използва за калолечение. Периферията на Шабленската тузла е обрасла с тръстика, останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Тук се срещат редица редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България.
Защитената местност Дуранкулашко езеро се намира на 15 км северно от град Шабла, обхваща площ от 446,54 хектара. Езерото е сред най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България. Със световна стойност е опазването на над 260 вида ендемични, редки и защитени от изчезване растения и животни, с които разполага територията на местността.  В Дуранкулашкото езеро са отчетени 12 вида бозайници, 23 вида риби, 7 вида земноводни и 5 вида влечуги. Езерото е единственото доказано досега находище в България за съхраняване на див шаран. Разположена на миграционния път Via Pontica, влажната зона осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици. Именно затова местността е с най-голяма важност за опазването на застрашените от изчезване птици. Защитената местност Дуранкулашко езеро се охранява, но достъпът е свободен. Задължително е посетителите да спазват установени правила. На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела- един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. В съседство са намерени и останките на най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа от 5250 – 3800 пр.н.е. Всички археологически находки се съхраняват в Историческия музей в град Добрич.

Крапец е малко рибарско селце на Черно море, само на 10 км. северно от Шабла. Крапец е усамотено райско кътче, известно с пясъчните си дюни и птиците, които гнездят и зимуват около него. Селото изглежда сякаш е кацнало на морския бряг, заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера – природни резервати. Крапец има огромен, неурбанизиран, дълъг около 7,5 км плаж с дюни. Той започва от нос Крапец при стария къмпинг „Карвуна“, недалеч от селото, продължава пред лагуната на биосферния и археологически резерват Дуранкулашко езеро и завършва далеч на север при нос Карталбурун след „къмпинг Космос“. Освен морски тук се развива ловен, риболовен и екотуризъм. В землището на селото също както и в околните села са се съхранили множество тракийски могили.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.