Триград

Триград

Things to do - general

Местоположение/Климат.

Село Триград е разположено в непосредствена близост до границата ни с Гърция в Западни Родопи на 1240 м надморска височина. Намира се на 26 км от град Девин, на почти еднакво разстояние е от градовете Смолян и Чепеларе / около 63 км/, на 118 км от  град Пловдив и на 234 км от град София. Планинският характер на климата в региона, е предпоставка за силни снеговалежи през зимата и прохладно и слънчево лято.

Държава България

Култура и история (културни и исторически забележителности, любопитни факти, заслужава си да посетим и т.н.).

Селото и районът около него, представляват голям интерес за археолозите. Наличието на над 200 пещери в района, в седем от които са намерени находки датиращи от каменно-медната епоха, свидетелстват за наличието на хора по тези земи от дълбока древност. Съществуват теории, че името на селото е произлязло в следствие, че на тази територия са съществували три по-малки села. Историята разказва, че след Освобождението, местните са подложени на множество изпитания. Селото е било опожарявано два пъти през години. Жителите на селото са основно помаци и българи-християни.

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Природа и природни забележителности.

Родопите е една от най-обичаните български планини, чарът на този регион привлича хиляди български и чуждестранни туристи всяка година. Природата тук предоставя толкова разнообразни възможности за своите посетители, че трудно ще се намери недоволен. Един от най-забележителните природни феномени на Родипите е безспорно Триградското ждрело. То е разположено на около 4 км южно от селото, обявено е за защитена местност и е част от Стоте национални туристически обекта, заедно с пещерата Дяволското гърло и  Ягодинската пещера.  Триградското ждрело е едно величествено скално образувание, скалите му достигат до 250 м, а в него са разположени над 170 пещери. Триградското ждрело е истинско предизвикателство за алпинистите. Интересно за любителите на митове и легенди е, че мястото се свързва с историята на тракийския герой Орфей, който е влязъл в Царството на мъртвите за да спаси своята любима, местните вярват, че именно  през пещерата Дяволското гърло, Орфей е достигнал до подземния свят. В тази връзка, всяка година в Триград се организират чествания – „Орфическите мистерии в Триград“, едно от задължителните събития за посещение в региона. Обикновено се организират последния уикенд на юли месец. В близост до селото, имате възможност да посетите и седем красиви езера, намиращи се в защитената местност Чаирски езера. Там е разположен и още един от природните феномени на този регион – „Превалетия камък“ – в формата на арка над реката, скалното образувание се извисява на около 10 м над река Чаирска.  В горното течение на реката е разположен друг природен резерват – „Шабаница“, създаден с цел опазването на вековните букови и смърчови гори. На територията на резерватае много възможно да зърнете благороден елен или глухар, а за любителите на пернатите животни, тук се срещата над 50 вида птици, включени в директивата за опазване на местообитанията на дивите птици на ЕС най-интересната сред които е Скалолазката. Една от най-екстремните дестинации в района е Харамийската пещера. Разположена е в близост до Дяволското гърло. Необходима е специална екипировка, голяма доза кураж и задължително водач, за да се достигне до входа на пещерата, който е на отвесна скала Поне може да сте сигурни, че след посещението на тази пещера ще преодолели страховете си от тъмно, тясно и високо.

Други възможности

Разнообразни туристически пътеки, преминават през селото, като маршрутите са добре обозначени и предоставят чудесна възможност и за малки и за големи. До почти всички природни забележителности и местности може да се стигне от селото, освен пеша или с кола, също и на кон. В Триград има и изградена конна база, като в района са създадени различни пътеки за вело- и конен туризъм. Ждрелото е един от най-известните катерачни обекти в района, като се препоръчва за опитни катерачи.

Нашата препоръка:

Западните Родопи и Триград предоставят възможност, както за малки, така и за големи да се впуснат в едно незабравимо приключение. Мястото е подходящо за всеки любител на дивата природа, тишината, спокойствието и домашния уют на китните родопски селца, но любителите на екстремните приключения няма да останат разочаровани.