СПА етикет – от „Бай Ганьо в банята” …до сега

СПА и Уелнес

СПА етикет – от „Бай Ганьо в банята” …до сега. Извървeният път от тогава до сега не е никак дълъг. Затова с настоящата статия не бихме искали да изненадваме никого, а само да припомним най-основните правила на поведение в СПА и Уелнес центрове, каквито в България за щастие имаме в изобилие.

Какво е СПА- най-общо това е „здраве чрез вода”, „лекуване чрез вода” – още древните римляни са нарекли местата с лековити извори „Sanus Per Aquam” (от лат.) –SPA. Много градове са възникнали около минерални извори, както белгийският град Спа, така и столицата на България. Точно горещите термални води и кръстопътното положение са факторите, изиграли решаващата роля за заселването на земите на днешна София. Надяваме се да не ви се стори странно, че още от тези времена е имало етикет за ползване на SPA. Правилата и нормите на поведение на Балканите обаче, особено тези привнесени отвън, никога не са били най-силната страна на индивидуалистите, каквито за добро и за лошо, безпорно сме и ние българите. Не случайно Алеко Констанинов в книгата си е изготвил и един своего рода кратък наръчник, какво е категорично неприемливо при посещение на подобен тип обществени места. Правилата в най-общи линии са си същите и днес. Нека преди да се запътим към някои от нашите прекрасни СПА центрове и СПА и Уелнес хотели да си ги припомним, за да се насладим максимално на почивката си и да не пречим на останалите да се насладят на тяхната.

wellness-628470_1280
Общовалидни правила за хотелските и специлизираните СПА и Уелнес центрове:
1. Подготовете се за посещението и почивката си предварително.
Направете си предварителна резервация. Реномираните СПА и Уелнес центрове имат плътен и много стриктен график на процедурите и терапиите, които извършват и обикновено са пълни. Ако спонтанно сте решили, че ви се ходи на СПА, потърсете дневен СПА център, но и там не е гарантирано, че ще ви приемат. В случай, че имате неотложен ангажимент и се налага да отмените резервацията си, бъдете коректни най-вече спрямо хората, които като вас искат да релаксират или да се лекуват и отменете резервацията като уведомите центъра в първия възможен момент. Имайте предвид, че е възможно да платите неустойка за отмяна на резервацията си, особено ако я отмените в последния момент. Резервирайте по възможност през седмицата, в не празнични дни и е не натоварените часове, така може да получите и отстъпка и да разчитате на по-голям комфорт и спокойствие.
– Здравословно състояние. Препоръчително е да уведомите персонала на СПА центъра при самата резервация за здравословното ви състояние и предпочитания. Задължително е да го направите, ако страдате от някакво заболяване, искате да лекувате конкретна травма, бременна сте, имате алергия, високо или ниско кръвно. Повечете от центровете разполагат със специалисти и медицински лица и те могат най-добре да преценят дали пакетът от процедури и терапии, който сами сте избрали е най-подходящият за вас. Съответно могат да ви назначат най-доброто за конкретното заболяване, травма или разкрасителна процедура. Не се колебайте да споделите и да питате- в крайна сметка вашето здраве и удобвство е най-важното.
Не се колебайте да изберете вашия терапевт. Ако имате предпочитание за пола на терапевта, който ще се грижи за вас или имате информация за конкретен терапевт и искате точно той да води вашите процедури, заявете го без притеснение.
– Облекло и принадлежности. Това, което ще вземете със себе си, зависи от това, от какви удобства ще желаете да се възползвате. При всички положения си вземете удобно спортно облекло, ако ще ползвате фитнеса на центъра. Удобни обувки, ако плановете ви включват разходки в близката планина. Бански, джапанки, а също очила и шапка за плуване също трябва да са сред вещите, ако най-голямо време ще прекарвате в басейна, сауните и джакузитата. Дори и част от процедурите да са на голо тяло, предвидете като минимум бански и джапанки. В големите хотелски Балнео СПА и Уелнес центрове е възможно да продават най-необходимото, но не разчитайте прекалено на това. Халат, хавлии, чехли не е необходимо да носите, такива ще ви бъдат дадени за ползване от самия център.

pool-690034_1280
2. По време на престоя.
– Още първия ден поискайте да ви разведат наоколо и да ви покажат всички удобства и екстри, с които разполага конкретният СПА и Уелнес център. Проучете и разгледайте всичко. Поискайте информация за всички възможности, които се предлагат на място- масажи, разкрасителни терапии, парна баня, медитации, йога, източна медицина и т.н. Проверете басейните, сауната, джакузитата, стаите за отмора, фитнеса- само така ще добиете представа как и къде ще ви е най-удобно и приятно да прекарате своята почивка. Най-добре е да си направете след това кратък план по дни, за да извлечете максималното от престоя си.
– Винаги отивайте поне 15 минути предварително за конкретната терапия или процедура. Ако сами закъснеете, претенциите ви за възстановяване на платеното или за промяна на часа в болшинството от случаите няма да бъдат уважени.
– Не се колебайте да питате терапевта си, както за самите процедури и изълнението им така и за да си осигурите допълнителен комфорт. Не се съмнявайте, че както самите вие, така и хората от СПА центъра желаят да направят вашия престой възможно най- приятен и ще се съобразят с болшинството от вашите изисквания. Поискате например да сменят музиката, ако тази която са подбрали не ви харесва, да увеличат или намалят температурата на помещението, да увеличат натоварването на фитнес програмата ви, да съкратят процедурата, ако не ви е приятно или усетите болка.
– Непосредствено преди самите дейности: Не приемайте храна поне час предварително; с алкохола бъдете още по внимателни и не пийте минумум ден предварително; Не се излагайте на силно слънце и не правете тежки физически упраженения поне няколко часа преди и няколко часа след процедурите. Вземете си задължително душ преди посещението, но не ползвайте козметика и парфюми след това. Задължително си вземете душ преди всяко влизане в сауната, басейна, джакузито и други водни съоръжения за обществено ползване. Не ходете боси до и около тях, а задължително с джапанки. Не забравяйте да постилите хавлия под себе си, когато влезете в сауна или в парна баня, където целта е пречистим тялото си от токсините, като се поизпотим.
– Задължителни правила за всички посетители: Въздържайте се от говоренете на висок глас, особено от крясъци от рода на „Булгар, булга-аар!”, скокове в басейна и пляскане с плуване във водата „по гемиджийски”, задирянето на обслужващия персонал, неспазване на елементарна лична хигиена- все действия и характеристики много добре познати на всички ни по един или друг повод, на едно или на друго обществено място. Накратко- пазете тишина и уважавайте пространството на околните. В много от чуждите СПА центрове от гостите се изисква да пазят абсолютна тишина. Ако разговаряте правете го тихо и не се натрапвайте на останалите гости, които също като вас искат да се насладят на спокойствие и пълен релакс; Ако не желаете да се разделяте с децата си подберете такъв СПА хотел, в който има и детски кът с аниматор, който да се погрижи за тях, докато вие релаксирате или се лекувате. Мобилните телефони носете само в лоби бара на хотела, не и в стаите за почивка, а още по-малко в салоните за провеждане на самите терапии. Откажете се от пушеното, ако не можете изцяло, поне докато сте в СПА центъра. Места за пушене, разбира се, ще намерите обозначени дори в СПА центровете. Не носете ценните вещи със себе си. Мускалите с розово масло, златните бижута и други ценности най добре оставете на съхранение в сейфа на хотела. Всяко уважаващо себе си заведение предлагащо подобен тип услуги категорично не толерира офанзивно, сексистко или арогантно поведение. Ако се държите неадвактно, под въздействието на упойващи вещества или алкохол, най-малкото няма да бъдете обслужени, но и рискувате да бъдете изхвърлени от охраната на центъра.
На финала да добавим и още едно правило в рамките на добрите намерения на тази статия. Колкото и да ни се иска да бъдем ласкателни и учтиви, общоприетият етикет категорично не включва да си пожелаваме помежду си „Честита баня!”, особено това правило важи за СПА и Уелнес центровете.
Пътешественик
08.2015г.

Вашият коментар

Важно: Коментари по уеб сайта отразяват гледната точка на авторите им. Моля въздържайте се от обиди, псуване и вулгарни изрази. Ние си запазваме правото да изтриваме коментари, без предизвестие.

Вашият email адрес няма да бъде публикуван никъде. Задължителните полета са отбелязани с *