Skip to content

Destination

Куба

About the destination

Обща информация

Площ: 109,884 кв. км
Часови пояс: UTC−5
Население: 11,047,251 души
Държавно устройство: република
Столица: Хавана
Официален език: испански
Други езици: английски, йоруба, идиш
Основна религия: католицизъм
Валута: – кубинско конвертируемо песо / 1 EUR= 1.13810 CUC/

  • кубинско песо /1 CUC = 24 CUP/

Полезна информация

Визов режим:
Българските граждани трябва да притежават български паспорт с валидност от минимум 1 месец след датата на напускане на Куба. Те трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, за която Гео Адвенчърс ЕООД оказва съдействие при закупуването на туристически пакет.

Предупреждение за цел на пътуване:
Посещаващите Куба следва да се въздържат от извършване на всякаква търговска дейност, когато пътуват с туристическа виза. При пътувания с цел бизнес е необходимо да бъде получена предварително бизнес виза. При културни прояви също е необходимо получаването на съответна виза.

Престъпност и сигурност:
Сигурността в Куба е на високо ниво. Престъпността е по-ниска, но има много случаи с чужденци, станали жертва на кражби, особено в гр. Хавана (кварталите Стара Хавана, Хавана Център и Ведадо), както и на Малекона и на
Хаванските източни плажове.

Здравеопазване:
От 1 май 2010, всички посетители на Куба следва да представят здравна застраховка, за която Гео Адвенчърс оказва пълно съдействие при закупуване на туристически пакет. При пристигането в страната от всички посетители може да бъде поискано да представят застрахователна полица, застрахователен сертификат или карта за медицинска помощ, валидни за периода на престой в Куба. Тези, които не притежават някой от горните документи, могат да бъдат задължени да закупят застраховка от кубинска застрахователна компания на място.
Препоръчително е пътуванията до страната да се планират с отчитане на риска от заразяване с CHIKV и Денге, за предпазване, от които не съществуват ваксини. Следва да се прилагат мерки за избягване на ухапване от насекоми. Комарите “Aedes” са най-активни по време на светлата част от денонощието. Особено повишено следва да е вниманието рано сутрин и преди залез. При симптоми на заболяване незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Българските туристи, намиращи се в кубинската столица, следва да се обърнат за помощ към болница „Сира Гарсия” (Clinica Central Cira Garcia) в град Хавана.
Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.
Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без те да бъдат измити. Също така е препоръчително да се избягва приготвена храна, закупена от улични търговци.

Практически съвети:
Телефонните връзки в Куба са проблемни. Позвънявания, включително на важни институции, могат да останат без отговор. Възможно е, поради технически проблеми, да бъдете с различен от набрания номер. В големите градове съществува надеждна мобилна връзка. Обикновено картите от български мобилни оператори функционират в Куба, ако са пригодени към северно-американските стандарти и имат роуминг.
Важно е да се познават кубинските валути, защото е напълно възможно на места да са обявени цени в кубинско песо, а вие да платите в кубинско конвертируемо песо.
Личният багаж, документи, пари и пътни билети, задължително трябва да се съхраняват на сигурно място. Препоръчително е да не се носят скъпи бижута и да не се демонстрира наличие на голямо количество парични средства.
Забранен е вносът в Куба на: наркотици, някои лекарства, оръжие и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, забранени животински и растителни видове и др., като подобни предмети се конфискуват, без компенсиране.
От Куба може да бъдат изнесени до 50 броя пури без документ за произхода им.
Посетителите на Куба следва да избягват военните зони и всички други строго охранявани обекти, които не винаги са обозначени. Забранено е да се снимат военни и полицейски обекти и техните служители, пристанища, железопътни линии и летища.

ИЗТОЧНИК: Министерство на външните работи

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.