Skip to content

Destination

Девин

About the destination

Град Девин е разположен в долината на река Въча в югозападната част на Родопите, Южна България. Намира се на 208 км от София, на 45 км от Смолян, 41 км от Чепеларе, 21 км от Пампорово и на 75 км от Пловдив. Девин е разположен на 710 м надморска височина. Характерно за Девин е прохладното лято и обилните валежи през зимата. Районът е известен с изключително чист въздух, който е предпоставка за развитието на балнео и СПА туризма.

Девин е известен с минералните си води, като тяхната температура варира от 16 до 76 градуса. Водата на изворите е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева. Водата е лековита за заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система, за кожни заболявания, стомашно-чревни и бъбречно-урологични.

Още от древността тези свойства на водата, са привлекли заселници по тези наистина труднодостъпни земи. Около селата Борино, Ягодина и Триград има останки от тракийски могили още от ХІV в. пр. н. е. В сградата на читалището „Родопска просвета“ в град Девин, е направена музейна сбирка, в която могат да се видят находки от средновековния некропол, открит в центъра на града. Музейната сбирка съдържа и предмети от археологически изследвания в Ягодинската и Харамийската пещера. В читалището са събрани 2 121 експоната, разделени на раздели – Археология, Етнография и Снимки и документи.

Освен разнообразните културни забележителности и лековитите минерални извори, Девин привлича много посетители най-вече с природните дадености на тази част на Родопа планина. Любителите на еко и планински туризъм, могат да се насладят на многообразието от пешеходни маршрути с различна трудност и продължителност. В близост до Девин се намира скалния феномен Слона, който представлява скално образувание, формирало се в продължение на хилядолетия. На около 26 км от града се намира Триградското ждрело, обявено за защитена местност и включено в Стоте национални туристически обекта на България. Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, които са разположени от двете страни на река Триградска. Реката преминава през пещерата Дяволското гърло и излиза от нея, като голям карстов извор. Близо до пещерата Дяволското гърло е разположена пътека, по която може да се достигне до пещерата Харамийска, в която се влиза само с водач и екипировка. На 3 км от село Ягодина е разположена и друга впечатляваща пещера – Ягодинаската пещера. Тя е разположена на десния бряг на Буйновска река, където е най-дългото ждрело в България – Буйновското ждрело.

Родопите са прочут район освен с непокътната природа и с неподправено гостоприемство.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.