Общо

Експедиция – Венецуела – Гледки от Рая – 05.12. 24 – Северина Маркова

Дата: 05.12.2024
9 нощувки/11 дни

Ден 1 –  София – Истанбул – Каракас

Среща на Терминал 2 за полет до Каракас през Истанбул.

Ден 2 – Каракас

Пристигаме в Каракас – столицата на Венецуела. Градът е разположен в подножието на планината Авила на 920 м. надморска височина в долината на река Гуаире. Градът се намира по крайбрежието на Карибско море. Основан е през 1567 г. от Диего де Лосада под името Сантяго де Леон де Каракас. Историческият център на Каракас, известен като департамент Либертадор, където се намират паметника на националния герой Симон Боливар, където са разположени са най-важните правителствени сгради -Жълтият дом” (Министерство на вътрешните работи), дворецът “Мира Флорес” (резиденция на президента на републиката), Дворецът на правосъдието, Капитолия (Националният конгрес). В непосредствена близост са Пантеонът, Националната библиотека, музеят за изящни изкуства, Националният музей и къщата на Симон Боливар. Панорамна обиколка на града. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 – Каракас – Канайма

Добро утро! Потегляме за Канайма! Ранен трансфер до летището и полет за национален парк Канайма-дом на едни от най-красивите реки, планини и водопади. Ще се докоснем до древните обичай на индианците „Пемони“ и всичките им вярвания свързани с мистичните планини, които ще видим. Според много от техните легенди, най-труднодостъпните скали са обитават от най-добри духове, които те наричат – (Тепуй), което в превод означава -„Дом на боговете“. Самият парк, е много рядко населен и труднодостъпен. Мястото е изключително живописно, а разходката ще започне с лагуната – Канайма, откъдето се разкриват изключително красиви гледки към каскадите на четирите водопада – Ача или Ачи (Hacha), Удайма (Wadaima), Укайма (Ucaima) и Голондрина (Golondrina). След кратка фотопауза продължаваме за „Лунната лагуна“ и водопада Сапо“, откъдето ще се насладите на гъстите красиви и вечнозелени екваториални гори. До водопада ще отидем с лодка. За любителите на силни усещания ще минем зад него, за да направим едни от най-хубавите снимки за деня. Свободно време за плуване, след което се връщаме обратно в хотела за вечеря. Нощувка.

Ден 4 – Национален парк Канайма – Водопада Анхел

Закуска. Днес ни очаква един от най-невероятни дни от програмата – национален парк Канайма, разположен в югоизточната част на Венецуела, който ненапразно е считан за едно от най-красивите места по света. Освен многобройните островчета, образувани от лагуната на река Карао, из които са разпръснати десетки водопади, тук се намира и най-големият водопад в света – Анхел. Не само той е причината районът да бъде обявен за защитена територия. Тук се срещат два съвършено различни свята, известни като „горната земя“ и „долната земя“. Първата се състои от масивни плата, които сякаш се извисяват сред облаците над ниските части, дом на безброй животинки. Често Канайма е сравняван като безкраен зелен океан, сред който изолирани плосковърхи планини се извисяват над тропическите гори на Венецуела. Цялата тази тайнствена красота на района, както и изключителните му представители на флората и фауната, са причина Национален парк Канайма да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Национален парк Канайма се намира в провинция Боливар и със своята площ от 30 000 кв. км. е шестият по големина в света и вторият по големина във Венецуела. Основан е през 1962 г., но тогава е заемал една трета от сегашната си площ. Планините с характерните си отвесни склонове са известни като „тепуи“. Най-трудностъпните за катерене са Аутана и Ауянтепуи, откъдето падат сякаш от небесата водите на най – високият водопад в света-Анхел. Приключението продължава около пет часа. Ще спрем до „Каньона на дявола“, за кратка почивка и лек обяд, за да се насладим на смайващата гледка към водопада. Целият каньон покрай който ще плаваме, представлява криволичещи бързей покрай тропическите гори на планините около нас. Цялата тази тайнствена красота, както и представителите на флората, фауната и геоложките му формирования  над 2млрд. години, са причина парка да е в списъка на Юнеско. Именно този пейзаж вдъхновява Артър Конан Дойл, да напише бестселъра си „Изгубеният свят“, заради, което наричат парка „Изгубените светове на Венецуела“. Само тези, който ще дойдат ще разберат защо това е така! Вечеря. Нощувка в хамак.

Ден 5 – УАУ!!! Водопада Анхел – мечтата на всеки голям пътешественик и лагуната Канайма

Закуска. Потегляме към водопада Анхел, откъдето започва нашето най-голямо приключение и една от най-големите ни мечти! Анхел, или „Salto Angel”, кръстен на американския авиатор Джеймс Ейнджъл, означава-„Водопад на най-дълбоко място“. Освен, че е най-високият водопад със свободно падане почти километър, създава невероятно усещане за мистерия и приключение. Неуловимите водопади, тайнствено са обвити в облаци, за да ви оставят без дъх! Очаква ни героичен преход до подножието на водопада. За тези, които успеят, това ще бъде една от гледките на живота ви! Пригответе се! Ето го и него! АНХЕЛ! Водопада на водопадите! Местните жители на Пемон, които от векове знаят за съществуването му вярват, че всеки, който го види и произнесе името му „Кепепакупай-меру“ два пъти, което идва от „Планина на Бога на злото“ или „Планината на дявола“, ще му се изпълни едно желание! Да видим дали е така! Свободно време за съзерцание! Потегляме обратно през джунглата за Канайма. Ще направим попътна спирка за обяд. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 6 – Канайма – Каракас

Закуска. Трансфер до летището и полет за столицата на Венецуела – Каракас. Южноамериканският град е един от малкото, които съчетават условия за превъзходен планински и плажен туризъм. Обиколката ще започне с площад Боливар. Местността някога е била център на венецуелската столица. Според местни вярвания именно това е мястото, откъдето Диего де Лосада започва основаването на града през 1567г. Ще посетим монумента на Симон Боливар-почитаният от цяла Латинска Америка борец за независимост. Продължаваме с Красивата Катедрала Метрополитана (The Catedral Metropolitana de Carca). Отвън храмът е много по-скромен като архитектурно изпълнение от останалите църкви в страната. Отвътре е богато украсен с особен акцент върху детайлите. Обиколката ще продължи с родната къща на Симон Боливар и мястото, където е заловен. Отиваме до Църквата Сан Франциско и Катедралата Каракас, които също заслужават специално внимание. Малко известно е, че именно в Каракас, се намира най-голямата джамия в Латинска Америка. Конструкцията на храма започва през1989 г. по инициатива на Шейх Ибрахим Абдул Азис, чието име носи. Минарето е високо 113м. Сградата може да събере над 3500 поклонници. Продължаваме с исторически значимите постройки в Каракас – La Casa Amarilla-бившия затвор, който днес се използва за сграда на Външно министерство и седалище на законодателната власт. Ще изпием по едно хубаво силно и ароматно кафе и ще отидем да видим Националният театър и президентският дворец. Разходката ще завърши с Националният пантеон на Венецуела, някога  бил величествена църква, но в последствие сградата има друго важно предназначение-да бъде последен дом на именитите венецуелски личности. Вечеря. Нощувка до летището.

Ден 7 – Матурин – Делтата на Ориноко

Закуска. Трансфер до летището и полет до Матурин. Пристигане в Матурин и трансфер до кея на делтата на Ориноко. На езика на местните индианци Ориноко, в превод означава-„дълга река“. Със своите близо 3000км, е третата по-дължина в Южна Америка. Далечната 1498г. именно Христофор Колумб първи открива един от ръкавите на делтата. Година по-късно Америго Веспучи успява да открие още няколко. Далеч по-късно през 1800 година Александър Хумболт, прави едно от най – дългите пътешествия по реката и установява връзката между водните и ръкави. Започва едно от най – живописните пътешествия с лодка, по делтата през екваториалната гора. Хотелът се намира в сърцето джунглата. Пристигане в хотела. Кратка почивка и започваме обиколка до племената Варао. Ще отидем с лодка да потърсим розови делфини, видри и маймуни. Вечеря. Нощувка. При възможност нощен тур с лодка за наблюдение на звезди или други редки животни.

Ден 7 – Делтата на Ориноко

Закуска. Името на река Ориноко идва от едно от най-примитивните местни племена на Венецуела, част от които днес ще видим. Много от тях днес вече е изчезнали поради наводненията, случили се през годините. Намира се, във Венецуела в щата Амазонас. Голяма част от тази област е повлияна от река Гуавире, която граничи с Колумбия. Счита се за най-голямата река в цялата страна и се счита не само за река, но и за водна система като цяло. Ако вземем предвид и сливането на Гуавире, това я прави една от най-големите реки на планета. Делтата и е толкова голяма, че когато е била открита, се е смятало, че е море. Басейнът на Ориноко има повече от 436 по-малки реки и 2000 потока вода. Тези потоци са приносът на водата, която естествено идва в басейна на реката и която допринася за увеличаването на общия поток, който тя носи. Цялата вода в крайна сметка се влива в Атлантическия океан. Започваме обиколка с лодка в околностите за наблюдение на други редки животни, които се срещат само тук. Речните делфини, червени маймуни и колибри. Ще имаме възможност да видим как живеят хората на това отдалечено място и какъв е техния бит. Връщаме се в хотела. Време за обяд и кратка почивка. Следобед ще се качим на кану или лодка и ще се разходим в живописната местност. След това ще отидем до някои от селата на племената Варао, за да се докоснем до техния бит и култура. Ще видим как хората правят техните канута, хамаци и покриви за традиционните им домове. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 8 – Делтата на Ориноко – Матурин

Закуска. Трансфер с лодка до Матурин, малко градче кръстено на местен вожд ( cacique ), който живее с племето си до брега на река Guarapiche. Оттогава районът е известен като el Sitio de Maturín („мястото на Maturín“). Столица на венецуелският щат Монагас от 7 декември 1760 г. е официалната дата на основаването му от испанският губернатор Хуан де ла Торнера и Сота. Испанците решават да се преместят в Матурин през 19 век той получава статут на град с името Сан Фернандо де Матурин. През 20-ти век Матурин се разраства бързо поради откриването на петролни залежи близо до града. Днес Матурин е седалище на римокатолическата епархия. Ще направим пешеходна обиколка с центъра на града. Свободно време за последни покупки. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 9 – Матурин – Каракас

Закуска.  Трансфер до летището и послет за Каракас. Пристигаме в Каракас. Пешеходна обиколка на града. акуска. Трансфер до летището и полет до Каракас. Пешеходна обиколка на старата част на града и двореца Мирафлорес. Време за едно хубаво кафе и казваме довиждане на безпримерната красота на Венецуела. До нови срещи. Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 10 – Каракас – Истанбул – София

Закуска. Трансфер до летището и полет за България.

Ден 11 – София

Налични дати за заминаване

Северина Маркова - +359 893 333 192

Дата: 05.12.2024
9 нощувки/11 дни
Цена на човек в двойна стая –  7820 лв.
Доплащане за единична стая – 949 лв.
ПОСОЧЕНАТА ЦЕНА НА ПАКЕТА ПОДЛЕЖИ НА ПРЕПОТВЪРЖДЕНИЕ ОТ ДАТАТА НА ЗАПИСВАНЕ!

Цената включва:

 • 9 нощувки в хотелите по програмата
 • всички закуски, обеди и вечери, описани в програмата
 •  3 нощувки със закуски в хотел в Каракас
 •  2 нощувки със закуски в лоджове по делтата на Ориноко
 •  3 нощувки със закуски в Национален парк Канайма
 •  1 Нощувка със закуска в хотел в Матурин
 • самолетни билети София- Истанбул- Каракас – Истанбул-София
 • самолетни билети Каракас-Матурин-Каракас
 • Каракас – Канайма – Каракас / Каракас – Лос Рокес – Каракас
 • трансфери летище-хотел-летище за четирите настанявания за нощуване до летището в Каракас
 • трансфер с моторна лодка по Ориноко до лодж
 • трансфер с моторни лодка по Карао и Чурум по време на прехода до Анхел
 • местни екскурзоводи за Ориноко, за Канайма и Анхел, Каракас
 • трансфер на Лос Рокес
 • парк такса за Канайма 20 долара
 • парк такса за Лос Рокес 20 долара
 • бакшиши за екскурзоводите /капитани на лодки, шофьори/
 • водач Северина Маркова
 • застраховка „Помощ при пътуване“

Цената не включва:

 •  Тур с хеликоптер над водопада Анхел 550 долара – около час, заплаща се лично на място.
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“

Водач – Северина Маркова

Все още няма написани мнения.