Боженци

Боженци

Things to do - general

Местоположение и климат

Село Боженци е разположено в средна Стара планина. Намира се на около 16 км от град Габрово, 26 км от град Трявна, 45 км от град Велико Търново и на 219 км от София. Чист въздух, красива природа и забележително архитектурно наследство за една наистина пълноценна почивка.

Разположението на Боженци в средните части на Стара планина, са предпоставка за наличието на впечатляваща и разнообразна природа. По същата причина климатът в региона е изключително благоприятен и се характеризира с прохладно лято и мека зима.

Боженци е начална точна на няколко еко маршрути. В северната част на Боженци, непосредствено до старият кладенец започват екопътеки за селата Кумани и Скорците/ червена маркировка/, местност „Марина дупка“ /светло зелена/, както и за гр. Трявна /синя/. Тези маршрути са подходящи за топло и хубаво време, тъй като гората предоставя необходимата хладина през летните дни. През зимата препоръчваме да се внимава на тези маршрути и задължително да се използва водач и добра екипировка, защото на места има оголени местности, които биха затруднили и опитни планинари.

Държава България

Село Боженци е създадено непосредствено след превземането на българската столица Търново от османците през XVI век. Местните хора започват да търсят убежище в трудно проходимите планински части на Стара планина, сред тях е младата болярка Божана, която намира скривалище на мястото, където днес се издига китното селце Боженци. Новопристигналите жители започват да се занимават предимно с търговия, като през XVIII век то става важен търговски център.

В селото и до днес се е запазил възрожденския архитектурен облик. Над 100 къщи в Боженци са запазени в автентичния им вид и през 1964 г. селото е обявено за архитектурно-исторически резерват. Най-старите къщи и символи на селото са превърнати в музеи. Например в къщата музей „ Баба Райна“ има изключително интересна и богата етнографска експозиция от XVIII век. Характерният за местните бит, е представен в етнографска експозиция в къщата-музей „Дончо Попов“. Други интересни архитектурни забележителности са Менгема / Работилница за почистване на восък от началото на XIX век/, църквата „Св. Пророк Илия“ и килийното училище в нея, Старото и Новото школо. В Старото школо е създадена изложбена зала, в която периодично гостуват различни изложби.

В селото се организират възстановки на автентичния чар на български традиции и празници, като Гергьовден, Коледа, Лазаровден и много други.

За съжаление в момента няма хотели към тази дестинация.

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии към тази дестинация.

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Природа и природни забележителности.

Разположението на селото в средните части на Стара планина, са предпоставка за наличието на впечатляваща и разнообразна природа. Боженци е начална точна на няколко еко маршрути. В северната част на селото, непосредствено до старият кладенец започват екопътеки за селата Кумани и Скорците/ червена маркировка/, местност „Марина дупка“ /светло зелена/, както и за гр. Трявна /синя/. Тези маршрути са подходящи за топло и хубаво време, тъй като гората предоставя необходимата хладина през летните дни. През зимата препоръчваме да се внимава на тези маршрути и задължително да се използва водач и добра екипировка, защото на места има оголени местности, които биха затруднили и опитни планинари.

Нашата препоръка: подходящо за…

Китното селце Боженци е сред най-предпочитаните дестинации за еко и селски туризъм, наличието на невероятно архитектурно наследство в комбинация с красива природа и чист въздух, създават типичната за селото уникална атмосфера. Районът е подходящ за семейства с деца, приятели, детски и младежки пътувания, детски лагери, както и за всеки любител на пътуване във времето, защото точно това предлага Боженци – поглед назад в миналото.