Skip to content

Destination

Рио де Жанейро

About the destination

Град Рио де Жанейро е един от най-посещаваните туристически центрове в света. Интересната история, бит и култура привличат милиони посетители ежегодно.  В Рио де Жанейро има толкова много и разнообразни  забележителности, че трудно ще ви стигнат няколко дена да го разгледате, въпреки това е необходимо едва около минута, за да се потопите изцяло в магичната му атмосфера. Като започнете от централните части на града, през невероятните архитектурни постижения, паметниците на културата, различните тематични музей – от Националния исторически музей, до музея  на Образа и звука, всяко място в Рио де Жанейро, заслужава поне малка част от времето и вниманието ви. Ако кипящият живот в центъра на града ви измаря, имате възможността да се пренесете в квартал Санта Тереза, където ще ви завладеят невероятните стари постройки, тесни улички и неповторимият чар, който излъчва квартала. Ако разполагате с достатъчно време си заслужава да се посети и  квартал Лагоа. Това е един от най-скъпите квартали на континента. В западната му част е разположена ботаническата градина Жардим, която датира още от XIX век и е дом на над 8 000 вида растения и множество вековни дървета. Прекрасно място за разходка, където може да наблюдавате типичната за района растителност, сред специално изградени алеи, фонтани и какво ли още не. Не може да не посетите и един от най-известните символи на града, а именно – Статуята на Христос. Извисяваща се на 709 м надморска височина на върха на планината Корковадо, тя е с обща височина от 38 м и тежи около 1 145 тона.

Възможностите за културно-познавателен туризъм в Рио де Жанейро действително са безброй, дори и да не харесвате да разглеждате забележителности, като по учебник, няма как да не остане запленени от незабравимата атмосферата, което това място притежава.

Рио де Жанейро е разположен в Югоизточна Бразилия, по атлантическото крайбрежие. Възниква около залива Гуанбара.  Градът е част от градска агломерация и е вторият по големина в страната след Сао Пауло / 428 км от Рио де Жанейро/. Климатът в региона е тропичен, средногодишната минимална температура е 20 °C, а средногодишната максимална температура е 28 °C. Типично за климата на Рио де Жанейро са продължителните дъждовни периоди, главно от декември до месец март.

Природа и природни забележителности.
За разлика от статуята на Христос, която е човешко дело, друг също толкова забележителен и известен символ на града, който се извисява над залива Гуанабара е Захарната планина.  Невероятната природна забележителност впечатлява най-вече с размерите си. За по-голямо удобство на постителите е изграден кабинков лифт, който да ви заведе чак до върха, от където се открива спираща дъха гледка.
За любителите на природата, Рио де Жанейро се отличава като град с най-много горски площи в света, над 3300 хектара и всичко това в Национален парк Тижука. Още през 1850 г., на мястото на унищожени кафени плантации се засажда нова растителност. Двадесет години по-късно вече имат над 60 000 дървета. Днес, паркът Тижука е един от най-посещаваните в цяла Бразилия.
Освен с изобилие от екзотична растителност, Рио де Жанейро впечатлява и с невероятните си плажове. Най-посещавани, от които са плажовете Ипанема и Копакабана.

Нощен живот

Бразилците са изключително топли и обичащи живота хора. Едно е абсолютно сигурно – знаят как да се забавляват. Ако забавлението е и вашата цел или желаете да бъдете най-близко до бразилците, да пробвате някой местен коктейл или местно ястие се насочете направо към квартал Лапа. Лапа е известен както с бурните си нощни забавления, така и с уникалната си архитектура от XIX век.

Рио де Жанейро е известен по целият свят с разкоша и невероятното зрелище на своя карнавал. В Бразилия честванията започват още с Нова година, но по правило самото мероприятие, което събира хиляди посетители от целия свят се провежда четири дни – от събота до вторник на Сирни Заговезни. Карнавалът се провежда всяка година в седмицата преди Разпети петък и въпреки че се организират в цяла Бразилия, Рио е само един от градовете, в които това се е превърнало в притегателен център за туристи от цял свят. Ако планирате пътуване към тази невероятна дестинация е повече от препоръчително да настроите часовниците си именно за карнавалните дни, за да може да станете свидетели на това пищно и ефектно забавление.

Полезна информация
Ако някое заведение има входна такса, имате право да погледнете вътре преди да платите.
Пазете ценните си вещи и не ги оставяйте на показ.
Не се предоверявайте на непознати. За посока или местоположение на даден обект се осведомете предварително от хотела, карта на града или познато лице.
Преди да се качите в такси, уговорете цената с шофьора, защото обикновено искат много повече, отколкото е реалната цена.
Внимавайте за стойността на местната валута и винаги предварително пресметнете, колко точно трябва да заплатите. Местните обичат да си премълчават при наличието на по-голям бакшиш от обикновено.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.