Панагюрище

Панагюрище

Things to do - general

Чист планински въздух, красивата и непокътната природа в комбинация със забележително архитектурно и културно-историческо наследство.

Панагюрище предлага най-различни възможности за селски, еко, културно-исторически, балнео и ловен туризъм сред природата, които в комбинация с чистия въздух и красивата архитектура, правят това място най-желаната туристическа дестинация в Средногорието.

Град Панагюрище се намира в Централна България, в подножието на Същинска Средна гора. Градът отстои на 93км източно от град София, на 43 км северно от град Пазарджик и на 75 км северозападно от град Пловдив.

Историята на град Панагюрище започва още от Древността. В района са намерени много тракийски могили, в една от които, е разкрито погребение на тракийски вожд (могилата „Мрамор“). Недалеч от нея, през 1949 г. е открито световно известното днес Панагюрско съкровище, уникален паметник на тракийската култура и цивилизация, датирано от IV-III в. пр. н.е. Съкровището е открито случайно от тримата братя – Павел, Петко и Михайл Дейкови. Състои се от девет ритуални съда, изработени от чисто злато, с общо тегло над 6 кг. От надпис върху фиала е станало ясно, че съдовете са изработени в град Лампсакос/Дарданелите/ на брега на Мала Азия. Всяка година в рамките на един месец, оригиналът на Панагюрското златно съкровище се излага в експозицията „Панагюрско златно съкровище“ в специално построена зала-трезор. През Възраждането град Панагюрище е център на Априлското въстание/1876г./ и е обявен за столица на България за период от 10 дни.
Благодарение на благоприятния климат, приятната атмосфера, отзивчивостта на местното население и дългогодишната история, която е съхранена и до днес в Панагюрския район, градът винаги е привличал много посетители, любители на селския, ловния, културно-познавателния и балнео туризъм. В близост до Панагюрище се намират историческите селища, като: Стрелча, Старосел, Хисар и Копривщица.  Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 г. се провежда Първото българско велико народно събрание и  се заражда българската демокрация.
Изключително въздействаща е архитектурата на град Панагюрище. Известни са много запазени/частично възстановени/ къщи-музеи, които непременно трябва да бъдат посетени. Сред тях са: Дудековата къща, Тутевата къща, Лековата къща, Джуновата къща, Хаджидимитровата къща, Къщата-музей „Райна Княгиня“. Всички те, заедно с историческия музей в града, пресъздават възрожденския бит и култура в Панагюрския район, чрез различни експозиции на традиционните предмети на домашните занаяти, съдове за приготвяне и консумиране на храната, традиционни мъжки и женски носии, стенописи и паметници.
Чудесна възможност за балнео почивка предлагат минералните извори в Панагюрище, Баня и Поибрене. Лечебните минерални води на с. Баня, в създадените през годините балнеосанаториуми, са оформили населеното място, като курортно селище с добре развит балнео туризъм.
Панагюрския район е известен още и с ловния си туризъм. Много любители на ловния спорт предпочитат това място, тъй като територията на ловното стопанство е много голяма/близо 17 500 ха/ и в нея се срещат дивечови видове като благороден елен, елен-лопатар, дива свиня, сърна и др.
Други интересни места, които може да посетите, ако сте решили да си направите екскурзия или просто една почивка за няколко дни, са курортните селища –  Панагюрски колонии и местността Манзул, известни с необятните си дъбови и букови гори и чистия въздух, който според някои изследователи е лечебен и спомага за укрепване здравето на децата. На Панагюрски колонии има създадена ски-писта за любителите на зимните спортове.

Районът е достъпен за всички възрастови групи както за деца и юноши, детски и младежки пътувания/екскурзии/, детски лагери, конгресни събития, така и за всички, които искат да прекарат една спокойна и интересна почивка, изпълнена с много емоции и спомени, припомнящи историята на нашите прадеди, техните занаяти и начинът им на живот.

Държава България

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.