Шабла

Шабла

Things to do - general

Град Шабла е курорт по Северното черноморие на страната, отстои на 83 км североизточно от град Варна, на 20 км северно от град Каварна, на 70 км източно град Добрич и на 24 км от българо-румънската граница.
Курортът е предпочитано място за любителите на спокойната почивка, далеч от строителните нашествия, засегнали по-голямата част от Черноморското крайбрежие. Морският бряг в района пленява с чистата си вода и мек пясък. Заведенията по плажовете са точно толкова на брой, колкото е необходимо, за да се подкрепите, но и да не пречат на вашето удобство. Шабла действително е идеалното място за отдих за вас и половинката ви или за вашата семейна почивка. На разположение са хотели, къщи за гости, квартири, вили и др.

За почитателите на морските приключения и гмуркането, районът предлага идеални условия. По дъното на морето около Шабла има изобилие от потънали морски съдове и подводници от времето на Втората световна война. Близо до Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието. В миналото на територията на град Шабла е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. Тук се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Около фара на Шабла има множество сондажи за нефт, от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.

На около 3 км от Шабла се намира защитена местност „Шабленско езеро”, обявена за такава през 1979 година. Общата площ на защитената местност обхваща 5312.4 декара. Част от територията са и двата крайбрежни лимана – Шабленско езеро и Езерецко езеро, свързани помежду си с изкуствен канал. Отделени са от морето с пясъчна ивица, с широчина около 30-50 метра. Мястото е сред най-значимите влажни зони на България. Срещат се растения, които изключително рядко могат да бъдат зърнати другаде. През есенно-зимния период могат да се наблюдават световно застрашени птичи видове. Над 70 вида са вписани в Червената книга на България. Именно затова Шабла е любимо място за орнитолозите. По време на миграцията на птиците в езерото зимуват средно до 30 000 големи белочели гъски и почти цялата популация на червеногушата гъска, която е застрашен вид в световен мащаб. Местността е определена като убежище за дивите гъски. Защитената местност е от голямо значение и за опазването на видрата. В Шабленското езеро се срещат още 23 вида риби, като седем от тях са включени в Червената книга на България.
На около 2 км югоизточно от него се намира и Шабленска тузла – калолечебна зона, представляваща полусолено крайбрежно езеро отделено от морето с висок дюни. Езерото е изцяло отделено от морето с широка близо 80 m пясъчна коса. То е лагуна и средната му дълбочина е 0,6 m,  а средната му соленост е около 40‰. През лятото почти пресъхва. Дъното на езерото е покрито с лечебна кал (сероводородна тиня) със запаси повече от 200 000 t, която се използва за калолечение. Периферията на Шабленската тузла е обрасла с тръстика, останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Тук се срещат редица редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България.
Защитената местност Дуранкулашко езеро се намира на 15 км северно от град Шабла, обхваща площ от 446,54 хектара. Езерото е сред най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България. Със световна стойност е опазването на над 260 вида ендемични, редки и защитени от изчезване растения и животни, с които разполага територията на местността.  В Дуранкулашкото езеро са отчетени 12 вида бозайници, 23 вида риби, 7 вида земноводни и 5 вида влечуги. Езерото е единственото доказано досега находище в България за съхраняване на див шаран. Разположена на миграционния път Via Pontica, влажната зона осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици. Именно затова местността е с най-голяма важност за опазването на застрашените от изчезване птици. Защитената местност Дуранкулашко езеро се охранява, но достъпът е свободен. Задължително е посетителите да спазват установени правила. На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела- един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. В съседство са намерени и останките на най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа от 5250 – 3800 пр.н.е. Всички археологически находки се съхраняват в Историческия музей в град Добрич.

Крапец е малко рибарско селце на Черно море, само на 10 км. северно от Шабла. Крапец е усамотено райско кътче, известно с пясъчните си дюни и птиците, които гнездят и зимуват около него. Селото изглежда сякаш е кацнало на морския бряг, заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера – природни резервати. Крапец има огромен, неурбанизиран, дълъг около 7,5 км плаж с дюни. Той започва от нос Крапец при стария къмпинг „Карвуна“, недалеч от селото, продължава пред лагуната на биосферния и археологически резерват Дуранкулашко езеро и завършва далеч на север при нос Карталбурун след „къмпинг Космос“. Освен морски тук се развива ловен, риболовен и екотуризъм. В землището на селото също както и в околните села са се съхранили множество тракийски могили.

Държава България

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Районът около град Шабла е перфектното място за всички, които желаят да се отдадат на спокойна морска почивка, радвайки се на тишината и черноморското спокойствие, както и да се докоснат до истински ценните природни богатства на България.