остров Бали

остров Бали

Things to do - general

Магията на тропическия остров Бали, разположен в сърцето на най-големия архипелаг в света– Малайския (познат още като Индонезийски), завладява всеки, който се е докоснал до този рай, известен  с множеството си имена – „Островът на боговете“, „Мястото на пълно щастие, радост и мир“, „Последният рай“, „Център на Вселената“ и „Островът на хилядата храма“. Ако желаете и вие да се насладите на пълноценна и романтична почивка, изпълнена с митична екзотика, остров Бали е най-подходящото място за вас.

Островът е провинция на Република Индонезия, разположен на 8° южно от Екватора, западно от о. Ява и източно от о. Ломбок, като се разпростира на 153 километра дължина и 112 километра ширина, площта му е 5 633 км². Основните градове на острова са столицата Денпасар – на южния бряг и пристанището Сингараджа, разположен на западната част на острова. Град Убуд западно от Денпасар със своите арт магазини, музеи, галерии, се счита за културен център на остров Бали. Денпасар е бизнес и административен център на острова. Повечето туристи в Бали се насочват към съседните курортни комплекси на Денпасар като Кута, Санур и Нуса Дуа, където са разположени повечето хотели, търговските обекти и нощните клубове на острова.
Релефът на остров Бали е формиран от планинска верига, която се простира от запад на изток и разделя острова на две части. Най-високата точка на острова- връх Агунг (3 142 метра)  е част от активен вулкан, за последно изригвал през 1963 година.
Климатът е екваториален (горещ и влажен), като температурните разлики и количествата валежи се увеличават с надморската височина. Преобладават два сезона: сух сезон – от април до септември и дъждовен сезон – от октомври до март. Между двата сезона има междинен, който обикновено е непредвидим, с променливи тропически бури. Сухият сезон е горещ през деня и хладен през нощта. Средните дневни температури в Бали са от 28° до 30° С в ниските части. В планинските селища, температурите са далеч по-ниски- около 10° С. Най-приятното време през годината на остров Бали е от май до септември. По това време може да се наслаждавате на ясно небе, климатът е перфектен за всякакви дейности на открито, затова ще ви е нужна поне седмица, за да се възползвате от всички предлагани богатства на острова.

Още с пристигането си на острова, туристите са въвлечени в цветна и благоуханна феерия, приветстват ги яркозелени палми, орхидеи, лотоси и магнолии, гледката е сякаш обрисувана пъстра сцена- достигащи облаците вулкани и терасирани надолу към океана оризови полета. Остров Бали се слави като мястото в Югоизточна Азия, на което се предлагат най-много и разнообразни СПА процедури. Те са притегателни за онези, които търсят начин да възстановят вътрешното си равновесие, да намалят умората, както и за хората, които искат да поглезят тялото си и да стимулират сетивата. Бляскавите хотели на остров Бали са неизменна част от това, изпълнено с неповторима атмосфера място, както и шикозни коктейл-барове, международно признати ресторанти и кафенета.

Държава Индонезия

Настаняване

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Бали е наричан „Острова на хилядата храма“ и това изобщо не е случайно. Изящните храмове са главна атракция за туристите и допълват божествения облик на това кътче.

Храмът-майка „Бесаки/Besakih“ е най-важният храмов комплекс, построен още през XIV век, представлява комплекс от 22 храма и символизира религиозното единство на Бали. Храмът е изграден на южния склон на вулкана Mount Agung и се счита за изключително свято място, след като през 1963г. вулканът изригва и лавата помита всичко по пътя си, пропускайки храма по чудо, разказвано в множеството местни легенди. Препоръчваме ви да разгледате всички храмове, тъй като са разположени последователно върху седем възходящи тераси, и да изкачите върха- така ще сбъднете посланието на „Бесаки“, а именно- стремеж нагоре по пътя на хармонията и духовното съвършенство.
Храмът „Танах Лот/Tanah Lot“ е един от седемте морски храма по южното крайбрежие на острова. В превод името му означава „Земя от морето“, защото е построен върху много малък остров, който е имал връзка със сушата по естествен мост, за съжаление разрушен, следствие на силно земетресение. В наши дни храмът може да бъде посетен единствено по време на отлив, тъй като водата не позволява да бъде достигнат.  Храмът е един от най-често фотографираните обекти в света.
Храмът „Улундану Братан/Ulundanu Bratan” се намира в езерото Братан и е построен в чест на богинята на езерото. Запленява със своя единадесететажен покрив, който се извисява на фона на вулкана зад него и се отразява в синьо-зеленото езерно огледало.
Храмът „Тирта Емпул“ е изграден на свещения извор „Тампа Сирин“. Местните разказват легенда за божествената армия на Индра, която бива съживена от водите на извора и успява да победи свитата на краля-демон Майа Данава. Вътрешната част на храма разкрива каменен басейн, който се изпълва със светена вода от 12 красиви фонтана. Хората вярват, че водата има лечебни свойства, които лекуват от болести и изчистват негативната енергия.

Невъзможно е да скучаете на острова, тъй като Бали предлага и редица други забележителности, които може да посетите между спа процедурите и обиколката на храмовите комплекси. Ето и най-главните от тях, които не са за изпускане:
Дворецът „Пемекутан“ /Pemecutan Palacе/ и Храм-музей „Пури Пемекутан“ /Puri Pemecutan Temple Museum/ са древни сгради, представители на традиционната балинезийска архитектура, които заслужават да бъдат посетени. В храма може да бъде разгледана колекция от ценни древни кинжали и други оръжия, музикални инструменти и хиндуистки статуи.
Дворецът „Сатрия“ /Satria Palace/ се намира на 2 км от двореца „Пемекутан“. В двореца е разположена обширна сцена, на която балинезииските танцьори атрактивно демонстрират традиционен танц с кинжали, използвани през 1906 г. при войната срешу холандската колониална армия. На всеки 210 дни спрямо балинезийския календар в кралския храм се провежда специална танцова церемония.
Птичият парк „Таман Бурун“ е страхотна възможност за почитателите на еко-туризма, които могат да се докоснат както до много индонезииски видове птици, така и до такива от други части на света. Bali Bird Park е разделен на отделни пространства, които пресъздават естествените флорални местообитания на неговите птици.Туристите се отдават на едно вълшебно пътуване през индонезийския архипелаг, Латинска Америка, Африка и Австралия. Близостта до разноцветните папагали и екзотични какадута е завладяваща. Паркът е дом за над 1000 птици и 250 вида.
Кута е един от най-популярните и обичани плажове сред туристите. Той е най-дългият и най-бял плаж на Бали, а изгревите и залезите, които можете да наблюдавате от него притежават притегателна сила за плажуващите. Вълните на Кута привличат и сърфистите, а кораловият риф – гмуркачи и водолази. Имайте предвид, че заради красотата си, този плаж не е най-тихото и усамотено място на острова, така че ако търсите спокойно местенце се насочете по-добре към „Green bowl beach”, който е сравнително труднодостъпен, но определено си струва усилието.
Водопад Pujungan е впечатляващ особено през дъждовния сезон, когато водата се спуска от 100-метрова височина, а около водопада се образува микроклимат, който спомага за процъфтяването на кафените дървета наоколо. Pujungan не е лесно достъпен и е подходящ за по-склонните към приключения туристи. Водопадът се отблагодарява на достигналите райското място със своите кристално свежи води, в които може да се плува.
Боре на Бали: Боре представлява традиционно лечение за облекчаване на болки в мускулните групи и засилване на кръвообращението, използвано от местните жители на Бали още от древността. Уникалната процедура включва топли билки като сандалово дърво на прах, карамфил, джинджифил, семена на кориандър, индийско орехче, пипер, кимион, куркума, които се смесват с ориз на прах в благоуханно тесто и се поставят по тялото като маска. Този обичай има както оздравителни и отпускащи свойства, така и въздействия, които омекотяват и ароматизират кожата.
Подарете си невероятна ваканция сред атракциите на остров Бали и се докоснете до екзотиката на древната индонезийска култура- истински пир за сетивата!