Skip to content

Destination

Пловдив

About the destination

Град Пловдив е един от най-старите градове в света – предшественик на Рим и Атина и съвременник на Троя и Микена.

Град Пловдив се намира в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Пловдив е разположен на 145 км от град София,  на 37 км от град Пазарджик и на 100 км от град Стара Загора. Градът е обграден от север и юг с големи планински масиви, които благоприятстват за развитието на различни видове туризъм. Климатът в района е преходно-континентален, като средногодишните температурите през лятото са около 30 °С, а през зимата около 6 °С. Средната годишна температура е 12,3 °С.
„Градът на тепетата“ – създаден през неолита, преди повече от 8000 години. Първите селищни образувания в град Пловдив са могилите. И до днес има запазени такива в отделните квартали на града, като една от най-проучените е Яса тепе, а една от най-интересните е Небет тепе. През VI век територията на град Пловдив е населявана от голямото тракийско племе на одрисите. През IV пр. Хр. Древна Македония става важен военнополитически фактор в Югоизточна Европа. Нейният владетел Филип II надмогва мощта на траките и ги покорява. Установявайки се на тази територията, той преценява най-доброто географско стратегическо местоположение на селището Небет тепе и го превръща във важно и до днес място. Древните учени смятат, че градът е дело на Филип II и затова е кръстен Филипополис или както траките си го превеждат – Пулпудева.
Град Пловдив е чудесна дестинация за тези, които искат и да опознаят своето минало или просто искат да се откъснат от ежедневието дори за няколко дни и да се потопят в красотата на старинния град. Историята, която пази град Пловдив е история на поколенията, предавана и наследявана и до днес. Всички забележителности – паметници на културата, театри, базилики, музеи и стадиони, ретроспективно пресъздават живота на нашите прадеди.
За да се види и опознае същността на толкова величествен град, какъвто е Пловдив, ще е необходима дълга ваканция или екскурзия, затова ние от Гео Адвенърс сме подбрали само местата, които според нас са задължителни за посещение. Ще започнем с Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”. Резерватът се намира в централната градска част на Пловдив, обединяващ в едно историята на няколко епохи. От римски произход са съхранени Античният театър, Римският стадион, Античният стадион, множество базилики и др. Античният театър – един от най-запазените антични театри в света и единственият реставриран и функциониращ в България. Театърът е разположен на Трихълмието в Стария град. Бил е действащ до V век и е събирал около 6 000 зрители. Театърът е отворен за посетители и туристи всеки ден от  9.00 – 17.30 часа, като всеки първи четвъртък от месеца е ден за безплатно посещение за ученици и пенсионери. Римският стадион – създаден в началото на II век, при император Адриан, стадионът и днес впечатлява бъдещите поколения със своите размери и своят облик. Днес стадионът се намира под главната пешеходна улица на Пловдив. Северната му част е достъпна за посетители. Следващото място, към което ви препоръчваме да се отправите е Археологическият комплекс Небет тепе. Небет тепе е мястото, на което са положени основите на град Пловдив. И до днес Небет тепе е важно място от укрепленията на града, което е претърпяло множество подобрения през годините. Други интересни културно-исторически забележителности, които може да посетите в град Пловдив са: Регионалният археологически музей – открит през 1882г., съхраняващ над 100 000 експоната, пресъздаващи историята на Пловдивския окръг през годините, музеят е отворен за посетители от вторник до събота – 9:30 – 17:00 часа, Регионалният етнографски музей – създаден през 1917г., днес в музея се организират различни събития, фестивали, концерти, спектакли, като има и допълнителни атракции за туристите – например демонстрации на традиционни занаяти. Опознавайки град Пловдив непременно трябва да се мине през един от най-старите артистични квартали – Капана. В миналото традиционните занаятчии на Пловдив са населявали този квартал – днес той се е превърнал в модерно, културно място, където са събрани на едно място галерии, работилници, ателиета, студия, уютни заведения и магазинчета, всякакви други арт пространства.
„Панаирното градче“ – следващото място, което със сигурност ще ви заинтригува. Пловдив е единственият град в България, в който се организира толкова мащабен международен панаир, включващ над 40 целогодишни изложбени прояви, в които участват повече от 8000 изложители от над 60 страни. На пловдивския панаир се провеждат важни търговски форуми, на които българските производители излизат на международния пазар. Панаирното градче разполага с най-различни зали, центрове, хотелчета, ресторанти, места за отдих и разходки.  В град Пловдив туристическите атракции, които си заслужават са безброй. При по-дълъг престой и повече свободно време си заслужават още да се видят: Античен форум с Одеон, Късноантична сграда „Ейрене”, Хисар капия, Часовникова кула на Сахаттепе, Балабанова къща, Галерия „Златю Бояджиев”, Цар Симеоновата градина, Дом на науката и техниката, Гребен канал /място, на което се провеждат национални и международни спортни събития и състезания  – в съседство са парк „Отдих и култура” и стадион „Пловдив”, пловдивчани наричат района „белите дробове” на града/ и Детската железница /отворена през летния сезон за свободното време на малки и големи, от април до септември, работи Детската железница, която се намира на Младежкия хълм.
Пловдив е дестинация подходяща както за малки, така и за големи. Без значение дали сте на екскурзия, тур обиколка, семеен уикенд с деца, делово или конгресно пътуване не пропускайте да опознаете Стария Пловдив, Капана.. отделете и малко време да разгледате изложбите в Международния Панаир, но най-вече не спирайте да се забавлявате и наслаждавате на красотата на града и околностите. Силно препоръчваме по – активна почивка в този край на България, включваща освен познавателна разходка  и разходка сред невероятната природа в околностите на Пловдив.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.