Мароко

Мароко

Things to do - general

Кралство Мароко

Площ: 446 550  кв. км
Часови пояс:  +0
Население:  33 757 175 д.
Държавно устройство: монархия
Столица: Рабат
Официален език:  арабски, берберски
Основна религия: мюсюлманство (християнство, юдаизъм)
Валута: марокански дирхам /  1 EUR = 10.6724 MAD/
Обменът на валута следва да става само на строго определените за това места. Препоръчително е да носите у себе си долари или чекови книжки и кредитни карти.

Полезна информация

Документи за пътуване и визов режим
По едностранно решение на мароканската страна и подписано двустранно визово Споразумение от месец март 2005 г., българските граждани, приносители на обикновени, дипломатически и служебни паспорти със срок на валидност над 6 месеца, не се нуждаят от визи за престой до 90 дни в Мароко с цел туризъм, делово и частно посещение.
Посоченият срок може да бъде продължен на място след представяне на необходимите удостоверителни документи пред мароканските компетентни административни власти за контрол на чужденците.
При влизане в Мароко е необходимо българските граждани да притежават паспорт /обикновен, дипломатически, служебен или моряшки/ със срок на валидност над 6 месеца. При влизане на мароканска територия, удостоверяването на самоличността само с българска лична карта е недопустимо.
Имунизации за жълта треска и други, характерни за страните от Африка заболявания, не се изискват.

Митнически изисквания
Разрешен е внос на чужда валута и платежни средства без ограничение, но при внос на чужда валута на стойност равна или по-голяма от 100 000 дирхама съществува задължение за деклариране на тази сума пред митническите власти при влизане в страната. Декларацията следва да се представи на излизане от страната с оглед изнасянето на непохарчените средства. При покупка на местна валута трябва да се запази бордерото, тъй като то се изисква от финансовите институти (банки, обменни бюра) при обратна обмяна на непохарчените марокански дирхами, както и при износа на валутата.
Забранен е внос и износ на местна валута в размер над 2000 дирхама.
По отношение на чужденците с разрешен продължителен или постоянен престой в страната се прилага различен валутен режим, от този за краткосрочно пребиваващите.

Движение по пътищата

България и Мароко са страни по Виенската конвенция за движението по пътищата от 1968 г., която регламентира съответните норми и правила в европейските страни и в други присъединили се към международния договор държави.

Здравеопазване

Мароко разполага с необходимите материална база и високо квалифицирани местни и чуждестранни кадри в сферата на здравеопазването.
Националната здравно-осигурителна система, особено за заетите граждани, е на много добро равнище.

Престъпление и сигурност
Престъпността в страната е под контрол и сравнително ниска.
Особености на законодателството
В рамките на предоставения му от ЕС „напреднал статут” на асоцииране и в процеса на демократизация и модернизация, Мароко привежда законодателната си уредба в съответствие с тази на ЕС.

Практически съвети
При задържане от местните власти е необходимо да изисквате да Ви бъде осигурен контакт със служител на посолството на Република България в Рабат.
Кралството поддържа необходимия полицейски апарат за контрол на престъпността. В централните части на по-големите градове в страната е осигурено полицейско присъствие на всеки 200 – 300 метра и на всяко по-голямо кръстовище.
Желателно е жените да не се разхождат вечер сами, дори и по централните улици на големите градове, окичени с бижута и с ръчни чанти.
Не се препоръчва чужденци да ползват градски транспорт, в който, по правило, намират препитание ловки джебчии. За предпочитане е ползване на таксиметрови услуги.
По време на екскурзии е необходимо чужденците да са точно осведомени за особеностите на своя маршрут и да се доверяват в туристическите обекти само на официални екскурзоводи, които могат да бъдат наети в Националните туристически бюра.
В Мароко притежаването, продажбата и/или употребата на наркотици е абсолютно забранена. Въпросното престъпление се наказва строго от закона, а съответните полицейски проверки са чести и много щателни.
На 10 юли 2014 г. мароканските власти са обявили за наличието на сериозна опасност от терористични действия на цялата територия на страната, което е резултат от установеното нарастване на броя на марокански джихадисти, участващи във въоръжените конфликти на територията на Сирия и Ирак.
Препоръчва се да бъде проявявана повишена предпазливост и бдителност, да се избягва посещаването на многолюдни обществени места и масови събирания в населените места и туристическите обекти.
При предприемане на пътувания до райони в Западна Сахара, не се препоръчва напускане на главните пътища, без предварително предупреждаване и съгласие на Кралската жандармерия и на Кралските въоръжени сили. Да се избягват пътувания в близост и по протежение на границата с Мавритания.

Предупреждение за пътуване!
През последните години Мароко е мишена на екстремистки групи. Във връзка с изострянето на ситуацията в Близкия изток на 10 юли 2014 г. официалните власти предупредиха за опасност от терористични актове, независимо от предприетите мерки за засилен контрол по сигурността по цялата територия на страната.  Препоръчва се повишена степен на предпазливост и бдителност, избягване на обществени места при масови събирания и включване в големи групи хора при посещение на туристически обекти.
При предприемане на пътувания до райони в Западна Сахара не се препоръчва напускане на главните пътища, без предварително предупреждаване и съгласие на Кралската жандармерия и на Кралските въоръжени сили. Трябва да се избягват пътувания в близост и по протежение на границите с Алжир и Мавритания.

Източник: Министерство на външните работи на Република България!

Държава Мароко

Настаняване

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Кралство Мароко е едно от най-екзотичните и приключенски места в Северна Африка. Тази очарователна страна събира в себе  две невероятни култури – африканската и арабската, неслучайно Кралство Мароко е така известно сред множество художници и писатели, през вековете. Един от най-обобщаващите за Мароко градове е Маракеш, а Старият град / Медина / в него е сред топ дестинациите за посещение. Градът е пълен с акробати, змиеукротители, шумни продавачи – атмосфера, която е трудно човек да забрави някога.  Друг забележителен град в Кралството е мегаполисът Казабланка, а една от най-посещаваните туристически атракции там е джамията Хасан II-  символ не само на града, но и на цяло Мароко. Необходими са били около 10 000 майстора, за да завършат и покрият всеки сантиметър и детайл от джамията. Въпреки, че е сравнително нова,  джамията е завършена едва през 1993 година като сградата по никакъв начин не отстъпва на традиционната стара ислямска архитектура. Не безизвестният квартал Qudaias Kasbahспокойно също си заслужава да бъде посетен-  приятно място, запазило облика си през годините. Старомодният квартал е изпълнен с бяло-сини къщи, обградени с цветни лехи и е едно сред най-красивите кътчета в столицата. Безспорно най-европейският от всички градове в Мароко е град Танжер. Очарователно място, вдъхновило едни от най-скандалните произведения на XX век –  творбите на Пол Боулс и Уилям Бъроуз. Сгушил се сред красивите планини Риф, лежи Шефшауен, известен още като „Синия град“ на Мароко. Невероятен лабиринт от сини постройки и колоритна мароканска архитектура. Разходката през Мароко задължително преминава и през останките на  римския град Волубилис. До тази туристическа атракция лесно може да се организира еднодневна екскурзия от градовете Мекнес или Фес. Ако сте насочили вниманието си към вътрешността на Мароко, то определено трябва да посетите крепостта Ait Ben Haddou  – красотата на региона и самата крепост са привлекли вниманието на безброй филмови продуценти. Мароко впечатлява и с невероятни крайморски села и градчета, като едно от най-бележитите места е Есауира. Малко китно селце с колоритно рибарско пристанище и криволичещи улички, което изцяло е запазило автентичността си. Във вътрешността на Мароко в Западна Сахара са разположени част от най-грандиозните пясъчни дюни на Ерг Чеби. Тази част на Мароко е известна със своите пясъчни дюни, „дюна сърфинг“ и разбира се, с преходите с камили.