Доминикана

Доминикана

Things to do - general

Обща информация

Площ:  48 442 кв. км
Часови пояс:    -4 GMT; разлика от България – 6 часа
Население:  9,445,281 д.
Държавно устройство: президентска република
Столица: Санто Доминго
Официален език:  испански
Основна религия: християнство (95%  католици)
Валута: доминиканско песо (DOP) = 100 сентаво. 1 евро  = 50 доминикански песос; 1 щатски долар = 38 доминикански песос. Чужда валута може да се обмени в хотелите или в търговските банки.

Доминиканската република или Доминикана е островна държава в Карибско море, разположена на остров Хаити. Страната има почти изцяло морски граници,  като от север бреговете й се мият от Атлантическия океан, а на юг – от Карибско море.  На запад граничи с Република Хаити, с която делят  едноименния карибски остров, който е втори по големина след Куба. Източното крайбрежие на Доминикана, наречено Пунта Кана, е известно със своите плажове, които се смятат за едни от най-красивите в света.
Полезна информация
Доминиканската република е най-голямата туристическа дестинация в карибския басейн.

Полезна информация

Документи за пътуване и визов режим
Необходим е паспорт с валидност над шест месеца.

Българските граждани нямат нужда от виза, ако пребивават до 30 дни в Доминиканската република с цел туризъм. Нужно е да притежават билет за връщане и туристическа карта, която се купува на летището при пристигане.

На пътуващите граждани с бизнес цели им е необходима виза, която се издава от доминиканските дипломатически представителства.

Ако някое лице желае да удължи визата си, трябва да отиде в Министерството на миграцията.

Препоръчително е преди пътуване до Доминиканската република да се направят ваксинации срещу малария и тропическа треска. В страната са зачестили и случаите на холера.

Престъпност и сигурност
Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното, но все пак трябва да се проявява внимание при пътуване из страната.

Необходим е паспорт с валидност над шест месеца и достатъчен брой празни страници /поне две/.

Българските граждани нямат нужда от виза, ако пребивават до 30 дни в Доминиканската република с цел туризъм. Необходима е „Туристическа карта”, която се получава (купува) от посолствата на Доминиканската република (може и на границата), срещу заплащане на такса от 10 USD. Тя е валидна 30 дни, считано от датата на влизане в Доминиканската Република

Нужно е да притежават билет за връщане.

На пътуващите с бизнес цел граждани им е необходима виза, която се издава от доминиканските дипломатически представителства.

За удължаване на престоя трябва да се обърнете към Министерството на миграцията.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /пълномощно/ от единия или от двамата родители в съответствие с конкретния случай. Документът следва да бъде заверен и в посолство на Доминиканската република.

За посетители под 18 години, пътуващи до Доминиканската република, не се изисква писмено разрешение от двамата родители, ако те влизат и излизат с поне един от тях.

Изходна такса –20,00 USD.

Възможно е тя да е включена в стойността на самолетния билет, но не е задължително.

Цена на туристическа карта (на летището при пристигане) –10,00 USD.

Възможни са промени в таксите.

Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната авиокомпания/туристическа агенция или дипломатическо представителство на Доминиканската република.

Държава Доминикана

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.