Пловдив

Пловдив

Things to do - general

Град Пловдив е един от най-старите градове в света – предшественик на Рим и Атина и съвременник на Троя и Микена.

Град Пловдив се намира в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Пловдив е разположен на 145 км от град София,  на 37 км от град Пазарджик и на 100 км от град Стара Загора. Градът е обграден от север и юг с големи планински масиви, които благоприятстват за развитието на различни видове туризъм. Климатът в района е преходно-континентален, като средногодишните температурите през лятото са около 30 °С, а през зимата около 6 °С. Средната годишна температура е 12,3 °С.
„Градът на тепетата“ – създаден през неолита, преди повече от 8000 години. Първите селищни образувания в град Пловдив са могилите. И до днес има запазени такива в отделните квартали на града, като една от най-проучените е Яса тепе, а една от най-интересните е Небет тепе. През VI век територията на град Пловдив е населявана от голямото тракийско племе на одрисите. През IV пр. Хр. Древна Македония става важен военнополитически фактор в Югоизточна Европа. Нейният владетел Филип II надмогва мощта на траките и ги покорява. Установявайки се на тази територията, той преценява най-доброто географско стратегическо местоположение на селището Небет тепе и го превръща във важно и до днес място. Древните учени смятат, че градът е дело на Филип II и затова е кръстен Филипополис или както траките си го превеждат – Пулпудева.
Град Пловдив е чудесна дестинация за тези, които искат и да опознаят своето минало или просто искат да се откъснат от ежедневието дори за няколко дни и да се потопят в красотата на старинния град. Историята, която пази град Пловдив е история на поколенията, предавана и наследявана и до днес. Всички забележителности – паметници на културата, театри, базилики, музеи и стадиони, ретроспективно пресъздават живота на нашите прадеди.
За да се види и опознае същността на толкова величествен град, какъвто е Пловдив, ще е необходима дълга ваканция или екскурзия, затова ние от Гео Адвенърс сме подбрали само местата, които според нас са задължителни за посещение. Ще започнем с Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”. Резерватът се намира в централната градска част на Пловдив, обединяващ в едно историята на няколко епохи. От римски произход са съхранени Античният театър, Римският стадион, Античният стадион, множество базилики и др. Античният театър – един от най-запазените антични театри в света и единственият реставриран и функциониращ в България. Театърът е разположен на Трихълмието в Стария град. Бил е действащ до V век и е събирал около 6 000 зрители. Театърът е отворен за посетители и туристи всеки ден от  9.00 – 17.30 часа, като всеки първи четвъртък от месеца е ден за безплатно посещение за ученици и пенсионери. Римският стадион – създаден в началото на II век, при император Адриан, стадионът и днес впечатлява бъдещите поколения със своите размери и своят облик. Днес стадионът се намира под главната пешеходна улица на Пловдив. Северната му част е достъпна за посетители. Следващото място, към което ви препоръчваме да се отправите е Археологическият комплекс Небет тепе. Небет тепе е мястото, на което са положени основите на град Пловдив. И до днес Небет тепе е важно място от укрепленията на града, което е претърпяло множество подобрения през годините. Други интересни културно-исторически забележителности, които може да посетите в град Пловдив са: Регионалният археологически музей – открит през 1882г., съхраняващ над 100 000 експоната, пресъздаващи историята на Пловдивския окръг през годините, музеят е отворен за посетители от вторник до събота – 9:30 – 17:00 часа, Регионалният етнографски музей – създаден през 1917г., днес в музея се организират различни събития, фестивали, концерти, спектакли, като има и допълнителни атракции за туристите – например демонстрации на традиционни занаяти. Опознавайки град Пловдив непременно трябва да се мине през един от най-старите артистични квартали – Капана. В миналото традиционните занаятчии на Пловдив са населявали този квартал – днес той се е превърнал в модерно, културно място, където са събрани на едно място галерии, работилници, ателиета, студия, уютни заведения и магазинчета, всякакви други арт пространства.
„Панаирното градче“ – следващото място, което със сигурност ще ви заинтригува. Пловдив е единственият град в България, в който се организира толкова мащабен международен панаир, включващ над 40 целогодишни изложбени прояви, в които участват повече от 8000 изложители от над 60 страни. На пловдивския панаир се провеждат важни търговски форуми, на които българските производители излизат на международния пазар. Панаирното градче разполага с най-различни зали, центрове, хотелчета, ресторанти, места за отдих и разходки.  В град Пловдив туристическите атракции, които си заслужават са безброй. При по-дълъг престой и повече свободно време си заслужават още да се видят: Античен форум с Одеон, Късноантична сграда „Ейрене”, Хисар капия, Часовникова кула на Сахаттепе, Балабанова къща, Галерия „Златю Бояджиев”, Цар Симеоновата градина, Дом на науката и техниката, Гребен канал /място, на което се провеждат национални и международни спортни събития и състезания  – в съседство са парк „Отдих и култура” и стадион „Пловдив”, пловдивчани наричат района „белите дробове” на града/ и Детската железница /отворена през летния сезон за свободното време на малки и големи, от април до септември, работи Детската железница, която се намира на Младежкия хълм.
Пловдив е дестинация подходяща както за малки, така и за големи. Без значение дали сте на екскурзия, тур обиколка, семеен уикенд с деца, делово или конгресно пътуване не пропускайте да опознаете Стария Пловдив, Капана.. отделете и малко време да разгледате изложбите в Международния Панаир, но най-вече не спирайте да се забавлявате и наслаждавате на красотата на града и околностите. Силно препоръчваме по – активна почивка в този край на България, включваща освен познавателна разходка  и разходка сред невероятната природа в околностите на Пловдив.

Държава България

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.