Турция

Турция

Things to do - general

Площ: 783 562  кв.км
Часови пояс: UTC +2
Население:  75 837 020 д.
Държавно устройство: република
Столица: Анкара
Официален език:  турски
Основна религия: няма, изповядват се сунитски ислям, алевитство, юдейство и православно християнство
Валута: турска лира /  1 EUR = 3,41 TRY/. Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.

Полезна информация


Митнически изисквания

При влизане в страната с автомобил  е необходимо да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка (зелена карта), с валидност, съответстваща на срока на престоя в Република Турция. В случай, че МПС е собственост на трето лице е необходимо пълномощно, придружено със заверен превод на турски или английски език. При влизане в страната митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторното превозно средство, който се задрасква при напускане.

Движение по пътищата

Големите градове в Турция се характеризират с интензивен пътен трафик. Системата на обществения градски транспорт е много добре развита и освен автобуси се използват таксита, маршрутни таксита, метро и морски линии.
Националната пътна мрежа на страната е в много добро състояние. Строго се спазват ограничения на скоростта: в извънградски зони – 90 км/ч (за автобуси и микробуси 80 км/ч), на обезопасени магистрали – 120 км/ч (за автобуси и микробуси 100 км/ч), в населените места – 50 км/ч.
Магистралата от гр. Одрин до гр. Анкара е платена. Такса се изисква и за преминаване на мостовете над Босфора. Таксите не се заплащат в брой, а посредством електронна карта (KGS), която следва да се закупи и зареди още на границата или на първото магистрално гише. Бензиностанциите в Турция са регулярно разположени по основните пътни артерии и са лесно достъпни като голяма част от тях работят денонощно. Цената на горивото често варира, дори в рамките на един ден като средно е около 4.32 – 4.45 турски лири за безоловен бензин и 3.85 и 3.90 турски лири за дизел.

Документи за пътуване и визов режим
Гражданите на Република България, притежаващи валидни международни паспорти, могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове, открити за международни пътнически превози. Тези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните компетентни власти за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване.
Забрана за влизане в Турция за срок от една година се налага на българските граждани, останали в страната за повече от три месеца, без да са получили надлежно разрешение.

Престъпност и сигурност
Уличните кражби са често срещано явление в туристическите райони на Турция. В големите градове и особено в Истанбул, е препоръчително да се избягват посещения в крайните рискови квартали.

Практически съвети

При кражба на лични документи или на превозно средство трябва да се потърси съдействие от най-близкото полицейско управление за издаване на документ за събитието.
Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи.
При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони (в някои по-големи и известни джамии са предвидени покривала за тези, които не са подходящо облечени).
Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на републиката – Мустафа Кемал Ататюрк, се считат за много тежки престъпления.
Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.
При влизане в Република Турция с цел туризъм е забранено постъпването на работа. При установяване на такива случаи съответните граждани подлежат на задържане и принудително извеждане от страната.
Препоръчва се наличната валута да се обменя на малки суми. Обикновено валутата се обменя без комисионна в обменни бюра, банки или хотели. Почти навсякъде в градовете са на разположение банкомати, които приемат основните кредитни и дебитни банкови карти. Валутните курсове се публикуват ежедневно в турските вестници. Ако се обменя голяма сума валута или се прави голяма покупка с обменена валута, която ще се декларира на митницата, е необходимо запазване на бордерото от извършената обмяна на валута, което служи като доказателство пред митническите органи за законовия произход на паричните средства.
При пътнотранспортно произшествие, със или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, взимат се показания и се съставя протокол за произшествието.
За използване на застраховката е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния протокол. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък.
В случаите на телесна повреда или смърт, останалите участници в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи би следвало да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни.

ИЗТОЧНИК: Министерство на външните работи

Държава Турция

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.