Skip to content

Destination

Вършец

About the destination

Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, Западна Стара планина. Намира се на 90 км от София, на 35 км северно от гр. Монтана. Вършец се установява като балнеолечебен център още през 1850 г. с което печели званието най-стар балнеолечебен курорт в България. Развитието на Вършец, като балнеокурорт се осъществява от дейността на д-р Дамян Иванов, който е първия балнеолог в България с европейско образование. С помощта на д-р Иванов, през 1910 г. във Вършец е открита първата минерална баня в България, по-късно през 1930 г. е построена и втората, която работи и до днес. В близост до тях, през 1934 г. е изградена чешма, чиято вода е с температура от 37 °С. Водата във Вършец е известна като една от на-меките в България. Минералните води са благоприятни за лечение на заболявания на нервната и сърдечносъдовата система, опорно-двигателния апарат и стомашно-чревния тракт

Във Вършец, посетителите могат да се насладят и на един от най-големите изкуствени паркове в България, простиращ се на 800 дка земя. През 1934г. е изградена и Слънчевата градина, която се слива с парка на Вършец, забележителност са алеите на градината, които са изградени като слънчеви лъчи, от където идва и името на градината. Парка се свързва и с друго интересно място в града, а именно Иванчова поляна. Поляната е част от „ Пътеката на здравето“ – известно място за спорт и отдих. Най-известната пешеходна зона във Вършец е „Булеварда с чинарите“, преминаваща от центъра на града почти до квартал Заножене. Алеята е известна с вековните си дървета, заобикалящи пешеходната зона.. Друга интересна природна забележителност е местността Водопада, която се намира южно от Вършец и представлява двустепенна водна каскада по течението на р. Орловщица. Над квартал Заножене има екопътека, където любителите на еко туризъм имат възможност да посетят връх Тодорини кукли (1785 м). За удобството на посетителите, туристическия информационен център предлага водачи до върха. Друг начин за достигане до върха е местността Зелени дел, която е разположена на 10 км от град Вършец.

Любопитно място за посетители на Вършец е, разбира се, православният храм „Св. Георги Победоносец“ обявен за паметник на културата. Строителството на храма започва през 1902 г. , цялостно е завършен през 1906 г. , като през 1992 г. е изцяло реставриран. Най-интересното в него са уникалната резба на иконостаса, иконите датиращи от XVII , XVIII век, полилеи, произведени в Йерусалим и Цариград и други. Всяка година на Гергьовден там се прави курбан.

Освен православния храм „Св. Георги Победоносец“, на 13 км от Вършец е разположен Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. Манастирът е отворен за посетители целогодишно от 8 до 19 ч.

Един от символите на града е бронзова скулптура от II в. пр. н. е. на тракийското момче – бог Телесфор. Статуята е изложена в общинския музей на град Вършец, създаден през 1999 г. В музея могат да се посетят още „Античен“, „Археологически находки и монетна колекция“, „Балнеология“ и „Етнографски“ раздели.

През месец август се провежда традиционният празник на града – „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“.

Subscribe for new adventures

Learn about our latest offers even before they are published. Learn the secrets of the unforgetable travel.

Something went wrong, please try again later.
You subscribed successfully.