Skip to content

Destination

Хавана

About the destination

Град Хавана е разположен в северозападната част на Република Куба- в Мексиканския залив на Атлантическия океан. Намира се на 256 км от град Санта Клара, на 461 км от град Флорида и на 378 км от град Маями.

Хавана е най-старият град-провинция на остров Куба. Градът е създаден в началото на XV век, като неговото разположение го прави един от големите пристанищни градове на Карибите. Името „Хавана“ се свързва с дългогодишната история на острова, съхранила спомена за испанските революционери, герои, писатели. Днес много от посетителите на Хавана, свързват нейното име с изключителни забавления, карнавали, плаж, слънце и кубинска музика, съчетани с красивите кубински барокови сгради. Историческото развитие на града бележи много падения и възходи, като днес по улиците и площадите на Старата Хавана са запазени едни от най-величествените културно-исторически забележителности, съхранили историята през вековете. Една от най-вдъхновяващите сгради в старата част на града е Catedral de San Cristobal, която е част от единайсетте римокатолически катедрали на остров Куба, изградена изцяло в бароков стил. В близост до нея ще имате възможност да разгледате впечатляващия военен замък Castillo de la Real Fuerza, както и площадите Plaza Vieja и Plaza de Armas. Вече запознати с миналото на Хавана, може да се насладите на невероятната гледка, която се разкрива от Camera Obscura. Това, което трябва да направите е да се изкачите на 35-метровата кула, желателно е да е в светлата част на деня, да влезете в една малка, тъмна стаичка и отваряйки един прозорец ще усетите магията на кубинския начин на живот.
Красотата и живият дух на Хавана се усещат навсякъде по улиците и площадите на града. Успоредно на крайбрежната част на Хавана, се намира The Malecón. Това е най-големият булевард, с дължина 7 км, който свързва стария град/Habana Viejа/ с един от най-модерните квартали в града – Ведадо/ Vedado/. Препоръчително е да си отделите достатъчно време, за да разгледате великолепните сгради на Хавана-  комбинация от цветове и съчетание от различни архитектурни стилове, която истински завладява.

Климатът в района е тропичен и се характеризира с горещо и влажно лято и топла и мека зима. Средните температури варират от 22 °C през януари и февруари, до 28 °C през август. Температурата рядко пада под 10 °C. Количеството на валежите е най-интензивно през юни и октомври и най-слабо от декември до април.  Хавана е най-големият и най-посещаваният град в Куба.

Красивите брегове и чистите води на океана, плажовете и прекрасната атмосфера в Хавана, са истинското богатсво, което привлича целогодишно туристи от всички кътчета на земното кълбо.  Само на минути от центъра на Хавана се намират красиви паркове. Голяма туристическа атракция е и Националният зоологически парк/Parque Zoológico Nacional/, намиращ се в югозападната част на града. Там ще имате възможност да видите лъвове, тигри, слонове, както и някои видове, като носорози и хипопотами, които обикновено се разхождат свободно в рамките на парка. Може да си хванете влакче, с което да обиколите цялата зоологическа градина и да разгледате всички животни. Следващото прекрасно място, което трябва да посетите, е най-голямата ботаническа градина в Куба, Jardin Botanico Nacional. Разположена на площ от 1500 дка,  в ботаническата градина ще може да видите, както растителни видове, типични за този Карибски район, така и видове, събрани от всички краища на света. Малко по на юг е разположен още един голям парк/ Parque Lenin/, който предлага на своите посетители различни развлечения-  като езда, разходка с велосипед или с мотоциклет. Ленин парк не е типична туристическа атракция, но е чудесно място за отдих сред природата. Ако досега никога не сте имали възможност да отидете на конна езда, то в Хавана, това преживяване действително си заслужава.

Бреговете на Хавана, предлагат невероятни възможности за любителите на водните спортове. Ако смятате, че плажовете и морето не  са създадени за излежаване и разхлаждане, Хавана предлага на своите посетители спортове като: гребане, уиндсърфинг, гмуркане, ветроходство, спортен риболов и разходки с лодки. Невероятната природа, която заобикаля града, допринася за разнообразието от спортни развлечения като – туристически разходки, бейзбол, конна езда и голф.

Хавана освен всичко останало е и град на забавленията. В града има най-различни места, където може да си прекарате една страхотна латино вечер. Хавана предлага истинско разнообразие от заведения, които събират в себе си музикални предпочитания от всяко кътче на света. Голяма част от нощния живот е съсредоточен в най-големия и модерен квартал – Ведадо. Там ще намерите и най-приятните местенца, където да опитате от традиционната кубинска кухня, от която със сигурност ще останете очаровани. А за тези, които предпочитат латино забавленията и защеметяващата кубинска музика има най-различни барове, кабарета и дискотеки както във Ведадо, така и в центъра на Хавана.

Град Хавана е дестинация, която всеки би искал да посети. Благодарение на разнообразието от културни и исторически паметници, красива природа, разнообразни места за настаняване, спортни атракции, забавления, атмосфера и  уют,  Хавана се е превърнала в един от най-успешните туристически градове на Карибите. Ако искате да прекарате една незабравима почивка в ритама на кубинска салса и с дъх на кубински пури, то определено Хавана е вашият град.

Полезна информация
Ако някое заведение има входна такса, имате право да погледнете вътре преди да платите.
Ако в заведенията за хранене, не предлагат менюта, задължително предварително се информирайте за цените, за да не останете неприятно изненадани или със значително завишена сметка.
Не се предоверявайте на непознати, за посока или местоположение на даден обект, а се осведомете предварително от хотела, от карта на града или от познато лице.
Преди да се качите в такси, уговорете цената с шофьора, защото могат да ви поискат много повече, отколкото е реалната цена.
Внимавайте за стойността на местната валута и винаги предварително пресметнете, колко точно трябва да заплатите. Местните обичат да си премълчават при наличието на по-голям бакшиш от обикновено.
Бъдете внимателни! Препоръчително е да не се разхождаде сами по тъмните улици в старата част на Хавана.
Пазете се от джебчии. Внимавайте за ценните си вещи и не ги оставяйте на показ.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.