Skip to content

Destination

Боливия

About the destination

Обща информация за Боливия

Площ: 1 098 581  кв. км
Часови пояс: UTC – 4
Население:  12 054 379 души
Държавно устройство: унитарна президентска република
Столица: Сукре
Официален език: испански език
Основна религия: християнство (католици, протестанти),
Валута: боливано

Полезна информация

Особености на местното законодателството:

Боливия е третият по количество производител на кокаин в света, макар употребата на наркотични вещества да е незаконна. В усилията си за ограничаване на производството, правителството налага сурови наказания за тези, обвинени в трафик или притежание на наркотици. Минималната присъда за трафик на наркотици е 8 години.

Движение по пътищата:

Транспортна мрежа обхваща около 68000 км пътища в доста лоша състояние. Малка част от тях са асфалтирани, а повечето са черни пътища или покрити с дребен чакъл. Железопътната мрежа обхваща около 3700 км и може да се пътува с влак до Бразилия, Аржентина, Перу и Чили. Съществуват обаче над 1000 летищни терминали за малки самолети в различни райони из цялата страна. Използват се и над 10 000 км речни търговски пътища в областите на Амазония, Парагвай-Парана, Плата.

Практически съвети:

Входните и изходните печати са безплатни, следователно опити за таксуване трябва да се срещнат с любезен отказ или искане за разписка.
Паспортът, снабден с виза трябва да се носи по всяко време, но е по-безопасно да се носи фотокопие, а не оригиналът.
Най-добре е да се пътува с щатски долари, тъй като понякога има трудности с обмена на евро. Валута може да бъде обменяна в „casas de cambio“ (обменните бюра), в някои банки в по-големите градове, в туристически агенции и някои магазини. „Cambistas“ (улични бюра за обмен) работят в повечето градове, но обменят единствено долари и трябва да се внимава за фалшиви банкноти и твърде високи такси.
Като цяло, цените са малко по-ниски в Боливия, отколкото в съседните страни, като най-големи са разходите за транспорт. Повечето туристи харчат между $ 25 и $ 50 на ден.

Климатични особености:

Климатът на страната е твърде разнообразен: от тропически в източните равнини до полярен студ в западните Анди. Летата са горещи и влажни на изток и сухи на запад. При появата на климатичния феномен Ел Ниньо настъпват големи промени в климата.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.