Шри Ланка

Шри Ланка

Things to do - general

Демократична социалистическа република Шри Ланка

Площ: 65 610  кв. км
Часови пояс: UTC  + 5.30 ч.
Население:  21 866 445 д.
Държавно устройство: социалистическа република
Столица:  Шри Джаяварденапура Коте
Официален език:  синхалски и тамилски
Основна религия:  будизъм, индуизъм, ислям;
Валута: шриланкийска рупия  /1 EUR = 159,4152 LKR/
Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.

 Документи за визов режим
•    Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи при пристигане в страната (туристическа виза с право на престой 30 дни) или от посолство на Шри Ланка.
•    В България е акредитирано посолството на Шри Ланка във Варшава.
•    Считано от 1 януари 2012 г. гражданите на всички държави, с които Шри Ланка има визов режим, в т.ч. България, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм, трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: http://eta.gov.lk/slvisa/. Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. В случай на получено отрицателно становище след регистрацията в ETA гражданите следва да не предприемат пътуване и да се свържат с консулския служител в най-близкото посолство на Шри Ланка.
•    Електронната система за пътуване позволява заплащането на таксата за виза посредством електронно банкиране. Таксата може да бъде заплатена и при пристигане в Шри Ланка.
•    За всички останали типове визи за Шри Ланка (за дългосрочни визи, за официални пътувания на притежатели на дипломатически и служебни паспорти и др.) българските граждани следва да кандидатстват в някое от посолствата на страната.

Друга полезна информация
Обстановката в страната е сравнително спокойна. По улиците има засилено присъствие на въоръжени патрули, чиито разпореждания следва да бъдат изпълнявани.
•    Следва да се избягват струпвания на хора. Висок е рискът от политически мотивирано насилие по време на обществени прояви.
•    Нивото на престъпността по отношение на туристите е ниско, но има регистрирани случаи на джебчийство и грабежи, както и на отвличане на чужденци. Възможни са измами с кредитни карти.
Движение по пътищата:
Движението на автомобилите е в лявата пътна лента.
Здравеопазване:
•    Изисква се документ за ваксинация против жълта треска за лица, пристигащи от държави, в които това заболяване е разпространено.
•    Маларията е широко разпространено заболяване в цялата страна. Препоръчва се нощуване в климатизирани или добре изолирани помещения, както и използване на мрежи против комари.
•    Други широко разпространени заболявания са денге-треска, лептоспироза, морбили, птичи грип.
•    Препоръчително е да се направи медицинска застраховка с по-високо покритие.
•    По време на престоя в Шри Ланка следва да се консумира само фабрично бутилирана вода или преварена вода, както и лед от такава вода. Плодовете и зеленчуците следва да се измиват старателно и да се подсушават преди консумация. Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата.

Практически съвети
•    Необходимо е винаги да се носи документ за самоличност със снимка и да се спазват разпорежданията на силите за сигурност и на полицията.
•    Препоръчително е да не се снимат военни, правителствени или VIP сгради и превозни средства, тъй като това може да доведе до арест.
•    Притежанието, употребата и разпространяването на наркотични вещества подлежат на сурови наказания.
•    Облеклото следва да е съобразено с местните обичаи и религиозни особености.
•    Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска снимане на изображенията на божествата; обувките се свалят при влизане.
•    Не е прието двойките да се държат за ръце на публични места.

Източник: Министерство на Външните работи на Република България!

Държава Шри Ланка

Настаняване

Почивки и екскурзии

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.