Skip to content

Destination

Поморие

About the destination

Град Поморие е разположен в южната част на Българското черноморие, на 23 км от Бургас, 114 км от град Варна и на 398 км от град София. Градът се формира върху едноименен, тесен полуостров, вдаден на 3,5 км в Черно море в северозападната част на Бургаския залив. Градът е лесно достъпен поради, наличието на главни транспортни коридори преминаващи през и в близост до него. Главният път Е87 осъществява връзката между Северното и Южното Черноморие, а Автомагистрала „Тракия“ свързва Източна със Западна България и столицата- град София. На 11 км от градът е разположено Летище Бургас. Поморие е един от най-посещаваните черноморски курорти в България.

Първите следи за човешко присъствие в Поморие датират от VІ хил. пр.Хр. През ІІ в., градът като част от Римската империя се разраства и е познат под името Анхиало. По късно през Средновековието поради стратегическото разположение на града са се провеждали множество сражения за територията му. През 1453 г., пада под османско владичество докато на 26 януари 1878 г. е освободен. Още от най-древни времена и до днес, Поморие и районът са известни с лечебните свойства на калта, добивана при производството на сол в Поморийското езеро.

Поморие е вечна любов!

Поморие и звездите

Находки от бурното развитие на града през всяка една епоха, могат да се наблюдават в Историческия музей на град Поморие. В него се съхранява и експонира цялото културно-историческо наследство на града и региона. Интерес за посетителите представлява Нумизматичната експозиция, която съдържа монети от римската епоха а също и средновековни византийски, български, османски и западноевропейски монетни находки. В музея може да се наблюдава и етнографска експозиция на традиционна анхиалска къща от края на XIX век и началото на XX век, както и предмети от бита.

Една от най-уникалните забележителности на град Поморие е „Музеят на солта“. Единствен в България и Източна Европа, специализиран музей, който представя технологията за производство на сол чрез слънчеви изпарения на морската вода. Открит през 2002 г., музеят става една от най-посещаваните дестинации в района и е част от Стоте национални обекта на България. Посетители могат да проследят цялата технология на производство на сол, която почти не е променяна от древността и да видят всички автентични инструменти и съоръжения, документи, снимки и дори част от възстановената теснолинейка за транспортиране на солта. От тази година на разположение на гостите на Поморие е влакче, което прави обиколка на града и една от спирките му, разбира се е „Музеят на солта”

В старата част на град Поморие, е разположен резерват „Стари поморийски къщи“, обявени за паметник на културата. Резерватът включва 10 къщи с типична възрожденска архитектура. Строени са през XIX век и представят облика на характерна черноморска градска къща.

Най-старата постройка в града е църквата „ Преображение Господне“, построена е през 1763 г. на мястото на по-малък храм, датиращ от IX век и разрушен през 1760 г. Освен църквата „Преображение Господне“ на територията на Поморие може да се посетите и манастира „Свети Георги Победоносец“, храм „Св. Рождество Богородично“ и др.

В непосредствена близост до град Поморие е разположена Поморийската куполна гробница. Единствена по рода си на Балканския полуостров тя е обявена за паметник на културата с национално значение. Намира се под земен насип на висока могила и е неповторима комбинация от типична тракийска гробница и подобие на римски мавзолей на заможна фамилия от града. Гробницата датира от II-III век. и е отворена за туристи целогодишно. През лятото може да бъде посетена от вторник до неделя от 9 ч. до 17ч., а през зимата с предварителна резервация.

Освен културните и архитектурни забележителности, плажовете, ресторантите и заведенията Поморие е изключително популярен балнео и СПА курорт, поради лечебните свойства на калта и лугата добивани от Поморийското езеро. Близостта на курорта до други туристически дестинации по Южното Черноморие като Несебър, Созопол, Слънчев бряг, прави курорта още по-желана дестинация от български и чуждестранни туристи.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.