Общо

Епизод първи – Суровата красота на Коракорум, Хиндокуш и Хималаите от Пакистан до Китай през Korakorum Highway – Пътят на смъртта (само за най-смелите – 2800км по най-високата и най-опасната магистрала в света) със Северина Маркова

Дата: 01.06.2025

 

Ден 1 – София – Истанбул – Лахор

Очакваме ви на летище София, Терминал 2, за полет до Лахор през Истанбул.

Ден 2  – Лахор

Ранно пристигане и трансфер до хотела. След кратка почивка започваме обиколката на Лахор – столица на останалата в миналото Моголска империя, втори по големина град в Пакистан, център на провинция Пенджаб и бляскав скъпоценен камък в съкровищницата на Индийския субконтинент. В Лахор е роден могъщият владетел Шан Джахан, който сътворява най-красивия и ненадминат монумент на любовта-Тадж Махал. През 12 век, се превръща в център на исляма, а през 15 в. е завладян от Могул Бабур и настъпва неговата златната ера, като поставя началото на моголската империя. През 1788 г. е предаден на британците. Днес, освен бастион на киноиндустрията, е модерен град и дом на най-големите софтуерни компании. Над 85% от всички ръчно тъкани килими се произвеждат в града. Нашата обиколка ще започне с националния музей, разположен в красива сграда във викториански стил, останала наследство от британските колонизатори, която пази най-красивата скулптура на принц Сидхарта (Буда), под смокиново дърво, в търсене на отговор за страданията човешки. Продължаваме към великолепните градини Шалимар, създадени като интерпретация на представата за рая, в които кралското семейство е намирало прохлада в знойните горещини. Програмата продължава с Wagа Border. Всеки ден по залез слънце с пищна церемония и ритуални танци свалят националните флагове и затварят границата между Индия и Пакистан. Събитието е празник за стотици хора, дошли с гордост да изразят принадлежността си под съпровода на фанфари и тържествени барабани. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 3 – Лахор

Закуска. Денят ще започне с обиколка на стария град и построената през 1635 г.„Shahi Hammam“, единствената по рода си баня с централноазиатската си иранска традиция за горещи бани. Входната врата и централната зала са изящно украсени със стенописи и пана на ангели, животни, цветя и птици. Продължаваме с джамията Wazir Khan– поезия, застинала в цветове и форми от гланцирани плочки с магична неповторимост от индийско-персийските приказки. По стените ще видите килим, изобразен с цветя – поредното бижу създадено по времето Шах Джахан. Продължаваме с форт Лахор. Именно Акбар построява крепостта с ислямски и индийски мотиви, а Шах Джахан щедро я допълва с луксозен мрамор, инкрустиран с персийски мотиви. Вратата Аламгири, е построена от последния от великите могулски императори-Аурангзеб. Продъжаваме с друг негов шедьовър – червената джамия Badshahi Mosque-копие на червената джамия Джама Масджит/Jama Masjiid/в Делхи. Преминала през времето от склад и място за погребални церемонии, до казармен щаб при британците и след дълги години на преговори днес е с възстановен статут на джамия. Сами ще се убедите защо я наричат перлата на Лахор, или “радостта на душата“. Денят ще завърши с най-емблематичния в града „Andazar restorant“- пиршество за сетивата с примамливите вкусове на местна, традиционна, пикантна и екзотична кухня. Заслужена почивка. Нощувка.

Ден 4 – Лахор- Исламабад

Закуска. Отпътуване за Исламабад. Ще пътуваме 300 км. до града. Исламабад е нов модерен град, уютно разположен в покрайнините на Хималаите в Потохарското плато. Построен е, за да замести Карачи като столица по проект на гръцкия архитект Доксиадис Филиас. Официално това се случва през 1969 г. и макар лишен от история, този град е новото съвременно лице на Пакистан. Тук има 5 сезона! Учудихте ли се? Зима, пролет, лято, мусон и есен. Той е модерен, младежки, красив, бързоразвиващ се, озеленен, с висок стандарт и безопасност. Обиколката ще започне с опознаване на града и най-яркия символ джамията Фейсал, кръстена на саудитския крал Фейсал Бин Абдул Азис. Независиомо от своята изящност тя побира 70 000 поклонници. Ще продължим с пазара и ще завършим деня с хълмовете Маргала, където ще вечеряме и откъдето гледката към града е зашеметяваща. Вечеря и нощувка.

Ден 5 – Исламабад – Чилас

Казваме си добро утро и след закуска потегляме към едно от най-незабравимите ви пътешествия*. Тръгваме към Чилас по KHK – най-високо асфалтирания път в света, който стига до китайската граница и стига до Кунджераб /4693 м./. Велико усещане за човешкото постижение, създавайки път в небесата започващ от Хималаите, извисяващ се над стръмни склонове, стигащите до небесата върхове на Каракорум, за да ни предложи гледка след гледка невиждана и несрвнима с нищо друго. Построена за 20 години от Пакистан и Китай, наричана „Осмото чудо на света‘‘ с нейните 2800 км., които следват древният път на коприната и стъпките на най-великия от всички пълководци Александър Македонски. Казват, че всеки километър на този инжинерен подвиг е платен с по един човешки живот. Пътят минава през Кунджераб – царството на снежният леопард, планинския козел и високопланински як. Ще видим някои седемхилядници, а с малко късмет и ясно време и Нанга Парбат. Пристигаме в Чилас. Нощувка

Ден 6 – Чилас – Хунза

Закуска. Очакват ни величествени гледки на непристъпни планини, смайващи зъбери и върхове, които се редуват с ледници и езера по пътя към Хунза или „Изгубеният свят“ на Шангри Ла -„царството на блаженен покой“. Заобиколени от Каракорум, Хиндукуш и Хималаи ще спрем на живописната наблюдателна площадка-Ракапоши Вю Поинт. Продължаваме за Хунза – откъсната от света заради непристъпността си. Благодарение на това долината е запазила непокътната музиката, традициите и културата си. Жителите на Хунза Вали, се славят с изключително добро здраве и дълголетие най-вече заради режима на хранене и водата, която пият. Столица на долината Хунза, е Каримабад известен с културното си наследство и крепостите Алтит и Балтит /зимна и лятна/, които ще посетим.

Ден 7 – Хунза – Каримабад

Закуска. Изкачваме се до крепостта Балтит, с несравнима гледка към долината Хунза и ледника Ултар. В миналото кулата на крепостта освен за наблюдение се е използвала за изхвърляне на затворниците осъдени на смърт. Денят ще продъжи с базара на КАРИМАБАД – популярно място за разходка и пазар. Ще видите картини, ръчно тъкани копринени килими, шалове и шапки и платове. Тук сушените череши и кайсии са издигнати в култ. Маслото от кайсиевите ядки е „еликсирът на дълголетието“, за който всеки идва. Продължаваме за Кунджераб-границата с Китай- най-високата в света. Ще направим попътна спирка при езеро Атабад.

Ден 8  – Хунза – Гилгит

Закуска. Отправяме се към Пасу – една от най-зрелищните гледки по магистралата Каракорум са „конусите“ на Пасу, издигащи се на над 6000 м. Наричат ги още „горещите планини“, като ги видите ще разберете защо. Продължаваме към Гилгит, столица на Балчистан, северната част на Кашмир. Тук има над 50 седемхилядника, пет 5 осемхилядника и три от най-дългите ледници в света, мечта за всеки голям алпинист. Трекингът и алпинизмът набират все по-голяма популярност и се превръщат в основна дейност в района. Нощувка

Ден 9 – Гилгит–Скарду

Закуска. За последен път в програмата тръгваме през величествената планина Каракурум. Пътят минава през най – новата магистрала отворена миналата година. Скарду – врата към най – недостъпните и трудни за покоряване върхове – К2, Гашербрум и Транго Тауър. Населението е основно шиити, които говорят балти – древна форма на тибетски език. На път за езеро Качура, известно с топлите си зелени води ще преминем прохода Конкордия– място, на което са разположени ледниците Остин и Балторо. Вечеря. Нощувка

Ден 10 – Скарду – Исламабад

Закуска. Трансфер до летището и полет до Исламабад. Полета минава над Нанга Барбат! Смайващата красота на величествения връх е поразителна. Пристигнахме. Обиколка на града. Свободно време за пазар. Късен обяд и трансфер до хотела.

Ден 11 – Истанбул – София

Трансфер до летището за полет до България през Истанбул

Налични дати за заминаване

Северина Маркова - +359 893 333 192
За съжаление няма свободни места за екскурзията в момента

Дата:01.06.2025
Очаквайте скоро цена на пакета!
ПОСОЧЕНАТА ЦЕНА НА ПАКЕТА ПОДЛЕЖИ НА ПРЕПОТВЪРЖДЕНИЕ ОТ ДАТАТА НА ЗАПИСВАНЕ!

Все още няма написани мнения.