Девин

Девин

Things to do - general

Град Девин е разположен в долината на река Въча в югозападната част на Родопите, Южна България. Намира се на 208 км от София, на 45 км от Смолян, 41 км от Чепеларе, 21 км от Пампорово и на 75 км от Пловдив. Девин е разположен на 710 м надморска височина. Характерно за Девин е прохладното лято и обилните валежи през зимата. Районът е известен с изключително чист въздух, който е предпоставка за развитието на балнео и СПА туризма.

Девин е известен с минералните си води, като тяхната температура варира от 16 до 76 градуса. Водата на изворите е сулфатна, хидрокарбонатно-натриева. Водата е лековита за заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система, за кожни заболявания, стомашно-чревни и бъбречно-урологични.

Още от древността тези свойства на водата, са привлекли заселници по тези наистина труднодостъпни земи. Около селата Борино, Ягодина и Триград има останки от тракийски могили още от ХІV в. пр. н. е. В сградата на читалището „Родопска просвета“ в град Девин, е направена музейна сбирка, в която могат да се видят находки от средновековния некропол, открит в центъра на града. Музейната сбирка съдържа и предмети от археологически изследвания в Ягодинската и Харамийската пещера. В читалището са събрани 2 121 експоната, разделени на раздели – Археология, Етнография и Снимки и документи.

Освен разнообразните културни забележителности и лековитите минерални извори, Девин привлича много посетители най-вече с природните дадености на тази част на Родопа планина. Любителите на еко и планински туризъм, могат да се насладят на многообразието от пешеходни маршрути с различна трудност и продължителност. В близост до Девин се намира скалния феномен Слона, който представлява скално образувание, формирало се в продължение на хилядолетия. На около 26 км от града се намира Триградското ждрело, обявено за защитена местност и включено в Стоте национални туристически обекта на България. Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, които са разположени от двете страни на река Триградска. Реката преминава през пещерата Дяволското гърло и излиза от нея, като голям карстов извор. Близо до пещерата Дяволското гърло е разположена пътека, по която може да се достигне до пещерата Харамийска, в която се влиза само с водач и екипировка. На 3 км от село Ягодина е разположена и друга впечатляваща пещера – Ягодинаската пещера. Тя е разположена на десния бряг на Буйновска река, където е най-дългото ждрело в България – Буйновското ждрело.

Родопите са прочут район освен с непокътната природа и с неподправено гостоприемство.

Държава България

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.