Skip to content

Destination

Кушадасъ

About the destination

Кушадасъ е един от най-известните и посещавани курорти по крайбрежието на Егейско море и е разположен по протежението на едноименния залив в Егейско море. Намира се на 98,6 км от град Измир, на 62 км от град Дидим и на 58.6 км от град Айдън. Типично за района, климатът се характеризира с горещо лято и топла и мека зима.

Кушадасъ е сред най-популярните круизни пристанища в Турция. Името на града се свързва с изключителни забавления, плаж, слънце и безброй атракции и забележителности. Това е една от любимите дестинации на посетители, търсещи пакетни почивки през последните няколко десетилетия. Въпреки че, курортът е синоним за почивка и забавление, той предлага и едни от най-величествените културно-исторически забележителности на Турция. На 350 м навътре в морето е разположен Pigeon Island, където се намират останки от стара византийска крепост, датираща от XIII век, която по-късно е използвана за свърталище на пирати. Величествените крепостни стени, които опасват частично острова са построени през XIX век. От острова се открива неповторима гледка към Кушадасъ. Непосредствено до централните плажове на курорта се намират останките на елинския град Priene, храмът на Атина с класически йонийски дизайн и изключително добре съхраненият театър с цели 6500 места. Из целия град Кушадасъ са разпръснати руини от различни епохи. Като подобно на Priene, град Милет също си заслужава да му се отдели време. Милет представлява една колоритна картина от няколко епохи. Непосредствено над него се издигат византийски крепостни стени, а ако се насочите на изток ще забележите останките от храма на Аполон. Храмът е бил дом на легендарният оракул Дидима, както и вторият по-големиа храм на древния свят. При посещението си на двата древни града е препоръчително да посетите и местния музей, посветен на тяхната история.

Като всеки морски курорт, това което привлича хилядите посетители към Кушадасъ са топлите и чисти води на Егейско море и слънчевите бани. Но районът около града е изпълнен с разнообразна и красива природа, която предоставя изключително много положителни емоции на всеки дръзнал да се докосне до нея. Само на 10 км източно от Кушадасъ, заобиколено от овощни градини, лозя и ниви се намира китното село Киразли, едно перфектно място за следобедна разходка сред криволичещи улички и традиционните варосани селски къщи на местното население. Освен на приятни за окото обекти, ще имате възможност да се насладите и на разнообразните местни ястия в чудесни ресторанти и кафенета, а ако за това приключение отделите съботния ден ще имате приятни изненади от местния земеделски пазар. Непременно посетете и националния парк Дилек. Паркът се намира само на 26 км на север от Кушадасъ и представлява съчетание от изключително красива планинска верига и набраздена брегова ивица. Пещерата на Зевс е сред най-популярните атракции на парка.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.