Пекин

Пекин

Things to do - general

Пекин или както е по-правилно да се нарича Бейджин (Beijing) е действително един от най-великите градове в света. В Китай може да му съперничи единствено Шанхай, и то само по размери. Градът е дом на повечето от най-известните туристически атракции на Китай. Разходката из улиците на Пекин може да започне именно от символа на града – Императорския дворец или познат още като Забранения град. Това е най-значимата постройка в Пекин, в която са пребивавали всички управлявали Китай-  от династията Юан през XIII век, чак до наши дни.   Размерите на комплекса са наистина внушителни –  720 кв. км, заобиколени от 10-метрова стена и 50-метров ров. Луксът и красотата на вътрешната част на двореца, просто не може да се опише с думи, за това горещо ви препоръчваме да го посетите. В графика на вашето посещение в Пекин, задължително трябва да фигурира и площадът Тянанмън („Площадът на небесното спокойствие“). Това е най-големият вътрешно-градски площад в света – построен е през 1958 г.  в чест на 10-годишнината на  Китайската република с ясната амбиция да побира повече от един милион души. Друга интересна забележителност е паметника на Героите на народа, 38-метров обелиск, състояща се от 17 000 парчета от гранит и мрамор, както и прекрасната порта Тянанмън  /Портата на небесното спокойствие/,  завършена през 1417 г.. Паметникът на Героите на народа се намира непосредствено след главния вход на Имперския град.
Храмът на небето (Tiantan) датира от 1420 г. и  включва група от някои от най-свещените сгради на Пекин. Именно тук, в деня на зимното слънцестоене, императорът се възкачва на Небесния олтар, в много тържествена церемония, за да се моли за добра реколта и да принасе жертви в  Залата за молитва за добра реколта (Qinian Dian). Не пропускайте да посетите и храма  Echo Wall,   създадена да противодейства на тихите гласове -затова не е препоръчително на това място да споделяте шепнешком, съкровени тайни с вашите събеседници. Един от най-атрактивните и запазени храмове в Пекин е храма Лама (Yonghe). Завършен през 1745 г., храмът съдържа  много ценни произведения на изкуството, най-интересното от тях е Залата на кралете на рая (Tian Wang Dian) с изключителна статуя на Буда, заобиколена от четирима крале, които държат в ръце символични предмети (крастава жаба, меч, змия, и щит). Ако искате да научите още подробности за бита и културата на местните, силно ви препоръчваме да посетите и Музеят на столицата Пекин – един от най-забележителните художествени музей в страната, Древната обсерватория на Пекин, Храмът Fayuan и Националния стадион на Пекин. Освен с разнообразието от културни обекти на територията на Пекин, градът впечатлява и с множеството паркове, градини и природни забележителности.  В непосредствена близост до Императорския дворец е разположена една от най-старите, оцелели императорски градини в Пекин /Beihai Park/. Паркът носи името на близо разположеното Езерото Beihai, което също заслужава да му се отдели малко време. Точно срещу северната порта на Императорския дворец е разположен Паркът Jingshan. Мястото разкрива някои от най-впечатляващите гледки в Пекин- изглед към Езерото Beihai и Забранения дворец. Разбира се най-хубавото оставаме за накра – Зоопаркът на Пекин.  Основан през 1906 г., заема  площ от над 220 дка, и е обитаван от над 15 000 вида животни. Изключително впечатляваща колекция от много редки видове, като снежен леопард, златни чипоноси маймуни и панди, слонове, лъвове, ягуари и други. Създадени са класически китайски градини, пълни с гъсти гори, ливади, реки, потоци, езера, а за посетителите има приятни беседки и тераси. Зоопаркът притежава и изключително богат аквариум.
Като всяко друго нещо в града и нощният живот не е за изпускане. Пекин впечатлява не само с култура и природа, но и с огромното разнообразие от забавления -някой от най-известните клубове в света, се намират точно в Пекин.
Огромният набор от културни и природни забележителности, забавления, развлечения, атракции и преживявания, които предоставя Пекин, го поставят в челната класация на „желани дестинация“

Не задължителни за посещение, но все пак любопитни по свему са и следните две забележителности на Пекин: Музеят на китайската революция- илюстриращ развитието на Комунистическата партия и различните етапи на китайската революция още от 1919 г.; Мавзолеят на Мао, където тялото на комунистическия диктатор Мао Дзедун почива в кристален саркофаг.

Държава Китай

Настаняване

Почивки и екскурзии

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.