Истанбул

Истанбул

Things to do - general

Истанбул е огромен и необятен град, една от най-посещаваните туристически дестинации, разположен на два континента и столица на четири велики империи. Попаднете ли в града на Босфора веднъж, може да сте сигурни, че няма да е за последен път, защото няколко дни не са достатъчни, за да се потопите във вълшебната му история и да достигнете до всичките му разноцветни пластове.

Истанбу̀л  или Цариград, чието първо историческо име е Византион наричан още Стамбул и Константинопол, е най-големият град в Турция. И без значение, че не е столица, той е културният и бизнес център на страната, откъдето бележат началото си всички нови тенденции. Разположен от двете страни на Босфора, с небе обсипано с куполи и минарета и история датираща назад във времето Истанбул е един от най-романтичните градове. Той е един от най-големите градове в страната и света по население – 13,5 милиона. Площта му е  5343 кв. км.  Неговият търговски и исторически център се намира в Европа, а една трета от населението му живее в Азия. Истанбул разделя Европа и Азия, обединява Черно и Мраморно море. Разделя се на 3 основни части: 1) Историческия полуостров, разположен на юг от Халич; 2) Галата – на север от Халич и 3) Новия град. Първите две части се намират в европейската страна, а третата – в азиатската. В европейската част преобладават предимно търговски и промишлени предприятия, а в азиатската – жилищни комплекси.

Съвременен Истанбул е един кипящ метрополис. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад  Таксим продължава до ранни зори.  Там можете да намерите добри ресторанти и магазини, а по крайбрежната улица има много ресторанти и кафенета, където може да изпиете едно традиционно турско кафе, приготвено в джезве и да се полюбувате на гледката. Популярните места за излизане вечер са извън центъра на града, в кварталите Етилер, Левент и Юртакю.

Подходяща за пазаруване е дългата улица Багдат в азиатската част. Тук има магазини на много от популярните марки, като цените са дори по-ниски от тези в центъра. Това е така, защото тук идват по-малко туристи. По пътя към летището, до Мраморно море, е Галерия (Galeria) – огромен търговски център. В огромния мол Forum ще откриете много световни марки, супермаркет и аквариума „Aquazoo“. Друг модерен базар е Акмеркеш (Аkmerkeş) в Етилер/Левент. На 4 етажа са разпрострени 241 магазина, както и ресторанти. За да стигнете, вземете метрото от Таксим.
Капалъ чаршия (Kapalı çarşı, Капалъ чаршъ) е предимно за кожа, килими и злато. На пазара има над 5000 магазина, а „пазаренето“ е задължително. Пазарът за подправки се намира около основата на моста Галата в квартал Еминьоню (Eminönü). Наричат го Египетският пазар, защото повечето от подправките идват от Египет. Улица Истиклял (Istiklâl Caddesi) е модна улица със стотици магазини за дрехи и обувки в квартал Бейоглу.

Турската кухня ни е близка, но и доста различна от българската. Храненето обикновено започва с мезета, като пюре от патладжан, бюрек, салати и т.н. Предлагат пълнени зеленчуци като домати, чушки, патладжани и тиквички с кайма и ориз. Има специални ресторанти, които предлагат само кебап или кюфтета. По-обикновените ресторанти се наричат локанта. Хлябът се приготвя на място, а маслото не се пети. Непременно опитайте местните гевреци с много сусам (simit) и прясно изпечената риба с много пресен лук в питка (balık ekmek, балък екмек), която се продава в района на Еминьоню, в края на моста Галата в европейската част на Истанбул.
Опитайте и кумпир (kumpir) – сварен картоф с най-различни плънки (салам, туршия, майонеза, царевица, кетчуп, гъби и др.). На колички из целия град се продават прясно изпечени кестени. Навсякъде ще видите и павилионите за прясно изцедени сокове от десетки видове плодове.
Не пропускайте да опитате и чая, както и турското кафе. За десерт се насладете на баклава с различни пълнежи, локум с всякакви видове ядки, крокан от сусам, лешници, бадеми и др., както и на пишмание и халва.

Истанбул е осеян с една от най-сложните транспортни мрежи в света, над Босфора са построени 2 висящи моста, в процес на строеж е трети. Трафика между двата континента е изключително натоварен.
Метрото (Tünel) има две линии: Аксарай – Летище Ататюрк (Aksaray – Atatürk Havalimanı) и Шишхане – Хаджиосман (Şişhane – Haciosman).
Трамвай номер 1 (Т1) се движи от Кабаташ (Kabataş), азиатската част на моста Галата, до Бааджълар (Bağcılar). Линията минава през всички основни забележителности в града. Има и ретро трамвай до площад Таксим.
Маршрутките (долмуш, dolmuş) тръгват, когато се напълнят, и спират, където им кажете. Те са по-евтини от другия транспорт. В града такситата са жълти, а в предградията – лилави. Има много таксиметрови компании. Такситата нямат нощна и дневна тарифа, а само една за цялото денонощие.

Истанбул има типичен умерен морски климат с много валежи, влажно и топло лято и мека и влажна зима. Най-топлият месец е юли и август със средни температури от 18 до 28°С. Най-студеният месец е януари със средна температура от 3°С до 9°С. Средногодишното количество на валежите е 870 мм с максимум през декември и минимум през юни.

При посещението си трябва да знаете, че:
1.    Основната валута е Турска лира (TRY).Обменяйте пари само в обменните бюра и банките.
2.    Официалното работното време на повечето магазини е 09:00 – 18:00 часа. Въпреки това някои магазини, особено в туристическата част, са отворени до полунощ.
3.    Туристическа информация има на летището, както и на централната жп гара. В много от музеите и туристическите забележителности се продава туристическа карта на историческата част на града.
4.    На прозорчетата на аптеките има адрес и телефон на дежурните от тях. Може да позвъните на телефон 111 за информация.
5.    От вас се очаква да се пазарите на базара и ако не го направите, ще платите много над реалната цена на стоката, която сте си избрали.
6.    Бъдете по-внимателни, когато си купувате храна от улицата- особено при горещо време продуктите може да бъдат развалени след продължителен престой навън.
7.    Следете рестото си, когато пътувате с такси в града. Повече внимателност никога не е излишна, когато си турист.
8.    Водата от чешмата в Истанбул е силно хлорирана и не е подходяща за пиене. Купувайте минерална вода.

Държава Турция

Настаняване

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Основните забележителности, които трябва да посетите в Истанбул са :
Света София (Aya Sofya) или т.н. „Църквата  на светата мъдрост“ . Тя е на почти 1500 години и представлява забележителна смесица между християнство и ислям. Сградата е едно от чудесата на световната архитектура, днес превърната в музей;
Султанахмет или Синята Джамия (Sultanahmet) е построена в началото на XVI век, това е единствената джамия в Истанбул с шест минарета. Наречена е така, заради двадесетте хиляди сини плочки от град Ижник, използвани при построяването на сградата;
Сюлеймание (Süleymaniye Camii) е най-голямата джамия, построена през 1557 г. В нея има и мавзолей на султан Сюлейман и неговата съпруга Рокселана. Известният архитект Синан, построил много от джамиите в града, е погребан до сградата;
Дворецът Топкапъ  е резиденцията в която османските султани са живели в разкош в продължение на 400 години. Таваните са замислени така, че да пропускат слънчевата светлина, а мраморът и златото са основни елементи в интериора. В района има няколко музея;
Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayı) е модерният дом на султаните, построен в средата на XIX век.  на площ от 45 000 кв.м. Характерен е с кристалното си стълбище. Тук се намира стаята в която е през 1938 г. умира Кемал Ататюрк. Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушеният дворец Бешикташ. В комплекса се намират и Музеят на часовниците и Кристалният павилион;
Желязната църква Свети Стефан – Българската църква е единствения железен православен храм в света. Сглобена е от готови елементи, които са пренесени с кораб по Дунав и Черно море от Виена. Тържественото освещаване на храма е през 1898 година, когато в Истамбул има колония от 50 000 българи;
Кула Галата  или наричана още кулата на Христа представлява средновековна каменна кула в областта Галата. Тя е една от най-впечатляващите забележителности в Истанбул.  Висока е 66,90 м заедно с конусовидния цилиндър отгоре;
Мостът над Босфора (Boğaziçi Köprüsü) или, както го наричат Първият мост над Босфора, се разполага над протока, и свързва двата континента – Европа и Азия. Мостът свързва Ортакьой (от Европа) и Бейлербей (от Азия);
Площад Хиподрума  представлява  кръгъл площад, който е бил спортен и социален център на столицата на Византийската империя. Днес от него са запазени едва няколко части – Змийската колона, Колоната на Константин. Те са оградени, и около тях е изграден парка Султанахме и др.
Не можете да посетите Истанбул и да не отидете на турска баня и да не направите разходка с корабче по Босфора. Иначе казано- в Истанбул има наистина много неща, от които задължително да се опита.