Долна баня

Долна баня

Things to do - general

Местоположение/ Климат.

Долна баня е малко китно градче, разположено в Долнобанската котловина. Голяма част от привлекателността на града се дължи на неговото разположение, ако погледнете на юг виждате могъщите склонове на Рила планина, ако погледнете на север, градът опира в подножието на Средна гора. Долна баня се намира на 80 км от град София, 108 км от град Пловдив, 11,6 км от град Момин проход и 7,9 км от град Костенец. Климатът е умереноконтинентален, в съчетания с чистия въздух и топлите минерални извори, Долна баня  е предпочитана дестинация от много туристи.

Държава България

Култура и история (културни и исторически забележителности, любопитни факти, заслужава си да посетим и т.н.).

Съществуват сведения, че хора са обитавали района още от 5 в. пр. н. е., според археологически проучвания основно тракийски племена, които са се занимавали с добив на руда. Западната част на града, са открити следи от крепости и антични селища, който местни хора наричат „Голямо градище“ и „Малко градище“. Интересното за град Долна баня е че е разположена на важен кръстопът, който още от Средновековието е бил постоянна спирка по посока Пловдив – Самоков – Ниш.

IMG_4648

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Природа и природни забележителности.

Едно от най-големите природни богатства на града са топлите минерални извори, чиято температура достига до 65 °С. Минералните води се характеризират като слабоминализирани, алкални и радиоактивни. Обикновено посетители със заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателна и нервна система, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии и  проблеми с обмяната на веществата, избират Долна баня за своята балнеолечебна и СПА дестинация. На около 2 км от града в местност „Бялата вода“  има  друг минерален извор с температура  26 °С, водата  е хипотермална, слабо минерализирана и без открити признаци за замърсяване, използва се за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика.

Една от най-интересните атракции на града са белите щъркели, като множеството щъркелови гнезда стават символ на града. Местните вярват, че те носят добра поличба на Долна баня. През 1999 г. е проведен национален конкурс за най-много щъркелови гнезда и града взема първо място в страната, с цели 21 гнездящи щъркелови двойки.

Предимство за общината и за любителите на красивата природа е фактът, че общината попада в резерват „Ибър“, който е част от Национален парк Рила. Района на общината е начало за разнообразни туристически маршрути. За привлекателността на Долна баня, допринася и фактът, че курортът „Боровец“ се намира на около 20 минути с кола от града.

–    Други възможности за забавление- популярни заведения, хоби туризъм и т.н.

Една от най-интересните услуги, които може да получите по време на престоя си в Долна баня е да посетите първото частно сертифицирано летище и училище за летци в България. На внимание на посетителите, авиоцентърът предлага на развлекателни полети с определена от Вас продължителност. Ако не сте само любител, а летенето е ваша стара мечта Организация за летателно обучение „Ратан“ предлага курсове за обучение на професионални и любители-пилоти. Освен летателни курсове имате възможност да наемете самолет или да го съхранявате, а ако се налага може да си наемете и цялото летище.

Нашата препоръка: подходящо за…

Разположен между две от най-красивите планини в България, Долна баня е дестинация подходяща за всеки. Дали ще посетите града, за да се насладите на минералните води, да си починете от ежедневната работа, да изживеете още страхотни семейни спомени,  да се разходите в планината или дори да полетите из облаците, няма да съжалявате.